به گزارش خبرنگارشبستان ، مراسم اختتامیه دومین جشنواره شعر انقلاب عصر امروز دوشنبه 22 آبان ماه با حضور مسئولان فرهنگی-هنری و نویسندگان و شاعران و همچنین محسن مومنی شریف رئیس حوزه هنری، سید محمود دعایی مدیر موسسه اطلاعات، امیر حسین فردی مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری، یوسفعلی میرشکاک، جواد محقق و ... در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد.
در آغاز این مراسم ،دکتر محمدرضا سنگری در این مراسم با بیان اینکه دستاوردهای ادبی انقلاب در سه دهه ای که از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد به اندازه سه قرن است، گفت:در این سه دهه آثار زیادی تولید شده که برای مثال خود من بیش از دو هزار مجموعه شعری از اشعار پس از انقلاب دارم و حتی اگر بخواهیم این تعداد را الک کنیم و آثار شاخص را انتخاب کنیم، لا اقل 100 مجموعه خوب و شاخص خواهیم داشت که یعنی ما 100 شاعر شاخص در حوزه شعر انقلاب داریم.
سنگری با بیان اینکه من در حوزه شعر انقلاب سروده های زیادی را سراغ دارم که از شعرهای سنت ادبی گذشته در بسیاری از جهات پخته تر، قوی تر و ارزشمندتراست.
وی در این خصوص به اشعاری که درباره عاشورا و قیام کربلا سروده شده اشاره کرد واظهار داشت: نسبت به واقعه کربلا می توان 4 منظر را مورد توجه قرار داد ،یکی از منظر سوگ و تراژدی و مرثیه است که بیشتر اشعار ما در این زمینه است. دوم آوردن آموزه های عاشورا و قیام کربلا به روزگار امروز و عبرت آموزی از آن است که این وجه تنها در روزگار ما و شع دوران انقلاب مورد پرداخت قرار گرفته است و گذشتگان آن را ندیده بودند.
این پژوهشگر ادبی افزود: قلمرو حماسه منظر دیگر عاشوراست که کمتر به آن پرداخته شده و آخرین منظر هم قلمرو اشعار عرفانی درباره کربلا ست که باز هم سروده های دوره جدید با این مضمون از اشعاری که در گذشته سروده شده پربارتر و قوی تر است.
وی با بیان اینکه شعر انقلاب تعریف خود را با خود آورده است، افزود: مرزبندی خاصی میان حوزه شعر انقلاب و شعر دفاع مقدس وجود ندارد زیرا شعر دفاع مقدس هم پاره ای از شعر انقلاب است.
سنگری در ادامه عنوان کرد: امروز که بیش از 30 سال از انقلاب گذشته وقت آن رسیده است که به طور جدی به مبانی نظر شعر انقلاب بپردازم.
وی با بیان اینکه هنوز شعر انقلاب را تئوریزه نکرده ایم، اضافه کرد: باید وزن نشست های نقد و بررسی مبانی نظرمان در جشنواره ها حداقل هموزن نشست های شعرخوانی هایمان شود و فقر چنین نشست هایی به شدت احساس می شود.
سنگری اظهار کرد: یکی از مهمترین ویژگی ها شعر انقلاب آن است که شعر انقلاب پیوندگاه سنت و فضاهای جدید است؛ شعر انقلاب هیچگاه به گذشته و سنت پشت نکرده و اتفاقا از آن به نحو شایسته بهره گرفته است.
وی ادامه داد: کسانی هستند که فکر می کنند به شعر انقلاب به خاطر توجه اش به سنت در برابر دوران جدید ایستاده است که این حرف بی ربط و بی بنیادی است؛ اتفاقا نخستین مجموعه هایی که در حوزه شعر انقلاب در سال های 64 و 65 منتشر شد، مانند «آسمان سبز» مرحوم سلمان هراتی، «همصدا با حلق اسماعیل» یوسفعلی میرشکاک، «تبسم صبح» قیصر امین پور هیچ رویارویی و تضادی با فضاها و ایده های نو در دوران جدید نداشتند بلکه حتی از آن ها استفاده کرده بودند.
وی ادامه داد: شعر انقلاب از برخی ظرفیت های فراموش شده مانند رباعی و دوبیتی بیشترین و بهترین استفاده را کرد.همچنین اگر شعر انقلاب از قالب های معمول و مورد استفاده هم بهره گرفت آنقدر در آن ها ظرفیت سازی های تازه انجام داد که که اصلا با گذشته قابل قیاس نبود؛ نمونه بارز این امر استفاده از غزل در شعر انقلاب بود.
این پژوهشگر در پایان شعر انقلاب را که پیوندگاه دین و مردم دانست و گفت: از ویژگی های مهم شعر انقلاب این بود که به بهترین وجه بین مردم و دیانت آشتی برقرار کر و در این زمینه تقاضا دارم فضاهای دانشگاهی خودشان را درگیر کنند بپذیرند که زمان آن فرا رسیده استکه ما کرسی ادبیات انقلاب را در دانشگاهها داشته باشیم زیرا به نظرم در حال حاضر زمان طرح نظریه ادبی انقلاب اسلامی فرا رسیده است.
در این مراسم همچنین از یوسفعلی میرشکاک به عنوان شاعر پیشکسوت انقلاب اسلامی تقدیر شد و یوسفعلی میر شکاک در زمان تقدیر از خودش پشت تریبون قرار گرفت و عنوان کرد: که من خودم را بدهکار این سرزمین می دانم و چیزی جز احساس شرمندگی نمی دارم .
در ادامه نیز شاعری با عنوان ریحان که از دوستان میر شکاک بود شعری را به میرشکاک تقدیم کرد .
پایان پیام/
نظر شما