توجه به فلسفه های مضاف راهکار خروج از حالت انتزاعی است

باید فلسفه های مضاف نظیر فلسفه سیاست، فلسفه حقوق، فلسفه هنر و ... مورد توجه قرار گیرد تا فلسفه از حالت انتزاعی خارج شود چراکه فلسفه مادر سایر رشته ها است.

حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم علی پور، مدیر گروه پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به روش های جذاب و کاربردی کردن فلسفه به خبرنگار شبستان گفت: در این حوزه باید چندین راهکار حتی در حوزه فلسفه اسلامی مورد توجه قرار بگیرد.

وی ادامه داد: بنابراین در وهله نخست، فلسفه فعلی که در اختیار داریم باید به قلم روز و برای سطوح گوناگون بازنگری و نگارش شود و در قدم دوم باید فلسفه را جذاب کنیم تا مخاطب عمومی پیدا کند؛ چراکه قطعا زمانی که فلسفه به سمت کاربردی شدن سوق پیدا کندباید رد و نسبیت اش با حوزه های مختلف اجتماعی و سیاسی و دیگر موارد تعریف شود.

 حجت الاسلام علی پور با بیان اینکه در حال حاضر مخاطب فلسفه در نظر گرفته نمی شود، اظهار کرد: دروس ارائه شده فلسفه و منطق برای دانش آموزان دوره دبیرستان و حتی در دانشگاه به شکلی خشک و بی روح ارائه می شود و حتی اشخاصی هم که درس را ارائه می دهند، پلی بین نظر و عمل برای فهم هرچه بیشتر مخاطبانشان نمی زنند. 

مدیر گروه پژوهشکده فلسفه و کلام  تصریح کرد: برای مثال کانت در حوزه مدرنیسم معروف است، در این راستا اگر فقط برویم فلسفه اخلاق یا سیاست کانت را بخوانیم کاملا متوجه می شویم که امروزه بخش های عمده ای از سیاست و اخلاق غرب مبتنی بر فلسفه اخلاق کانت است و مراد من از گفتن این مثال آن بود که میان نظر و عمل کانت پلی برقرار شده است، نمی توان قواعد ریاضی را گفت بدون آنکه در مورد کاربرد آنها در سایر علوم حرفی به میان نیاورد. 

وی با بیان اینکه نیاز امروز ما گسترش فلسفه های مضاف است، تاکید کرد: باید فلسفه های مضاف نظیر فلسفه سیاست، فلسفه حقوق، فلسفه هنر و ... مورد توجه قرار گیرد تا فلسفه از حالت انتزاعی خارج شود، چراکه به هرحال علم فلسفه با رشته های دیگر در ارتباط است و معروف است که فلسفه مادر سایر رشته ها است اما امروز می بینیم که این ارتباط فلسفه در جامعه علمی ما با سایر علوم قطع شده است، بنابراین برای رفع این مهجوریت باید به فسفه های مضاف توجه شود.
حجت الاسلام علی پور با بیان اینکه باید در سطوح دانشگاهی در حوزه فلسفه های مضاف رشته هایی ایجاد شود، عنوان کرد: ما حتی در حوزه فلسفه اسلامی هم کم گذاشته ایم و مباحثی چون انسان شناسی مورد غفلت واقع شده اند؛ اخیرا تحقیقی در حوزه فلسفه عدالت داشتم و دیدم حضرت علی (ع) به حدی این موضوع را تبلیغ کرد و در همین نهج البلاغه بدان پرداخته و به صورت حَکَمی آن را بارور کرده است که شگفت است، ایشان همچنین در نهج البلاغه در مورد بحث عدالت، تولید، اقتصاد، توزیع  صحبت دارند و تصور می کنم جای چنین تبلیغاتی در حوزه فلسفه خالی است. 

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه امروز فلسفه به سطح مخاطبان گوناگون کشیده نشده است و فلسفه برای کسانی ارائه می شود که خود فیلسوف اند؛ در حالی که امروزه فلسفه برای کودکان نیز مطرح می شود و در دنیا صدها اثر در این باب نگارش شده است، در حالی که در کشور ما دو کتاب در حوزه فلسفه کودک برنده کتاب سال شد که هر دوی آنها نیز ترجمه ای بودند، این امر نشان می دهد ما یا تالیف نداریم یا اگر داریم متناسب با گروه سنی ارائه نکرده ایم و اگر هم داشتیم نیز همه ترجمه بوده است.
پایان پیام/

 

کد خبر 193181

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha