به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، نشست گفتگوی ملی سوریه با شعار خشونت نه ، دموکراسی و مردمسالاری آری روز گذشته در هتل استقلال تهران با حضور 200 شخصیت سیاسی از کشورهای منطقه و احزاب و گروه های مختلف سیاسی و مذهبی سوریه، نمایندگان بشار اسد و سیاستمداران ایرانی آغاز به کار کرد.
این نشست قرار بود ساعت 10 صبح شروع شود اما از ساعت 8 صبح اهالی رسانه از تمام رسانه های داخلی و خارجی و میهمانان اجلاس در هتل استقلال حاضر شدند. ساعت 9:30 صبح علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان وارد هتل استقلال شد و در بدو ورود با حضور در جمع خبرنگاران به سوالات آنها در خصوص نشست گفتگوی ملی سوریه پاسخ داد.
وی با اظهار اینکه در میهمانان غیرسوری هم از کشورهای مختلف دعوت شدهاند، افزود: بین گروههای شرکتکننده رهبران مذهبی، اقلیتهای مختلف، گروههای بومی، بخشهای مختلف جامعه سوری و نخبگان آنها که الزاما همراهی با حکومت ندارند و بخشی از معارضین حضور دارند، ضمن اینکه دولت سوریه هم نمایندگانی را اعزام کرده است. مسئول گفتمان بین گروههای معارض سوری در این جلسه حضور دارد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه گفتوگوی ملی سوریه در ایران ابتکار جدیدی است، تصریح کرد: هیچگاه معارضین سوریه بخصوص معارضین خارجنشین که در انسجام برخوردار نبودند نتوانستند اهداف ملت سوریه را بیان کرده و به تحقق آن کمک کنند و بسیاری از آنها به دنبال یکسری از اهداف خودخواهانه خودشان بودند، فقط میخواستند که حکومت ساقط شود و آن را به دست آورند.
صالحی با تأکید بر اینکه ما پی آن هستیم که دولت سوریه پاسخگوی خواستههای مشروع ملت خودش باشد، اظهار داشت: ما بارها اعلام کردیم ملت سوریه مثل هر ملت آزاده دیگری باید از حقوق شهروندی برخوردار باشد و حق آزادی مطبوعات و انتخاب رییسجمهور و احزاب داشته باشند که این را ما بارها اعلام کردهایم و از دولت سوریه هم این را خواستیم که دولت سوریه هم آمادگی خودش را اعلام کرده است و ما بایستی تسهیلکننده نشست معارضین با حکومت باشیم که برونرفت بنبست سوریه را به صورت صوری و مسالمتآمیز رقم بخورد.
وی با اعلام اینکه ما در گفتوگوی ملی سوریه به دنبال آنیم که دستوری از خارج کشور برای ملت سوریه پیچیده نشود، افزود: همانطور که سران کشورهای غربی گفتهاند معارضانی که خارجنشین سوریه بودهاند سالها است که از ملت این کشور دورند و آلام مردم سوریه و نگرانیهای آنها و مشکلاتشان را درک درستی ندارند، در صورتی که کسانی که امروز در این نشست حضور دارند کسانی هستند که از دل سوریه آمدهاند و با حکومت سوریه مشکل دارند و از تابعین دولت سوریه نیستند؛ اینها از رهبران مذهبی، نخبگان، فرهیختگان مردم هستند که امروز یک گفتوگوی آزادی با آنها برگزار میشود.
پس از صالحی، امیرعبدالهیان معاون آسیا و آفریقای وزیر امور خارجه وارد هتل استقلال شد که به دلیل تنگی وقت درخواست مصاحبه از سوی خبرنگاران را رد کرد.
نزدیک به ساعت 10 صبح خبرنگاران اجازه حضور در سالن دریای نور هتل استقلال یعنی محل برگزاری نشست گفتگوی ملی سوریه را دریافت کردند و در بدو ورود به سالن همگی با حلقه زدن به دور رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان از او در خصوص نشست و مسائل دیگر خارجی سوال کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در حاشیه اجلاس گفتوگوی ملی سوریه در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤال شبستان مبنی بر اینکه این اجلاس در مقابل اقدام کشورهای غربی در حمایت از گروههای مخالف سوری مانند کشور فرانسه چه نتیجهای خواهد داشت، گفت: این اجلاس گام مهمی در حمایت مردم سوریه برای تعیین سرنوشتشان میتواند داشته باشد.
مهمانپرست با اظهار اینکه راهحل مشکلاتی که در سوریه وجود دارد و مشکلاتی که در هر کشور دیگری به وجود میآید مشارکت مردمی است، افزود: اراده مردم برای ترسیم وضعیت آینده هر کشوری میتواند مشکلات آن کشور را حل کند و برای اینکه این موضوع محقق شود لازم است که از مداخلات خارجی جلوگیری به عمل بیاید و زمینههای خشونت و افراطیگری تروریست از بین رود و شرایطی فراهم شود تا نمایندگان آحاد ملت بتوانند در کنار یکدیگر جمع شوند و با همفکری و تبادل نظر برای آینده برنامهریزی کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان ادامه داد: وقتی که خشونت متوقف شود و گفتوگوهای ملی شروع شود آنوقت با توافق تمام اقشار ملت میتوان برنامهریزی کرد که گامهای اساسی برای آینده کشور مانند انتخابات مجلس، انتخابات قانون اساسی و انتخابات رییسجمهور برداشته شود.
همچنین دقایقی پیش از آغاز اجلاس، حسین امیر عبداللهیان، معاون آسیا و آفریقای وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه گفتوگوی ملی سوریه در جمع خبرنگاران گفت: این اجلاس دارای ویژگی منحصر به فرد است که نمایندگان آحاد مردم سوریه، تمامی گروهها، احزاب سوریه اعم از احزاب سیاسی مخالف و موافق را گردهم آورده که از طرف دولت بشار اسد هم معاون نخستوزیر و وزیر آشتی ملی این کشور حضور دارند.
وی هدف جمهوری اسلامی ایران را از برگزاری چنین اجلاسی را ایجاد گفتوگوی ملی در راستای طرح ایران با حضور دولت و نمایندگان ملت سوریه دانست و تأکید کرد: ویژگی مهم دیگری که این اجلاس دارد این است که ما کسانی را دعوت کردیم که از بطن مردم سوریه هستند.
بعد از آن اولین نشست گفتگوی ملی سوریه با یک دقیقه سکوت برای احترام به روح شهدای غزه و سوریه و به درخواست صالحی وزیر امورخارجه کشورمان آغاز شد.
صالحی به عنوان سخنران اول جلسه بر مواضع اصلی جمهوری اسلامی ایران در حل بحران سوریه تاکید کرد و گفت: حل اختلافات باید از طریق مذاکره و به شکل مسالمت آمیز باشد چرا که این یک اصل عقلانی و متعارف و دارای مقبولیت عمومی است.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه شاهدیم برخی اطراف درگیر در بحران سوریه با فشار خارجی هرگونه مذاکره با حکومت را برای حل مشکلات رد می کنند و عملا به ترویج خشونت می پردازند و در این راستا از حمایت های آشکار و بی دریغ برخی کشورهای به ظاهر مدافع صلح و حقوق بشر برخوردارند.
صالحی گفت: تاکید ما آغاز هر چه سریعتر گفتگوی فراگیر ملی با مشارکت نمایندگان اقشار مختلف مانند رهبران مذهبی، احزاب سیاسی و اجتماعی، نمایندگان قومیت ها و معارضه است. نکته مهم برخورداری نمایندگان مذکور از پایگاه مردمی است.
وی با اشاره به حمایت ایران از تلاشهای اخضر ابراهیمی نماینده دبیرکل سازمان ملل و طرح صلح کوفی عنان نماینده سابق دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با بیان اینکه دولت سوریه را تشویق به پذیرش و همکاری با این طرح کرده است، گفت: ایران همچنین از طرحها و پیشنهاداتی که در چارچوب حل سیاسی بحران مطرح شده از جمله طرح آقای مرسی رئیس جمهور مصر استقبال کرده و در این ارتباط نشستهایی توسط وزرای خارجه ایران، ترکیه و مصر در قاهره و نیویورک برگزار شده که زمینه همکاریهای این کشورها برای کمک به حل بحران سوریه را فراهم ساخت و قرار است نشست سوم روز چهارشنبه آینده در حاشیه اجلاس دی 8 در پاکستان برگزار شود.
صالحی همچنین استقبال از تعیین اخضر ابراهیمی، پیشگامی در کمک به آتش بس در عید قربان، ارسال کمک انسان دوستانه ازجمله تجهیزات پزشکی و دارو به مردم سوریه، تلاش پیوسته برای گفتگوی ملی و پرهیز از خشونت را از دیگر اقدامات جمهوری اسلامی ایران در خصوص سوریه برشمرد.
بعد از سخنرانی صالحی 8 نفر از نمایندگان کشورهای منطقه به اظهار مواضع و قرائت پیام سران کشورهایشان پرداختند و در پایان بخش اول صالحی بندهای اصلی سخنان ارایه شده را خلاصه کرد و گفت: 1- نه به خشونت و آری به دموکراسی و صلح، 2- محکومیت مداخله خارجی در سوریه ، 3- ضرورت تکمیل روند اصلاحات ، 4- ضرورت تداوم گفتگوی ملی، 5- برگزاری انتخابات در کشور سوریه با حمایت از طرح اخضر ابراهیمی، 6- هوشیاری بر اینکه استکبار جهانی هیچگاه حامی ثبات در منطقه نیست، 7- محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، 8- اعلام همبستگی با مردم مظلوم فلسطین بندهای اصلی مطرح شده در سخنرانی ها بوده است.
سپس بخش اول نشست به پایان رسید و بعد از استراحتی 2 ساعته در بخش دوم که پشت درهای بسته برگزار شد، گروه های مختلف سوری حاضر در اجلاس به اظهار مواضع خود پرداختند.
از آنجایی که نشست بعد از اذان مغرب به پایان رسید و تعداد دیگری از حاضرین در جلسه سخنان خود را اظهار نکرده بودند قرار شد امروز هم هتل استقلال میزبان گروه های مختلف موافق و مخالف دولت سوریه باشد تا در پایان سخنرانی های آنان نتیجه گیری برای حل بحران این کشور انجام شود.
علی اکبر صالحی ساعت 19 شب گذشته با حضور در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالات آنان به ارایه گزارش از روز اول نشست گفتگوی ملی سوریه پرداخت و گفت: بنا به استقبال فراوانی که از این نشست شد تعداد کسانیکه برای سخنرانی نام نویسی کردند زیاد بود و به دلیل آنکه نتوانستیم به همه وقت کافی بدهیم نشست فردا نیز ادامه پیدا می کند.
وی با اشاره به اینکه ترکیب شرکت کنندگان از 40 حزب سیاسی فعال در صحنه سوریه روسای عشایر و قبایل، شخصیت های مستقل، سازمانها و مجموعه های فعال اجتماعی، کمیته هایی که در مناطق بحرانی سوریه فعالند و برخی از گروه های مذهبی اعم از مسیحی و مسلمان بیان کرد: 130 شخصیت از داخل سوریه حضور داشتند که در این نشست قریب به 40 شخصیت سوری و غیرسوری از خارج آمده بودند.
صالحی ادامه داد: 170 شرکت کننده در کل در نشست حضور داشتند که قریب به اتفاق شرکت کنندگان از شخصیت های بارز، نخبگان و فرهیختگان دارای پایگاه های مردمی بودند.
به گفته وزیر امور خارجه کشورمان شرکت کنندگان در مجموع نمایندگی بخش های مهم و تاثیرگذار جامعه سوریه را برعهده دارند.
وی اضافه کرد: این مجموعه حامی نگاه حل مسالمت آمیز بحران سوریه هستند و این همان مواضعی است که جمهوری اسلامی ایران داشته و همواره اعلام کردیم که بر حکومت سوریه فرض است که بر خواسته های مشروع مردم خود پاسخ دهد.
صالحی افزود: شهروندان سوریه مثل ملت هر کشور دیگری مستحق آزادی، تعدد احزاب، انتخابات آزاد و زندگی شرافتمندانه برخوردار از آراء مردمی هستند.
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه نمایندگان دولت نیز در این نشست حضور داشتند، تصریح کرد: علی حیدر که خود یکی از معارضان بود و بعدا به عنوان وزیر آشتی ملی انتخاب شد، حضور داشت و در مجموع همه در حل مسالمت آمیز مساله سوریه به صورت سوری سوری تاکید داشتند.
وی خاطر نشان کرد: همه حتی آنهایی که با حکومت سوریه مخالفت جدی دارند، که هیچ نسخه ای نباید از خارج برای سوریه پیچیده شود هر نسخه ای باید بر چارچوب کنوانسیون های بین المللی و آراء مردم سوریه و تفاهم معارضه و حکومت سوریه باشد.
امروز هم بعد از ساعت 10 صبح نشست در هتل استقلال در بخش سوم شروع به کار کرده است و هیچ کدام از نمایندگان رسانه ها اجازه حضور در هتل را نداشتند و اگر تعداد سخنرانان کاهش نیابد قرار است بعد از ظهر هم سخنرانی ها ادامه داشته باشد اما اگر تعداد کافی و وقت کافی باشد پیش از اذان ظهر و وقت نماز و ناهار نشست به پایان رسیده است.
پایان پیام/
برای اولین بار پس از شروع بحران در کشور سوریه، مخالفین و موافقین دولت بشار اسد در یک نشست کنار هم گردآمدند تا با گفتمان به حل بحران این کشور بپردازند.<BR>
کد خبر 196898
نظر شما