به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان/اصفهان از دیرباز از مهم ترین مراکز فرهنگ و تمدن اسلامی بوده و نمودهای خاصی از باورهای اصیل اسلامی در مراسم ها و آئین های آنها به چشم می خورد که یکی از این جلوه ها، عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) است.
منسجم ترین سوگواریهای عمومی اصفهانیها، مراسمهای ویژه ماه محرم و شهادت حضرت امام حسین (ع) است که از آداب خاص خود برخوردار است.
در ماه محرم مردم استان اصفهان به عزاداری، نوحهخوانی، سینهزنی وتعزیه خوانی، علم گردانی، نخل گردانی پرداخته و مراسمهای پرشوری را برگزار می کنند.
از شب اول محرم در سراسر استان شاهد برگزاری جلسات روضه،قرائت زیارت عاشورا، نوحه خوانی و سینه زنی در مساجد، تکایا، امامزادها و منازل بسیاری از مردم هستیم.
مراسم تعزیه خوانی و پرده خوانی در دهه اول محرم در بسیاری از مناطق استان به اجرا در می آید، که این مراسم ها در بعضی از شهرستان های استان به ثبت ملی رسیده است.
*ثبت ملی مراسم تعزیه درشهرستان های اصفهان،خمینی شهر،نجف آباد و کاشان
فهیمه نقاش زرگر، کارشناس ثبت آثار اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان به خبرنگار شبستان گفت: محرم ماه ترویج و نهادینه کردن فرهنگ حسینی در جامعه است و امروز با برگزاری مراسم تعزیه تا حدود زیادی می توانیم وقایع عاشورا و قیام امام حسین (ع) را برای همگان تبیین کنیم.
وی افزود: قدمت برگزاری مراسم تعزیه در این شهرستان ها مربوط به دوره اسلامی است و این مراسم های تعزیه به منظور حفظ فرهنگ عاشورا و جلوگیری از تحریف در این واقعه عظیم به ثبت در آثار ملی مذهبی رسیده است.
نقاش زرگر افزود: مراسم تعزیه شهرستان خمینی شهر به صورت سیار در طول دهه اول محرم، محله به محله واقعه عاشورا را بیان می کند و این عامل زمینه اصلی ثبت آن در فهرست آثار ملی را به وجود آورده است.
وی گفت: این آیین مذهبی با پرده های نمایشی متعدد و ویژگی های نمادین، رنگ و پوشش خاص، علاوه بر داستان مصائب امام حسین(ع) در دشت کربلا، زندگی سایر معصومان (ع) را نیز روایت میکند.
نقاش زرگر اضافه کرد: تعزیه خوانی شهرستان خمینی شهر با قدمتی بیش از یک قرن، یکی از بزرگ ترین مراسم تعزیه خوانی در کشور است که واقعه عاشورا را به تصویر می کشد.
وی گفت: در سال های گذشته مراسم تعزیه در خمینی شهر در خانه ای قدیمی معروف به سرتیپ سدهی برگزار می شد، اما امروز در قالب کاروانی سیار و محله به محله برگزار می شود.
وی افزود:خمینی شهر با تعزیه خوانی در ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع)مأنوس شده و اکثر مردم استان اصفهان، این خطه را با این سبک عزاداری می شناسند و نسل در نسل این فرهنگ عزاداری را حفظ کرده اند.
نقاش زرگر گفت: در روزهای سوگواری ماه های هجری قمری سال، به ویژه ایام محرم و صفر، مردم فوج فوج به این منطقه می روند تا بازسازی نمادی عصر عاشورا و ایثارگری های حضرت اباعبدالحسین(ع) و یاران باوفایش را ببینند و با فرهنگ تعزیه خوانی به سوگواری بپردازند.
نقاش زرگر با بیان اینکه برگزاری مراسم تعزیه در اصفهان با خطر انقراض مواجه است، گفت: در این راستا باید تدابیر حفاظتی ارائه شود تا این آئین سنتی و مذهبی احیا شود.
*برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیر زنی
در بیشتر شهرهای استان، دسته های عزادارای از مجلسی به مجلسی دیگر و از منبری به منبر دیگر می روند و نحوه عزاداری این دسته ها به صورت سینه زنی، زنجیر زنی و یا به صورت سنگ زنی در شهرضاست که منظور از سنگ زنی به هم زدن دو تیکه چوب به هم و بعد به سینه است که صدای بسیار اندوهگینی ایجاد می کند.
*اطعام مردم به ویژه فقرا با غذاهای نذری در ماه محرم
دادن غذای نذری از دیگر آداب و رسوم شهرستان های استان در ایام عزادای سید و سالار شهداست که علاوه بر غذاهای معمول، آش، شله زرد، حلیم و شیرینی ها و غذاهای سنتی شهرستان های مختلف نیز توزیع می شود.
*برگزاری مراسم چهل و یک منبر در روز عاشورا
مراسم چهل و یک منبر در بعضی از شهرستان های استان نیز همزمان با روز عاشورا برگزار می شود که از صبح تا شام عاشورا عده ای با پای پیاده به چهل و یک سقا خانه که در واقع نمادی از منبر عزای اهل بیت (ع) است، می روند و شمع روشن می کنند و معتقدند که هر شخصی که با خلوص نیت این عمل را انجام دهد به هر حاجتی که داشته باشد می رسد.
*اقامه نماز ظهر عاشورا
مردم استان اصفهان همگام با سراسر شیعیان جهان نماز ظهر عاشورا را با شکوه برگزار کرده و با اقامه نماز ظهر و عصر، بر فرهنگ سازی اقامه نماز جماعت و ترویج و اشاعه فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر تاکید می کنند.
*برگزاری مراسم شام غریبان
همزمان با شام شهادت امام حسین(ع) و یاران باوفای ایشان مردم استان ضمن حضور در مراسم های عزادارای بر مصائب فرزندان و اسرای کربلا می گریند و شمع روشن می کنند.
پایان پیام/
نظر شما