به گزارش خبرگزاری شبسستان، مسجد زیبا و مشجری که با غرفه های متعدد و حضور طلاب علوم دینی، یکی از مراکز علمی و دینی شهرستان کاشان محسوب می شود، این روزها شاهد دستان نوازشگر مرمت بر سر و بام خود، زیبا و خاطره انگیز در دل بازار تاریخی کاشان خودنمایی می کند.
حیاط بزرگ این مسجد با حوضی وسیع و دو ماذنه زیبای فیروزه ای رنگ با سقف های چوبی از دور، چشم اندازی دلفریب به این مسجد، مدرسه تاریخی داده است.
ˈقدس الله صالحیˈ، پیر استاد معماری این دیار درباره مرمت این مسجد می گوید: بارگیری غیراصولی بر بام این مسجد موجب تحمل فشار زیاد بر سقف شده و با توجه به وجود مصالح سنتی و خشتی و تاب کششی پایین، شکاف هایی در سقف ایجاد شده بود.
با اشاره به اینکه بام مسجد نیازمند سبک سازی و خاکبرداری اصولی بود، افزود: با خاک برداری، کف مال کردن، دوغاب ریزی و قیربندی، شیب های مناسب در بام ایجاد شده و پس از اجرای آجرفرش و بندکشی، بام مسجد برای پلاستر و ایزوگام آماده سازی شد.
وی انجام عملیات خاکبرداری درپشت بام مساجد بازار را به دلیل نبود راه های دسترسی دشوار دانست و تاکید کرد: حمل خاک ها تنها با وسایل ساده و با توجه به موقعیت بام های بازار و حساسیت خاص آن با دقت و بصورتی ظریف و وقت گیر انجام شده است.
کارشناس و مسوول دفتر فنی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کاشان نیز با اشاره به اینکه برای نخستین بار در سالجاری اعتباری برای تجهیز و مرمت مساجد جامع شهرستان کاشان درنظر گرفته شده، گفت: سهم شهرستان از مجموع 60 میلیارد ریال این اعتبارات ملی در استان اصفهان، 12 میلیارد ریال بوده است.
ˈسمیه فرهادیˈ افزود: یکی از 18 مسجدی که از محل این اعتبارات، مرمت و تجهیز شده، مسجد امام کاشان با اعتبار یک میلیارد و 860 میلیون ریال بود که برای مرمت، سبک سازی و ایزوگام بام این مسجد هزینه شده است.
کارشناس حفظ و احیای آثار تاریخی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری نیز درباره این مسجد تاریخی گفت: مسجد سلطانی که هم اکنون به مسجد و حوزه علمیه امام خمینی (ره) معروف است از یادگارهای معماری دوره قاجار و تاریخ احداث آن سال یکهزار و 229 هجری قمری است.
ˈعلی زیارتیˈ افزود: این اثر ماندگارو زیبا در دوره ˈفتحعلی شاهˈ قاجار، با معماری استاد ˈمحمد شفیعˈ و همت ˈمیرزا ابوالقاسم اصفهانیˈ ساخته است.
وی افزود: وجود 52 حجره درس، دو مدرس، یک شبستان و یک کتابخانه در این مسجد، مدرسه تاریخی و حیاطی باصفا و مشجر، جلوه ویژه ای به این مسجد شش هزار و 500 متر مربعی بخشیده و آن را در ردیف زیباترین مساجد کشور قرار داده است.
وی آواربرداری اصولی از بام محراب، صندوقه سازی و بام سازی این مسجد را در استحکام بخشی بنای آن بسیار موثر دانست که پس از 10 سال، نیروی تازه به جان این اثر تاریخی بخشیده است.
زیارتی وجود گنبد آجری با ارتفاع 27 و قطر دهنه 22 متری را در کنار ماذنه های زیبای این مسجد از ویژگی های منحصر به فرد آن دانست که مشابه آن در بارگاه سلطان علی ابن محمد باقر(ع) در مشهد اردهال به چشم می خورد.
مسجد، مدرسه تاریخی سلطانی که اکنون به مسجد امام خمینی (ره) معروف بوده در سال 1315 به شماره 251 به ثبت آثار ملی رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما