عزاداری با کتاب در محرم

ایام محرم زمان مناسبی برای اندیشیدن ومطالعه درباره فلسفه و قیام امام حسین(ع) است تا دریابیم که در پس پرده قیام سرور و سالار شهیدان چه نکاتی نهفته است .

به گزارش خبرنگار شبستان ، مطالعه غذای روح است و در هیچ زمانی نباید از این مر مهم غافل بود به ویژه اگر بخواهیم فلسفه برخی از مسایل مهم مانند قیام عاشورا را در یابیم حتما به مطالعه در این باره نیاز داریم .


در زیر عنوان برخی از کتابهایی که می توان در ایام عاشورا به مطالعه آن پرداخت، آورده شده است.
1.دایرةالمعارف ها
این کتاب شامل ولادت، زندگی، اصحاب ویاران ، فضایل و شمایل امام حسین(ع) و مسائلی است که درباره عاشورا و کربلا وجود دارد. از آن جمله می توان به کتاب های زیر اشاره کرد:
الف)دایرةالمعارف الحسینیه
(کرباسی، محمد صادق، لندن، للمرکز الحسینی للدراسات، چاپ اول، 1414 ه . ق، 1994 م.)
این کتاب به صورت موضوعی به مباحثی در باره امام حسین(ع) پرداخته است. کار تدوین آن از سال 1365 آغاز شده و تا سال 1421 ه.ق، بیست جلد آن به چاپ رسیده است. بر پایه تقسیم بندی گردآورنده، تعداد مجلدات آن به بیش از سیصد جلد خواهد رسید.

ب)فرهنگ عاشورا
(محدثی، جواد، قم، معروف، چاپ چهارم،1387،512 صفحه)

این کتاب فرهنگ نامه یا دایرة المعارف عاشورا و شامل اطلاعات مختصر و مستندی به ترتیب حروف الفبا درباره موضوع هایی است که به نهضت جاوید امام حسین (ع) اختصاص دارد.


2.زندگی نامه
شامل کتاب هایی است درباره ولادت و حیات و فضایل و شمایل امام حسین(ع) تدوین شده و به طور کلی به زندگی اجتماعی و حیات علمی ایشان پرداخته است. از آن جمله می توان به کتاب های زیر اشاره کرد:

الف) حیاةالامام الحسین بن علی(ع)(تحلیل از باقر شریف قرشی)
کتابی است توصیفی و تحلیلی درباره امام حسین(ع) و روزگار او بیان کننده نظر رایج شیعه و از مفصل ترین کتاب هاست و در سه جلد ، تدوین شده است.

ب) زندگانی امام حسین(ع)
(رسولی محلاتی ، سید هاشم ، تهران ، دفتر نشر فرهنگ اسلامی ، چاپ سوم، 1378، 592 صفحه)

این کتاب ف پژوهشی است مستند با شیوه ای گزارشی و تحلیلی که به تفصیل درباره تاریخ زندگانی امام حسین(ع) از تولد تا شهادت نگاشته شده است.

ج) اشک روان بر امیر کاروان(مع العین علی خصائص الحسین)
(شوشتری، جعفربن حسین، ترجمه: سید محمد حسین شهرستانی ، قم، دارالکتاب (جزایری)، چاپ پنجم، 1378، 524 صفحه)

این کتاب درباره صفات منحصر به فرد امام حسین(ع) است که موجببرتری و امتیاز او بر دیگر مردم حتی پیامبران و امامان شده است.

 

3. مقاتل
مقاتل نویسی از دیرباز میان نویسندگان رایج بوده است که امروز با عنوان «شهادت»، در واژه ادبیات سیاسی یاد می شود. از آن جمله می توان به کتاب های زیر اشاره کرد:

الف)مقاتل الطالبین(اصفهانی ، ابوالفرج / م 356ه.ق)
درباره حوادث عاشورا است. این کتاب نیز به فارسی ترجمه شده است. کتاب یاد شده به نام «مقتل الحسین و مصرع اهل بیته و اصحابه فی کربلا» در 230 صفحه در موسسة الوفاء چاپ شده است.

ب) مقتل خوارزمی (مکی خوارزمی ، موفق بن احمد / م 568 ه.ق )
متن تاریخی مربوط به حوادث کربلاست و در دو بخش گرد آمده و بیشتر مطالبش را از تاریخ ابن اعثم (314 ه.ق) نقل کرده است.

ج)مقتل الحسین (عبدالرزاق المقرّم / م 1391 ه.ق)
وقایع کربلا، از خروج امام حسین(ع) از مدینه تا حوادث پس از عاشورا را در بر دارد.

د) اللهوف علی قتلی الطفوف(سید بن طاووس، علی بن موسی بن محمد بن طاووس / م 664 ه.ق)
به معنای «آه و ناله بر کشتگان»، نام کتابی درباره شهیدان کربلاست و به فارسی نیز ترجمه شده است.

ه ) روضة الشهداء( کاشفی، ملا حسین /م 910ه.ق)
عباراتی زیبا دارد و در گذشته ، واعظان و مرثیه خوانان، از روی آن مصیبت می خواندند.

و ) نفس المهموم (قمی ، شیخ عباس)
برگرفته از احادیث امام صادق(ع) است که فرمود:« نفس کسی که به خاطر مظلومیت ما اندوهگین شود، تسبیح است. اندوه بر ما، عبادت است و کتمان و پوشاندن راز ما، جهاد در راه خداست.» چون کتاب محدث قمی ، یادآور مصیبت های اهلبیت است ، این نام را برای کتابش برگزیده و به فارسی هم، ترجمه شده است.

ز ) مقتل السبط الشهید( شریفی، حسین)

ح) مقتل مطهر(صالحان، جعفر)

ط) مقتل سالار شهیدان و گزارش کربلا (کربلایی، نادعلی)

 

4.کتاب های تاریخی و تحلیلی
شامل مجموعه ای از کتاب های تاریخی درباره واقعه عاشورا و شخصیت امام حسین(ع) است که به تحلیل این رویداد پرداخته اند، مانند:

الف)حماسه حسینی
(جلد 1- 3)0مطهری، مرتضی، تهران ، صدرا، چاپ سی و دوم، 1378، 365 + 294 + 420 صفحه)

کتاب حاضر مشتمل بر سخنرانی و یادداشت های مطهری درباره امام حسین (ع) است که در حدود سال های 1347 تا 1356 بیان و نوشته شده و تا کنون سی نوبت تجدید چاپ شده است. این کتابف تاریخ نگاری نیستف بلکه تحلیل تاریخ است و در آن بر جنبه درس آموزی و الگوگیری از قیام امام حسین(ع) و لزوم پیراستن آن از تحریف ، تاکید شده است.

ب ) حسین، وارث آدم
(شریعتی، علی)

این کتاب شامل مجموعه گفتارها و نوشتارهای دکتر علی شریعتی درباره امام حسین(ع) است. مطالب کتاب در سال های 1347 تا 1355 گفته و نوشته شده است. فهرست ان نیز چنین است: حسین وارث آدم، ثار، شهادت، پس از شهادت، بحثی راجع به شهدا، بینش تاریخی شیعه، فلسفه تاریخ در اسلام و مقدمه کتاب حجربن عدی.

ج) بررسی تاریخ عاشورا
( آیتی، محمد ابراهیم، با مقدمه: علی اکبر غفاری، تهران، صدوق، چاپ دوم، 1347، 268 صفحه)

د ) تفسیر قیام حضرات حَسَنین(ع) (فضل الله، سید محمد)

ه ) تفسیر سیاسی قیام امام حسین (ع) ،(شرف الدین، سید علی)

و ) ثورة الحسین(ع) ( شمس الدین ، محمد مهدی)

ز ) بررسی و تحقیق پیرامون نهضت حسینی (فرحی، سید علی)

 

5.کتاب های قصه و داستان
الف)آلبوم عاشورا
این اثر، مجموعه ای گوناگون از حماسه بزرگ حضرت سیدالشهدا(ع)؛ یعنی عاشورای حسینی است که با قلم داستانی به نگارش در آمده است. نویسنده با استناد به منابع معتبر و کهن و با بهره جستن از نثری روان و ادبی ، این واقعه را به تصویر کشیده است. وی در این اثر، تصویرهایی از شجاعت، مردانگی، ستم ستیزی، ایثار، عرفان، توحید و خصلت های والای انسانی را اریه داده است. کتاب، در دو فصل «ناخدای تشنه» و «ساحل نشین اشک» فراهم آمده است. محبوبه زارع، پدید آورنده این کتاب است.
ب ) جلوه های عشق(قصه های زندگی امام حسین(ع))
نگاهی است اجمالی به برخی حکایت های معنوی و عرفانی، تربیتی و اخلاقی زندگی امام حسین(ع) . نگارندهف احادیث و روایاتی را که در منابع معتبر حدیثی در این زمینه، از معصومان(ع) نقل شده، گرد اورده است. ولادت عشق، عیدی خداوند متعال، زینت آفرینش، غم و شادی رسول اکرم(ص) ، تعلیم وضو، وصیت نامه امام حسین(ع)، وفاداران بی وفا، برخی عنوان های این کتاب است. محمد حسین مهر آیین، نگارنده کتاب ست و نشر مهدی یار، آن را در سه هزار نسخه منتشر کرده است.

ج ) با کاروان نور
حسین انصاریان با هدف آشنایی خوانندگان با اوصاف و حالات یاران امام حسین(ع)، این اثر را فراهم آورده است. نویسنده کوشیده است تصویری درخشان و روشن از شهیدان ملکوتی ترسیم کند. او نخست، با اشاره روحانی و عرفانی به این رخداد بزرگ، به مطالعه و بررسی مکاشفه امام حسین(ع)ف سخنان امام علی(ع) در قسمتی از خطبه 313 نهج البلاغه و توصیف آسمانیان و زمینیان، بصیرت و معرفت اصحاب حسین بن علی(ع) و آرا و اقوال دیگر عالمان و محدثان درباره این رویداد استثنایی می پردازد. در بخش پایانی نیز حکایات و داستان های شگفت انگیزی درباره واقع کربلا با استناد به منابع تاریخی و رواییف از زبان فقیهان و محدثان نقل می کند. دارالعرفان، ناشر این کتاب است.

 

6. کتاب های کتاب شناسی امام حسین(ع)
کتاب شناسی توصیفی امام حسین(ع)(حبیبی، سلمان، قم، مرکز پژوهش های اسلامی صدا وسیما، چ اولف 1381، 356 صفحه)

این کتاب با هدف آشنایی هر چه بیشتر خوانندگان با سیره امام حسین(ع)، به معرفی و توصیف اجمالی برگزیدهای از کتاب ها و مقاله هایی می پردازد که درباره آن حضرت نگاشته شده است. نویسنده این کتاب در شش بخش، زوایای گوناگون زندگی و شهادت این الگوی کم نظیر تاریخ بشریت را در کتاب ها جستجو کرده است و در356 صفحه آن را پیش روی مخاطبان قرار داده است.


گفتنی است اگر می خواهیم کتابهای بیشتری را درباره فلسفه ، اهمیت و شناخت عاشورا بشناسیم بهتر است به کتاب ، کتابشناسی عاشورا مراجعه کنیم .
مجموعه حاضر که توسط محمد حیدری قاسمی نوشته شده است حاوی اطلاعات کتاب‌شناختی آثاری است که با مضامین مختلف درباره ((نهضت عاشورا)) نگارش یافته است .در خصوص هر کتاب اطلاعاتی, از قبیل عنوان, نام مولف, ناشر, سال نشر, محل نشر, تعداد صفحات و اندازه به دست داده شده است .تنظیم مطالب براساس فهرست عناوین است .کتاب با فهرست منابع و ماخذ, نمایه پدیدآورندگان و فهرست الفبایی عناوین به پایان می‌رسد .
کتابشناسی عاشوار را نشر تهران منتشر کرده است .
پایان پیام/

 

کد خبر 197479

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha