سید ابوالفضل هاشمی، مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور صبح امروز (13 آذر) در حاشیه سفر به قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان بیان کرد: برای نخستین بار در سال 1374، 39 کتابخانه زیرپوشش ستاد عالی کانون های مساجد قرار گرفت و در حال حاضر 4 هزار و 500 کتابخانه با عنوان کتابخانه مخزن دار زیرپوشش ستاد عالی کانون های مساجد است.
وی ادامه داد: همچنین علاوه بر این تعداد، 6 هزار کتابخانه باز نیز در صحن مساجد با اولویت روستایی ایجاد شده است.
مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور اضافه کرد: برنامه ریزی برای ایجاد کتابخانه مساجد با هدف استاندارد کردن فعالیت های کتابخانه ای در حوزه مسجد، یک دست شدن فعالیت ها و کمک به مدیران کتابخانه ها برای ایجاد فضای مناسب در راستای استفاده بهینه از خدمات کتابخانه ای بوده است.
وی به تاریخ کتابخانه های مساجد اشاره و عنوان کرد: در فرهنگ اسلامی ما کتابخانه های مساجد از قطب های فرهنگی بودند و دانشمندان اسلامی در همین کتابخانه های مساجد به مطالعه می پرداختند و هدف ستاد عالی کانون های مساجد نیز اعتلای کتابخانه های مساجد و بازگشت اقتدار کتابخانه ها به صدر اسلام است.
هاشمی خاطرنشان کرد: بر اساس این هدف از تمامی ابزارها استفاده شده است تا در دنیای اطلاعاتی امروز کتابخانه های مساجد بتواند نقش موثری در فرهنگ مطالعاتی جامعه داشته باشد.
* افزایش یک میلیون جلدی کتاب در کتابخانه های کانون های مساجد
وی با اشاره به وضعیت کتابخانه های کانون های مساجد افزود: در حال حاضر نزدیک به 14 میلیون جلد کتاب در کتابخانه های مساجد موجود است و سالانه نزدیک به 40 میلیارد ریال کتاب به کتابخانه های مساجد ارسال می شود و در واقع رقم 14 میلیون کتاب در هر سال افزایش می یابد که در واقع هر سال یک میلیون جلد افزایش کتاب را در کتابخانه های مساجد داریم.
مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور تصریح کرد: البته با افزایش قیمت کتاب، تعداد نسخه های کتاب کم می شود ولی حجم ریالی برای این منظور 40 میلیارد ریال است که با توجه به این رقم، کتاب به کتابخانه های کانون های مساجد ارسال می شود.
* فعالیت 32 کتابخانه دیجیتال در کشور
وی در خصوص کتابخانه های دیجیتال اظهار کرد: از سال 89 با بررسی های صورت گرفته و با هدف بردن کتابخانه به منازل، کتابخانه های دیجیتال در کتابخانه های مساجد ایجاد شد که در حال حاضر 32 نسخه کتابخانه دیجیتال در 32 استان کشور افتتاح و فعال شده است.
هاشمی توضیح داد: در حال حاضر به دنبال تأمین منابع این کتابخانه ها هستیم؛ کتابخانه های دیجیتال به طور معمول شامل کتاب، فیلم، صدا و منابع اطلاعاتی هستند و تفاوت عمده کتابخانه های دیجیتال کانون های مساجد با دیگر کتابخانه های دیجیتال در این است که ما از منابع استانی یعنی اطلاعات و داده هایی که در استان ها از طریق 700 نشریه چاپی در کانون های مساجد، مسابقات، همایش ها، سخنرانی ها و دیگر فعالیت های کانون ها انجام و تولید می شود، استفاده می کنیم.
وی اعلام کرد: در حوزه کتابخانه های دیجیتال، نسخه مولتی مدیا تهیه شده است و تا پایان سال در اختیار کتابخانه های دیجیتال کانون ها قرار می گیرد تا بتوانند فیلم، صدا و نسخه های خطی و دیگر فرمت های اطلاعاتی غیرچاپی را در کتابخانه دیجیتال جای دهند.
مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور گفت: از برنامه های آتی در حوزه کتابخانه های دیجیتال تجهیز سخت افزاری این کتابخانه ها است تا ابزارهای اطلاع رسانی مناسب را در اختیار داشته باشند و اعضای کتابخانه های مساجد از طریق استفاده از این ابزار به اطلاعات مورد نیاز دست یابند.
* اعطای مجوز فعالیت مستقل به 30 درصد کتابخانه های کانون های مساجد
هاشمی در ادامه با اشاره به آموزش کتابداران کتابخانه های کانون های مساجد بیان کرد: آموزش کتابداران به استان ها واگذار شده است و به صورت غیرمتمرکز و در همه استان ها انجام می شود که این دوره ها در سطوح مختلف ابتدایی و پیشرفته صورت می گیرد.
وی یادآور شد: در سال آتی آموزش متمرکز کتابداران برگزار می شود که در برنامه ریزی های بعدی استان های مورد نظر معرفی شده و کتابداران برتر از استان ها در این آموزش شرکت خواهند کرد که این دوره یک دوره آموزشی پیشرفته است.
مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر طرح اعطای مجوز به کتابخانه های کانون های مساجد در دستور کار قرار دارد که بر اساس این طرح در سال 91، 30 درصد کتابخانه های کانون های مساجد مجوز فعالیت مستقل را دریافت می کنند.
وی یادآور شد: در همین راستا تیمی در ستاد عالی متشکل از کارشناسان ستاد و شرکت سیف نرم افزار ایجاد شده است که به تمامی استان ها سرکشی می کنند و نزدیک به یک هزار و 500 کتابخانه در مدت چهار ماه، مورد بازدید قرار می گیرند و پس از بازدید از کتابخانه های مورد نظر مجوز کتابخانه های مساجد تا پایان سال 91 اعطا خواهد شد.
هاشمی اضافه کرد: البته برنامه ریزی ستاد برای اعطای مجوز در 18 اسفند، سالروز تأسیس ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد است.
* تجهیز 100 درصد کتابخانه های مساجد به نرم افزار مهر مسجد
وی در ادامه با اشاره به بازدید از کتابخانه های کانون های مساجد 20 استان کشور توضیح داد: در این سفرها، سرکشی از کتابخانه هایی را خواهیم داشت که نرم افزار مهر مسجد را در اختیار دارند و دوره های آموزش نرم افزار توسط کارشناسان شرکت سیف نرم افزار انجام می شود.
مدیرکل کتابخانه های ستاد عالی کانون های مساجد کشور یادآور شد: تا پایان سال جاری 50 درصد از کتابخانه های مساجد به نرم افزار مهر مسجد مجهز می شوند و بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته در ستاد عالی کانون های مساجد تا پایان سال 92، مابقی کتابخانه های مساجد این نرم افزار را دریافت خواهند کرد.
پایان پیام/
نظر شما