«نه» حماس به مرسی

مخالفت جنبش حماس با طرح پیشنهادی مصر برای آتش بس در غزه موقعیت رئیس جمهور جدید این کشور را به چالش کشیده و به گونه ای اعتبار محمد مرسی را با خطر مواجهه کرده است .

به گزارش شبستان به نقل از هافینگتون پست محمد مرسی رئیس جمهور مصر که خود را اکنون رهبر جنبش های مردمی جهان عرب می داند برای نشان دادن حس نیاتش خود را یک غزه دوست معرفی می کند اما همه چیز با حمله اسرائیل به غزه شکل تازه ای گرفت به طوری که عملا جایگاه مرسی در پرونده جنگ غزه چندین رتبه تنزل یافت .پس از این که محمد مرسی به روی کار آمد تلاش های بسیاری انجام داد تا نشان دهد دولتش که از حمایت اسلام خواهان برخوردار است کاملا با دولت دیکتاتوری حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر تفاوت دارد. به نظر می رسد جنگ اسرائیل  در غزه فرصت بسیار مناسبی برای مرسی ایجاد کرده است تا با بهره برداری از آن از پله های رهبری منطقه ای بالا رود. برای بررسی دقیق تر موقعیت مصر طی 4 سال گذشته باید رفتار شناسی دقیقی از مبارک و مرسی در عملیات سرب گداخته در سال 2008 و جنگ پاییز 2012 داشت . مرسی با اتخاذ موضعی کاملا متفاوت تا حدودی مرز رفح را باز و تعهد کرده است از حماس که خود نیز یک جنبش اخوان المسلمین محسوب می شود، حمایت خواهد کرد. از آنجایی که اصابت هر موشک به تل آویو، تانک های اسرائیلی را به مرزهای غزه برای حمله زمینی نزدیک تر می کند ام به نظر نمی رسد صهونیست ها گام به جنگ زمینی بگذارند.
در ادامه تلاش های مصر برای حل موضوع غزه در17نوامبر اجلاس اضطراری اتحادیه عرب در قاهره برگزار شد. مرسی قصد داشت از این اجلاس بهره برداری های بسیاری بکند، اما حادثه برخورد یک قطار به یک اتوبوس مدرسه که به کشته شدن 50دانش آموز مصری منجر شد، این اجلاس را تحت الشعاع قرار داد. این فاجعه مرگبار یکی از جدیدترین حوادث حمل و نقل در دوره مرسی محسوب می شود که بار دیگر مشکلات اساسی در زمینه زیرساخت ها و قوانین بازدارنده مصر را برجسته کرد. پس از وقوع این حادثه بلافاصله رسانه های مصری بازتاب گسترده این فاجعه را آغاز کردند. این موضوع باعث شد اهمیت درگیری های غزه برای مدتی در مصر کاهش یابد.
پیش از وقوع این فاجعه بسیاری از مصری ها درباره شعارهای تهدید آمیز دولت نوپا علیه اسرائیل و حمایت از حماس ابراز نگرانی می کردند. برهمین اساس حزب وفد-تشکل سیاسی لیبرال مصر- از شرکت در جلسه اضطراری که حزب آزادی و عدالت آن را سازماندهی کرده بود خودداری کرد. این نشست به منظور محکوم کردن اسرائیل برگزار شد. علت اصلی خودداری حزب رفد برای شرکت در این نشست، ترس از تاثیر تشکیل این نشست بر قطع کمک های آمریکا به مصر- که به شدت به آن نیاز دارد- اعلام شده است. در17نوامبر مصر تلاش های خود را برای برقراری آتش بس در نوار غزه تشدید کرد. برهمین اساس محمد عبدالواحد رئیس سازمان اطلاعات مصر از خالد مشعل رئیس دفتر حماس دعوت کرد تا با سفر به قاهره درباره راه های متوقف کردن درگیری های غزه مذاکره کنند. چند ساعت پس از این دیدار رهبری حماس در غزه با تشدید شلیک موشک های دور برد به تل آویو تمام امیدها برای برقراری آتش بس را نقش بر آب کرد. اما آنچه اکنون برای مصری ها حائز اهمیت است حفظ موقعیت خود به عنوان یک قدرت منطقه ای مینماید . و شکست سیاست های مرسی در مورد غزه جایگاه احزاب تند رو مانند سلفی ها را ارتقا خواهد بخشید که این مهم عواقب جبران ناپذیری را برای آینده این کشور دارد .

کد خبر 197292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha