به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، آیت الله مصطفی اشرفی شاهرودی، استاد خارج فقه و اصول خراسان، صبح امروز (21آبان) در جمع طلاب حوزه علمیه مشهد، به مناسبت طرح مبحث تقلید، با قرائت حدیثی از مرحوم مجلسی به نقل از شیخ مفید و نیز منیه المرید، پیرامون ادعای علم و ریاست، خطاب به طلاب حوزه علمیه گفت: طلاب باید با مراقبت از نفس، و مبارزه با هوای نفس از قدم گذاشتن به زمینههایی که اعلم و افضل از انها وجود دارد خودداری کنند.
وی با بیان این که کرسی اجتهاد و صدور فتوا رسالت سنگینی است، اظهار داشت: اگر بنا شد در قبر از امور چهارگانه سوال شود در مورد عمر و مال و غیره به یقین از فتوا دهنده هم سؤال میشود چرا که فتوا یعنی دستور شرع را بین همه مسلمان از قول خدا بیان کردن، که اگر غیر آن باشد باید پاسخگو باشد.
این استاد خارج فقه و اصول خراسان گفت: حدیث به این مضمون است که کسی ادعا کند و مردم را به خود دعوت کند در صورتی که در بین جمعیت اعلم از او وجود داشته باشد، خدای متعال در قیامت به او نظر رأفت و رحمت نخواهد کرد.
آیت الله اشرفی بیان داشت: قطع نظر از اشکال سندی که مرسله است، استاد فرموده است این حدیث ظهور در خلافت و امامت دارد که پیامبر (ص) نظر در خلفای جور پس از خود دارد. با توجه به این که مکرر رسول خدا فرمود علی (ع) اعلم شما است و نیاز به علم آموزی او نیست، افضل و اعلم از شما است در این کلام می خواهد اشاره کند به آنهایی که دعوت به خود یا ابی بکر کردند اینها به عنوان خلافت دعوت به نفس کردند با وجود علی که افضل و اعلم از آنها بود.
وی با اشاره به اینکه این حدیث ناظر به دعوت هر ریاستی نیست بلکه ناظر بر خلافت عامه است و ربطی به اجتهاد و تقلید ندارد دعوت از کسی برای نماینده یا ریاست قومی، داخل در دعوت با وجود اعلم و حرمت آن نیست، افزود: پناه به خدا ببریم از این آرزوهای غلط، این که بر بالای منبر و غیره مواقف قیامت را به مردم می گوییم به خود هم بگوییم برای دیگران تنها که نیست ما نیز باید پاسخگو باشیم هوای نفس برای ما هم است که نباید از آن غافل شویم.
آیت الله اشرفی شاهرودی گفت: مرحوم آیت الله شاهرودی از صاحب عروه نقل کرد بالای منبر ایشان گفت، ما که با اهل نشستیم امروز این گونه محل اشکالیم شما که با ما نشستید چه می شوید وای به حال شما که با امثال ما نشستید مبادا بدون اطلاع از مسائل و واقعیت، بدون علم از خود مسائل را پاسخ دهید.
این استاد خارج فقه و اصول خراسان با بیان اینکه مراقبت از نفس لازمه تاثیر گذاری تبلیغ دین است، گفت: عمل به مفاهیم دینی مهمترین ابزار مبارزه با نفس است.
وی تصریح کرد: طلاب باید با مراقبت از نفس، و مبارزه با هوای نفس از قدم گذاشتن به زمینههایی که اعلم و افضل از آنها وجود دارد خودداری کنند.
پایان پیام/
نظر شما