ابتکار ایران در گردهم‌آوردن معارضین و موافقان دولت سوریه/دموکراسی؛ آری

وزیر امور خارجه راهکار سیاسی و گفت‌وگوی فراگیر را مناسب‌ترین روش برای برون‌رفت از بحران سوریه دانست و از برگزاری نشست وزرای خارجه ایران، ترکیه و مصر در حاشیه اجلاس D8‌ پاکستان خبر داد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی شبستان، علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان ابتدای سخنان خود را با تسلیت به مردم غزه و حمایت از مردم مظلوم فلسطین در محکوم‌کردن جنایات رژیم صهیونیستی آغاز کرد.
وی در ادامه در خصوص نشست گفت‌وگوی ملی سوریه گفت: نشست امروز که با عنوان گفت‌وگوی ملی سوریه و با شعار خشونت نه مردم‌سالاری و دموکراسی آری برگزار می‌شود، می‌تواند گام مهمی در گذر از بحران کنونی سوریه داشته باشد.

وی هدف از برگزاری نشست گفت‌وگوی ملی سوریه را بازگشت آرامش، صلح و ثبات و افتخارات کشور سوریه در عرصه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی دانست و افزود: یقینا این کار که برگرفته از روحیه گفت‌‌وگو و تفاهم فراگیر در آینده سوریه است پاسخ قاطعانه به طرح‌های مداخله‌جویانه گروه‌های خارجی و اقدامات تروریستی و تکیه به سلاح و کشتار جمعی تروریست‌های داخلی خواهد بود که می‌خواهند آثار تمدن این سرزمین و بنیان آن را نشانه بگیرند.

وزیر امور خارجه کشورمان با تأکید بر این نکته که این گردهمایی با در نظر گرفتن حفظ استقلال و محترم‌شمردن زندگی مسالمت‌آمیز ادیان مختلف سوریه در کنار یکدیگر و بازگشت آرامش به این کشور برگزار می‌شود، تصریح کرد: در این نشست انتظار می‌رود با محترم‌شمردن مسئله ملی سوریه در فضای صمیمی نمایندگان طیف‌های مختلف به تبادل نظر و هم‌اندیشی و راه‌حل‌های مهم در حاکم‌کردن تفاهم بر وضعیت سوریه و دست‌یابی به آرامش شود.

وی با تأکید بر این نکته که سوریه یکی از کشورهای مهم و تأثیرگذار در منطقه به شمار می‌رود و در این کشور همواره همنشینی مسالمت‌آمیز گروه‌ها و گرایش‌های مختلف زبانزد بوده است، اعلام کرد: سوریه همواره می‌تواند یکی از الگوهای مختلف برخورداری از آرامش و همنشینی توأم با تفاهم و درک متقابل گروه‌های مختلف به حساب آید.

صالحی درگیری‌ها و خشونت‌های امروز در سوریه را امری تحمیلی از سوی قدرت‌های سلطه‌گر و مردم سوریه دانست که همیشه تأمین منافع‌شان مهم‌تر از جان و مال انسان‌ها بوده و تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره نسبت به برقراری صلح و ثبات در منطقه خاورمیانه اهتمام داشته و دارد و از بدو پیدایش بحران سوریه با حساسیت و دقت فراوان تحولات این کشور را پی‌‌گیری کرده و هرگونه اقدام آرامش‌برانگیز در این کشور را حمایت کرده است که این اقدامات جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر است:

1- جمهوری اسلامی ایران راهکار سیاسی و گفت‌وگوی فراگیر را مناسب‌ترین روش برای برون‌رفت از بحران سوریه می‌داند و حل اختلافات از طریق مذاکره و مسالمت‌آمیزبودن این مذاکرات را یک اصل عقلانی و متعارف و دارای مقبولیت تعریف می‌کند. امروز برخی درگیری‌ها با فشار خارجی صورت گرفته و باعث شده برخی از گروه‌های معارض داخلی از هرگونه مذاکره با حکومت سر باز زنند و در پی ترویج خشونت باشند که این کار با حمایت آشکار برخی از کشورهای به ظاهر طرفدار حقوق بشر صورت گرفته است. تأکید جمهوری اسلامی ایران بر گفت‌وگوی ملی با مشارکت همه اقشار مردم و رهبران مذهبی احزاب سیاسی و اجتماعی و معارضین است و نکته مهم برخورداری این نمایندگان از پایگاه‌های مردمی.

2- به باور ما اقدامات و سیاست‌های نابخردانه برخی طرف‌ها که در چهارچوب ارسال تسلیحات، پول و اعزام افراد مسلح برای کمک به تروریست‌های داخلی صورت می‌گیرد موجب ترویج خشونت شده و اخیرا اعلام شده که برخی از این کشورها می‌خواهند به صورت علنی سلاح سنگین به گروه‌های داخلی برسانند و این کاری است که به دلیل قبح قانونی پیش از این مخفی بود و الان می‌خواهند این کشورها آن را به صورت آشکار انجام دهند که جمهوری اسلامی ایران تأکید می‌کند این اقدامات برخلاف قوانین بین‌المللی دخالتی آشکار در کشور مستقل است و رویه خطرناکی در روابط بین‌المللی و کل منطقه به وجود می‌آورد که باعث ترویج بی‌ثباتی و خطر به درون کشورهای همسایه خواهد شد و باید پذیرفت که خشونت و کشتار مردم هیچ نسبتی با یک انقلاب مردمی ندارد و حتی در صورت موفقیت تنها به خشونت بیشتر دامن می‌زند، ما معتقدیم واسطه‌های نظامی و خشونت نه تنها بحران را حل نمی‌کنند بلکه تروریسم را گسترش می‌دهند و بحران را به دیگر کشورهای منطقه می‌کشانند، مسئله‌ای که امروز شاهد آثار آن در برخی کشورهای همسایه سوریه هستیم.

3- به دلیل دخالت‌های خارجی بحران سوریه گسترده‌تر و پیچیده‌تر شده و ابعاد بین‌المللی به خود گرفته است؛ برخی تلاش دارند با تحمیل دیدگاه‌های خود از این موقعیت سوء استفاده کنند که از نظر ما این روش‌ها منسوخ شده است و بحران‌های حاکم در سوریه با لحاظ‌کردن نظرهای مختلف و خرد جمعی حل می‌شود.

4- تکمیل روند اصلاحات در سوریه در محیطی آرام می‌تواند باعث شود که مردم این کشور در تعیین سرنوشت‌شان تأثیرگذار باشند که نیازمند برقراری آتش‌بس و پایبندی به آن از طریق همه گروه‌ها است؛ این اصلاحات باید ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی بر اساس فرهنگ مردم سوریه داشته باشد و فقط توسط آنها صورت پذیرد؛ این اصلاحات باید منجر به برگزاری انتخابات آزاد شود و مردم بتوانند آزادانه به تعیین سرنوشت خود بپردازند.

5- کمک به حل مشکلات اقتصادی سوریه در مقابل تحریم‌ها و ارسال کمک‌های بشردوستانه باید با کمک همه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی صورت بگیرد.

صالحی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب اقدامات مختلف در راستای جایگزین‌شدن منطق گفت‌وگو به منطق زور در سوریه انجام داده است، این اقدامات را به شرح زیر بررسی کرد:

1- برگزاری نشست مشورتی سوریه با حضور 30 کشور در تهران که در این نشست پیشنهاداتی برای خروج از بحران سوریه ارایه شد و جمهوری اسلامی ایران بر اهمیت توقف خشونت، ایجاد آتش‌بس و گفت‌وگوی فراگیر ملی تأکید کرد.

2- حمایت از تلاش‌های اخضر ابراهیمی در سوریه و طرح صلح کوفی عنان از طریق تشویق دولت بشار اسد در پذیرش و همکاری برای تحقق این طرح‌ها

3- استقبال از طرح‌ها و پیشنهاداتی که در چهارچوب حل بحران سوریه مطرح شده که از جمله پیشنهاد محمد مرسی که در این ارتباط نشست وزرای خارجه ایران، ترکیه و مصر در قاهره و نیویورک برگزار شده و قرار است نشست سوم چهارشنبه آینده در حاشیه اجلاس D8‌ پاکستان برگزار شود.

4- استقبال از تعیین اخضر ابراهیمی به عنوان نماینده جدید سازمان ملل در سوریه و اعلام آمادگی در همکاری با وی.

5- پیشنهاد طرح برقراری آتش‌بس در عید قربان در سوریه و تلاش برای ایجاد آن که با اقدامات تروریستی بعضی از گروه‌ها نقض شد.

6- ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم سوریه مانند تجهیزات پزشکی و دارویی و توسعه شبکه برق سوریه .

7- تلاش پیوسته برای ایجاد گفت‌وگوی ملی، پرهیز از خشونت و حل اختلاف و تماس با دولت و گروه‌های معارض سوریه که راهکارهایی در این تماس‌ها از سوی ایران برای طرف‌های مقابل ارایه شد که از نتایج آن می‌توان برگزاری این اجلاس را نام برد.

8- جمهوری اسلامی ایران با بهره‌گیری از تمام راه‌های بین‌المللی و اعتماد کامل به راه‌حل‌های سیاسی و استخراج یک طرح از این راه‌حل‌ها طرح خود را به ترکیه، مصر، روسیه، عربستان و حکومت سوریه ارایه کردند که محورهای اصلی آن توقف خشونت، برقراری آتش‌بس، ایجاد گفت‌وگوی ملی و زمینه‌های برگزاری انتخابات است و این طرح کمک می‌کند تا فرصتی برای بروز و ظهور اراده واقعی مردم سوریه فراهم شود.

وزیر امور خارجه کشورمان در پایان سخنان خود از اعضای حاضر در نشست گفت‌وگوی ملی سوریه خواست که در راستای برقراری گفت‌وگوی ملی و پی‌گیری منویات حاضران برای تشکیل کمیته‌ای در این زمینه موافقت کنند و همچنین ابراز امیدواری کرد تا این نشست نتایج خوبی برای مردم سوریه داشته باشد.

پایان پیام/
 

کد خبر 196686

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha