پیروزی شیعه با تکیه بر قیام عاشورا و فرهنگ انتظار

تشیع دو عامل براى پیروزى جامعه خود دارد که نه تنها توانسته با وجود دشمنان بسیار، خود را از گزند حفظ کند بلکه سایر جوامع اسلامى را نیز از خواب غفلت بیدار کرده است. فرهنگ عاشورا و انتظار سبز . . .

خبرگززاری شبستان:  فردِ بشر امیدى دارد و اجتماع بشر امیدى. امید فرد ویژه خود اوست و امید اجتماع براى افرادى است که در آن اجتماع شرکت دارند. گاه امید فرد براى اجتماع است و فردى در راه آرمان اجتماع مى‏کوشد. این گونه افراد خدمت‏گذار بشر هستند.
امید اجتماعى وقتى شدّت یافت هدف اجتماعى و آرمان بشرى خواهد شد و همان طور که امید فرد خود به خود انجام شدنى نیست و براى رسیدن به آن باید در پى آن روان شد، امید اجتماعى نیز چنین است؛ باید کوشید، رنج برد و مقاومت کرد تا بدان رسید. از این جاست که عظمت مقام انبیاء و اولیا شناخته مى‏شود، زیرا این بزرگواران مى‏کوشند که اجتماع بشرى را به سوى آسایش و نیک‏بختى و سعادت رهنمون کنند.
در طول تاریخ انقلاب‏هاى گوناگون فرهنگى، سیاسى، اجتماعى و ...صورت گرفته است، ولى اکثر این انقلاب‏ها یا در شروع موفّق نبوده یا اینکه در بین راه با مشکلات فراوانى مواجه شده و با دشمنان خود نتوانسته است دوام بیاورد و قبل از رسیدن به اهداف و آرمان‏هاى خود شکست خورده است. انقلاب کردن آسان است و انسان‏ها هنگام انقلاب با شور و شوق و انرژى فراوانى که دارند مى‏توانند با دشمنانشان بجنگند و آنها را از حدّ و مرز خود بیرون کنند، اما این شور و هیجان همیشگى نبوده و در صورت مواجهه با مشکلاتى که دشمنان قسم خورده آن ملت فراهم کرده، دوام نمى‏آورند و در نتیجه در مقابل آنها تسلیم مى‏شوند.


اسلام که در مکتب تشیع تبلور یافته براى پرکردن این خلأ در جامعه خود طرح جدیدى را پیش روىِ پیروان خود قرار داده که با عمل کردن و التزام به آن هیچ گاه طعم‏ تلخ شکست و ناکامى را نخواهند چشید.
تشیع دو عامل و سوژه مهمّى براى پیروزى جامعه خود دارد که نه تنها توانسته با وجود دشمنان بسیار، خود را از گزند آنان حفظ نموده بلکه روز به روز پیشرفت کرده و حتى جوامع دیگر اسلامى را نیز از خواب غفلت بیدار نموده است. این دو عامل عبارتند از فرهنگ عاشورا و انتظار سبز:
 

فرهنگ عاشورا
قیام حسینى و فرهنگ عاشورا که جرقه خوبى براى بیدارى ملت‏ها و انقلاب و ستیز آنها در برابر ظالمان است، زیرا با ملاحظه شعارهاى حسینى(ع) که با حماسه و عاطفه همراه است، مانند: "هیهات منّاالذلّة" بشر را نیرو بخشیده و در برابر ظالمان به حقوق دیگران و تحریف کنندگان اسلام ناب قیام خواهند کرد. ما الآن نمونه آن را در انقلاب ایران و جنگ ایران و عراق و حتى در کشورهاى اسلامى و غیراسلامى مى‏بینیم.
گاندى رهبر نهضت هند بر ضدّ استعمار انگلستان، مردم هندوستان را با اقتدا به قیام اباعبداللَّه الحسین(ع) از یوغ اسارت استعمارگران نجات داد.
ماربین، محقق آلمانى مى‏گوید: "ازجمله مسائل اجتماعى بسیار مهمّى که موجب امیدوارى و رستگارى شیعه است، اعتقاد به وجود حجت عصر و انتظار ظهور است."
پتروشفسکى، تاریخ دان و ایران شناس علوم شوروى سابق در این زمینه مى‏نویسد:
"چشم به راه مهدى بودن در عقاید مردمى که نهضت‏هاى قرن سیزدهم را در ایران به پا داشتند مقام بلندى داشته است، ولى در قرن چهاردهم میلادى این عقیده راسخ‏تر و مشهودتر گشت."
تفکّر سنى به هیچ وجه با مفهوم شهادت بیگانه نیست، امّا این مفهوم در این تفکّر داراى مقام محورى نیست، زیرا اسلام سنّى از یک شخصیت مذهبى، مانند امام حسین(ع) که در راه عقیده خود فدا شده باشد الهام نمى‏گیرد. امّا در تشیع اثناعشرى موضوع شهادت امام حسین(ع) و تا حدّى شهادت سایر ائمه(ع) محورى است. امام حسین(ع) با قربانى کردن جان خود در راه اسلام، تکلیف نسل‏هاى بعدى شیعیان را مشخص کرده است. همه ساله در ماه محرّم و در روز عاشورا؛ یعنى سالروز شهادت امام حسین(ع) با برگزارى مراسم‏ پرشور و شرح وقایع جان گداز کربلا خاطره شهادت او گرامى داشته مى‏شود. این موضوع به آیین‏هاى تشیع مضمونى فوق العاده و احساسى مى‏بخشد.


انتظار سبز
دومین محور نگاه سبزى است که شیعیان اثناعشرى به آن توجه دارند؛ یعنى امام زمان است، حضرت مهدى موعود(ع) امامى زنده و ناظر به اعمال و رفتار شیعیان، کمک کار و حافظ آنان در سطح کلّ.
مى‏دانیم که هر قیام و نهضت ضد استبدادى و استکبارى هر قدر در اصول و مبانى خود راسخ‏تر باشد دشمنانش بیشتر و دشمنى آنان شدیدتر خواهد بود، لذا چه بسا به جهت سست شدن در عقیده به زانو در آمده و از مواضع اصولى عقب نشینى کنند. امّا در جامعه شیعى این مشکل حلّ شدنى است، زیرا جامعه شیعى با آن تمدن و نگاه سبزشان امیدوار به ظهورند و این اعتقاد از جهت روانشناسى اثر عمیقى در روحیه شیعیان مى‏گذارد. در کشور فلسطین، بزرگ‏ترین عامل انتفاضه و تحرک علیه اسرائیل غاصب؛ بهره‏گیرى از فرهنگ عاشورا و الگوپذیرى از قیام حضرت اباعبداللَّه الحسین(ع) است.
یکى از مبارزان فلسطینى به نام محمّد شحّاده که مدّتى در زندان‏هاى اسرائیل به سر برده و درحال حاضر یکى از رهبران انتفاضه است، بعد از تحقیقات فراوان در مورد مکتب تشیع به حقّانیت آن اعتراف کرده است. او در مصاحبه‏اى به انگیزه استبصار خود و علل و عوامل پیروزى ملت فلسطین در مقابل استکبار و اسرائیل جنایت‏کار اشاره کرده مى‏گوید: من آزادمردان را به‏ اقتدا به پیشواى آزادمردان؛ حسین(ع) دعوت مى‏کنم.
همو در جایى دیگر مى‏گوید: به راستى که من در بسیارى از مواقع عاطفه‏ام به جهت مظلومیّت اهل بیت(ع) برانگیخته مى‏شود. هم چنین در خود احساس مى‏بینم که در من عارض شده به اینکه على بن ابى‏طالب(ع) حقّاً مظلوم بوده است و این احساس در وجودم روز به روز عمیق‏تر مى‏شود، هر مقدار که ظلم اشغالگرى بر ملّت فلسطین بیشتر مى‏شود ..."
همو در جاى دیگر مى‏گوید: از جانب قائم اهل بیت نبوت(ع) به ملت فلسطین برکاتى مى‏رسد که- انشاء اللَّه تعالى- ما را تحرّکى بخشیده و نیز انگیزه‏اى براى فعالیّت دائمى براى رسیدن به پیروزى و امید براى آن در ما ایجاد خواهد نمود. من هر روز با او ارتباط برقرار کرده با او مناجات و نجوا مى‏کنم و به او عرضه مى‏دارم: اى مهدى! در این موقعیّت حساس ما را دریاب."
وى در جاى دیگر از مصاحبه خود مى‏گوید: به زودى براى نشر مذهب امامیه در فلسطین سعى خواهم کرد و از خداوند مى‏خواهم که مرا در این راه مساعدت و یارى نماید."
و نیز مى‏گوید: من در جشن‏هاى خطابه‏اى و جلساتى که براى سخنرانى در فلسطین تشکیل مى‏شود، درحالى‏ که در آن جلسات هزاران نفر وجود دارند، محور اساسى در سخنانم را معرفى شخصیت‏ها و بیان موقف‏ها و سیره اهل بیت پیامبر(ص) قرار مى‏دهم و در این به نوبه خود سهم به سزایى در تحوّل ملت فلسطین و توجه آنها به اهل بیت(ع) داشته است؛ تا اینکه آنها را شناخته و با پیروى از آنان به اذن خداوند به نصرت و یارى برسند."
همانگونه که گفته شد عامل دیگر در پیروزى تشیع و جامعه شیعى فرهنگ انتظار و اعتقاد به امام زمان حىّ و زنده است که شیعه او را حاضر و ناظر بر اعمالش مى‏داند و در مواقع اضطرار به فریاد آنها خواهد رسید. همه ادیان و مکاتب و مذاهب اسلامى معتقد به آمدن منجى در آخر الزمان‏اند، ولى تنها مکتبى که منجى را حىّ و حاضر در میان خود مى‏داند "تشیّع" است. از همین رو نجات، مسئله‏اى زنده در جامعه شیعى است، بر خلاف سایر مذاهب اسلامى و ادیان مکتب‏هاى دیگر.
 

پایان پیام/

کد خبر 197084

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha