حجت الاسلام والمسلمین محمدباقر سعیدی روشن، رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به ضرورت ورود علومی مانند فلسفه به بطن جامعه و کاربردی ساختن آن به خبرنگار شبستان گفت: امروزه مطالعات جدید این اقتضا را ایجاد می کند که در خصوص فلسفه علوم تامل شود.
وی اظهار کرد: توجه به فلسفه علم در این میان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چنانچه مشخص است دانش جدید به ویژه در حیطه علوم انسانی مبتنی بر یک رشته حوزه های فلسفی متعدد هستند.
حجت الاسلام سعیدی روشن تصریح کرد: فلسفه در هر یک از شاخه های علوم انسانی اعم از جامعه شناسی، روان شناسی، حقوق و ... نهفته است، اما فلسفه ارائه شده از این علوم در غرب با مدل اسلامی آنها تمایز چشمگیری دارد.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ادامه داد: فلسفه های علوم در حقیقت زیرساخت های اساسی علم را شکل می دهند و از این نظر اهمیت دارد که در گرایش های مرتبط با هر رشته ابتدا نظری به فلسفه آن رشته داشته باشیم.
وی با اشاره به توجه اندیشمندان مسلمان از دیرباز به مسئله فلسفه علوم بیان کرد: برای مثال در رشته حقوق، آن چه که شایان توجه است رویکرد متفاوت به این رشته در اسلام است، به نحوی که از دیرباز مسئله فقه و اصول فقه در رابطه با این رشته وجود داشت و در واقع اصول فقه به منزله زیربنای فقه ترسیم شده بود.
حجت الاسلام سعیدی روشن تاکید کرد: بنابر دیدگاه های رایج و موجود برای مثال در حوزه (فلسفه حق) رویکردی که در عرف است به این معنا اطلاق می شود که افرادی دور هم جمع شوند و مسئله ای را تشخیص دهند به عنوان حق که آن امر به عنوان قانون تلقی می شود و اصطلاحا رویکرد عرفی به آن می گویند، در حالی که در رویکرد مقابل رویکرد عرفی که حاصل عقل و تجربه است، نوع نگر ش متفاوت است، از این جهت پرداخت به فلسفه علوم به طور کلی اهمیت دارد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین برای تشریح ماهیت و نوع نگرش علوم، پرداختن به فلسفه آنها ضروری است، از این رو باید در حوزه های گوگوناگون علم به فلسفه توجه داشت، همچنین جهت کاربردی سازی این دانش نیز باید فلسفه های مضاف را مورد عنایت جدی قر ار دهیم.
پایان پیام/
نظر شما