حجتالاسلام محسن تاج لنگرودی، پژوهشگر و کارشناس حوزه دین در گفتوگو با شبستان با اشاره به سبک زندگی اسلامی گفت: از نظر اسلام نه فقر و نه تجملگرایی مورد تأیید است. بلکه اسلام یک زندگی معتدل را سفارش کرده است. هر چند پیامبر (ص) فقر را برای خود افتخار میدانستند ولی وظیفه رهبر با مردم عادی فرق میکند.
وی اظهار کرد: در روایات آمده است که داشتن خانه وسیع و مرکب راهبان از نشانههای سعادت یک مرد محسوب میشود منتهی خانه وسیعی که بشود در آن کارها ی خیر مانند مهمانداری و مقدمات صله رحم انجام داد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه تغییر ذائقه مردم به سمت اسراف و تجملگرایی چه آسیبهایی به دنبال دارد، تصریح کرد: سلب آرامش از زندگی یکی از آسیبهای اسراف و تجملگرایی است زیرا تجملگرایی و رسیدن به زندگی برتر هیچگاه مرز توقف ندارد که بگویم به این نقطه رسیدیم حالا دیگر به دنبال زیادهخواهی و تجملات نمیرویم نه اینگونه نیست چون خواستههای انسان سیریناپذیر است.
حجتالاسلام تاج لنگرودی ادامه داد: روزی هارونالرشید سؤال کرد آیا کسی از اصحاب پیامبر زنده است که حدیثی از پیامبر شنیده باشد، گفتند بله، پیرمردی فرتوت است، او را نزد هارون آوردند، وی سؤال کرد آیا شما حدیثی از خود پیامبر (ص) شنیدی به ما بگویی گفت بله، پیامبر (ص) فرمودند وقتی انسان پیر میشود دو خصلت یکی حرص و دیگری طمع در او زنده میشود، بعد هارون دستور داد یک بدره (کیسه) زر به او بدهند، پیرمرد رفت و سریع برگشت، هارون گفت چرا برگشتی، گفت خواستم ببینم این کیسه زر امسال است یا هرساله میدهی ،پیرمردی که پایش لب گور بود، بنابراین طبع دنیا این است .هر چه ما بیشتر به سمت تجملگرایی برویم دردسرمان هم بیشتر شده و آرامش و آسایش از زندگیمان سلب میشود.
استفاده از روایات مهمترین راه مقابله با اسراف و تجملگرایی
این پژوهشگر دینی استفاده از روایات را مهمترین و نخستین راه مقابله با اسراف و تجملگرایی عنوان کرد و افزود: این شیوه بهترین راهی است که به ذائقه مردم مینشیند. متأسفانه ما روایت برای مردم کم گفتیم، روایات شیرین است و مردم روایت را تجربه کردند زیرا روایات مطابق تجربه مردم حرف میزند و چیزی را که مردم تجربه نکردند روایات بیان نمیکند.
وی مترفین (کلهگندهها) را دومین راهکار مقابله با اسراف و تجملگرایی خواند و تصریح کرد: قرآن کریم از مترفین به معنای عام، یعنی کلهگندههای جامعه مینالد. این کلهگندهها به دو دسته تقسیم میشوند اول مسئولان دوم پولدارها، اینها در عین حالی که دارند باید زندگی خود را حد وسط قرار بدهند اگر بخواهند بیش از آن چیزی که اسلام سفارش کرده زندگی درست کنند طبعا مردم هم به دنبال آنها حرکت میکنند و جامعه روز به روز رو به بدی حرکت میکند.
امروزه وزارتخانهها کمتر از کاخ نیستند
این پژوهشگر دینی با بیان اینکه متأسفانه امروزه وزارتخانهها کمتر از کاخ نیستند، خاطرنشان کرد: وقتی مردم به دفتر وزیران و مسئولان مراجعه میکنند و این تشریفات و اسرافها را میبینند تبعات زیادی متوجه جامعه میشود. در آغاز دولت نهم مقرر شد که وزارتخانهها را به جنوبیترین نقاط تهران انتقال دهند ولی متأسفانه هیچکس به این تصمیم جامه عمل نپوشاند.
حجتالاسلام تاج لنگرودی با اشاره به تأثیر نامگذاری امسال با عنوان سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه برای جلوگیری از اسراف و نهادینهشدن سبک زندگی ایران اسلامی تصریح کرد: انتظار ما از مردم این است که از جنس ایرانی خریداری کنند زیرا هزینه کمتری دارد.
ضعف مدیریتی از دلایل عدم تمایل مردم به خرید کالاهای داخلی
پژوهشگر و کارشناس حوزه دین ضعف مدیریتی را از دلایل مهم عدم تمایل مردم به خرید کالاهای داخلی عنوان کرد و افزود: وقتی مدیریت و نظارت وجود نداشته باشد مردم هم تمایلی به خرید کالاهای داخلی از خود نشان نمیدهند. نخستین انتظار ما از مدیران در تولید این است که بهترین تولید را داشته باشند تا ما مجبور به خرید حتی اجناس درجه یک چینی نباشیم.
وی ادامه داد: اگر کالا های داخلی با کیفیت بیشتری تولید شود، مردم هم از اجناس داخلی خرید می کنند از این طریق از اسراف جلوگیری شده و اقتصاد کشور هم پویا می شود.
کارشناس حوزه دین اظهار کرد: مردم ایران علاقهمند به معنویت هستند، وقتی دولت از سرمایه و تولید خود حمایت کند، مدیریت درست داشته باشد و کالای مرغوب به مردم ارایه دهد صددرصد اثر دینی هم خواهد داشت.
حجتالاسلام تاج لنگرودی با اشاره به تأثیرات تهدید دشمنان به کشورمان تصریح کرد: صددرصد بیتأثیر نبوده ولی اثر مثبت هم داشته است نه برای دشمن بلکه برای ما، به عنوان مثال وقتی دشمنان قرآن را آتش زدند علاقه مردم به قرآن بیشتر شد تا جایی که پرفروشترین کتاب سال فرانسه قرآن شد.
وی با بیان اینکه تحریمها از ابتدای انقلاب بوده و چیز تازه ای نیست، ادامه داد: این تحریمها به نفع ما بوده زیرا باعث آبدیدهترشدن ملت و افزایش صبر و استقامت آنها شد و جوانان بیشتر به فکر تولید و خودکفایی افتادند از این جهت خوب بود هر چند تبعاتی نیز برای ما به دنبال داشت.
وی با اشاره به اینکه در نفوذ انقلاب ما تا قلب آمریکا و اروپا شکی نیست، یادآور شد: طبیعی است که آنها هم میتوانند تا قلب انقلاب ما نفوذ کنند. آنها از طریق تبلیغات مسموم در ماهوارهها و شبکههای اینترنتی، جوانان ما را مشغول کرده و آثارش هم تا حدودی در انقلاب ما مشهود است.
شعار رسانه ملی، شعار منافقان اول انقلاب است
این پژوهشگر دینی در ادامه با انتقاد از رسانه ملی یادآور شد: متأسفانه صدا و سیمای ما یک شعاری دارد مبنی بر اینکه مخاطبان ما فقط حزباللهیها نیستند اون ور آبیها هم هستند این شعار منافقان اول انقلاب است، اگر اینطور باشد هدف وسیله را توجیه میکند، معتقدند هدف ما این است که مردم را با هر وسیلهای پای تلویزیون بنشانیم این شرک است.
حجتالاسلام تاج لنگرودی در ادامه تصریح کرد: صدا و سیما به جای اینکه از هر وسیلهای حتی با فیلمهای بیمحتوا و خلاف برای نشاندن مردم پای تلویزیون استفاده کند این شعار را کنار بگذارد.
وی با بیان اینکه اگر برنامههای صدا و سیما با خلوص نیت تولید شود اثرات مثبت هم بر مخاطبان خواهد داشت، افزود: در حال حاضر رسانه ملی باید روحیه یأس و ناامیدی ناشی از تحریمها را با برنامههای درست در مردم از بین ببرد.
نواقص یکدیگر را گوشزد کنیم نه اینکه در بوق و کرنا بگذاریم
وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در خراسان شمالی خاطرنشان کرد: ما مردم ایران عادت کردیم به محض اینکه تضاد رفتاری از هم میبینیم همدیگر را در جبهههای مخالف ببینیم رهبری فرمودند در این استقبال زنی که بدحجاب بود گریه میکرد حالا بگوییم او در جبهه مخالف ما و بیگنه است نه از ماست ولی نقص ما در باطن است و نقص او در ظاهر، بنابراین ما باید همدیگر را در یک جبهه ببینیم و نواقص یکدیگر را گوشزد کنیم نه اینکه در بوق و کرنا بگذاریم، از این طریق است که مشکلات جامعه حل میشود.
پایان پیام/
نظر شما