حدادعادل: اگر گرانی کاغذ مهار نشود، جای نگرانی است

بیستمین جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید صبح امروز 24 آبان ماه، با حضور رییس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از فرهیختگان و کتابداران در برج میلاد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار شبستان، «غلامعلی حدادعادل» رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در مراسم پایانی جشنواره کتابخانه‌های عمومی و مطالعه مفید که صبح امروز 24 آبان ماه در برج مسلاد برگزار شد، ضمن ادای احترام به ساحت امام حسین (ع)، طی سخنانی گفت: می دانید که از افتخارات مسلمانان این است که دین شان با کتاب آغاز و اولین کلمه ای که به پیامبر ما نازل شده است، "بخوان" بود و قلم، امر مقدسی شمرده شده که خدا به آن قسم یاد کرده است. از روز اول تولد اسلام، نوشتن با آن همراه بوده است و هر آیه ای که به پیامبر وحی می شده کاتبان در همان ابتدا ملزم به نگارش آن بودند ولو بر استخوان کتف شتر.
وی ادامه داد: از همان آغاز به فکر گردآوری و تنظیم این آیات بودند و توجه داشتند که یک کتاب آسمانی در دست تکوین است. بعد از پیامبر اولین وظیفه حکومت اسلامی و مسلمانان این بود که قرآن را به صورت کتاب حفظ کنند و کسی که اول این اقدام را انجام داد، حضرت امیرالمومنین (ع) بود و ایشان هفت نسخه از قرآن های کتابت شده را به هفت نقطه از مراکز مهم جهان اسلام ارسال کردند تا قرآن های دیگر از روی آن نوشته شود.
حدادعادل کتاب را موتور محرک فرهنگ و تمدن ایران اسلامی دانست و بیان کرد: وقتی در دینی که جاذبه های بسیار دارد و با وسعت و فراگیری اش، قرآن و کتاب محور باشد، باید شاهد تاثیرات عدیده ای باشیم.
رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در ادامه به لزوم تجارت و تولید کاغذ در کشور اشاره کرد و گفت: مردم در قلمرو کشور اسلامی که پر از دانش و مسجد است، باید کاغذ را به صورت فراوان در دسترس داشته باشند، چرا که لزوم تولید کاغذ و کاغذسازی احساس می شود. به تبع همین موضوع، کتابفروشی، صحافی و تولید کاغذ و انواع هنرهای مرتبط با کتاب در چنین تمدنی به فراوانی یافت می شود.
وی در ادامه افزود: بعد از این است که کتابخانه ایجاد می شود، چرا که بحث های کلامی با محوریت قرآن، اقتضای تولید دانش و کتاب می کند. از همین رو است که شاهد پدید آمدن کتابخانه های بزرگ هستیم.
حدادعادل با اشاره به پدید آمدن کتابداران، گفت: از همان روزی که کتابخانه ها به وجود آمد، کتابداران نیز حضور داشتند، بنابراین کتابداران وارث سنتی دیرینه هستند. در ایران ما قبل از اسلام کتاب محترم و عزیز بوده و کتابخانه های بزرگی وجود داشته است که با اسلام، توسعه پیدا کرده است.
وی به لزوم توجه به مناطق محروم در امر اشاعه فرهنگ کتابخوانی اشاره کرد و توضیح داد: هر جایی که محروم تر است، به کتاب محتاج ترند. امکان دسترسی به کتاب در شهرهای بزرگی چون تهران بسیار آسان است؛ این موضوع را در نمایشگاه کتاب به وفور می بینیم که والدین برای فرزندانشان کتاب های غیر درسی تهیه می کنند، اما این امر در شهرهای محروم و روستاها وجود ندارد. بنابراین باید تمهیدی اندیشیده شود تا کتاب های غیر درسی نیز برای استان های محروم ارسال شود.
رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی افزود: تا همین 20 سال پیش در استان های کشور به ندرت کتابفروشی مستقل و تخصصی وجود داشت. بنابراین فرصت های نابرابر باعث می شود که دانش آموزان استان های محروم همیشه عقب بمانند و ما باید برای جبران این عقب ماندگی سنت اهدای کتاب را باید جدی بگیریم و کتاب ها را به استان برد و کتابداری کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به اهمیت کتاب در جامعه اشاره و خاطرنشان کرد: ابعاد انسان ظاهری و معنوی است که بخش معنوی انسان، اندیشه نامیده می شود. اگر همه انسان ها با بعد معنوی شان یعنی اندیشه زندگی کنند این بیت مولانا؛ "ای برادر تو همه اندیشه ای - مابقی خود استخوان و ریشه ای"، تحقق پیدا می کند.
حدادعادل تاکید کرد: دنیای کتاب، دنیایی آدم هایی است که به اندیشه مبدل شدند و در عالم کتاب است که این مهم تحقق می یابد. هر چه کتاب گسترده تر در اختیار دیگران قرار گیرد، جامعه منطقی تر خواهد بود و ما آسان تر می توانیم مشکلات خود را حل کنیم. بخشی از مسئولیت این کار، بر عهده نهاد کتابخانه های عمومی است و بخشی دیگر نیز همکار ی سازمان ها و نهادهای دیگر را می طلبد.
وی با بیان اینکه کتاب مسائل گوناگونی دارد، گفت: نگرانیم که رشد کتابخوانی به دلیل مشکلات اقتصادی آسیب ببیند. در سراسر کشور میلیون ها نفر از این صنعت معیشت می کنند و اگر گرانی کاغذ مهار نشود، جای نگرانی است.
وی گفت: امیدواریم در این سی و سه سال پس از انقلاب که به کتابخوانی اهتمام داشتیم، از این پس هم رییس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به این موضوع اهتمام داشته باشند.
حدادعادل در پایان اضافه کرد: همچنین امیدواریم شاهد سیر نزولی شاخص های کتابخوانی نباشیم و همه باید تلاش کنند مشکلات اقتصادی را به حداقل برسانند، به ویژه در حوزه فکر و اندیشه.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 194903

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha