خبرگزاری شبستان: شورای حقوق بشر در تاریخ 15 مارس 2006 با هدف غلبه بر شرایط تخطی از حقوق بشر در جهان و ارائه فرمان و عقد قوانینی برای مبارزه علیه آن از سوی شورای امنیت سازمان ملل تاسیس شد، شورای حقوق بشر جایگزین کمیسیون حقوق بشر شد که از 60 سال پیش در سازمان ملل فعال بود، با انحلال این کمیسیون، شورای حقوق بشر هم راستا با فعالیت های آن کار خود را آغاز کرد.
شورای حقوق بشر یک ارگان میان دولتی است که با محوریت سیاسی، مشکلاتی را که در حوزه حقوق بشر در هر جای دنیا وجود داشته باشد بررسی می کند و برای حل آن چاره می اندیشد، و موارد و المان هایی را که دولت ها و سازمان های مردم نهاد در این باره گزارش می دهند را مد نظر قرار می دهد.
شورای حقوق بشر برای دولت ها، سازمان ها و ارگان های مردم نهاد تریبون هایی را مهیا دیده است تا از پشت آن دل نگرانی های خود در خصوص حقوق بشر را عنوان کنند.
این شورا برخلاف کمیسیون که 57 عضو داشت و اعضای آن کاندیداهای معرفی شده از سوی گروههای مذهبی بودند و با 28 رای موافق برگزیده می شدند، دارای 47 عضو برگزیده و بالا آمده از انتخابات سری است که 192 عضو شورای امنیت باید در آن شرکت کنند.نمایندگان برای سه سال عضویت در شورای حقوق بشر انتخاب می شوند.
کشورهای منتخب در طول دوران خدمت سه ساله خود در شورای حقوق بشر باید نهایت تلاش و تدابیر جدی را برای بهبود و ارتقاء سطح حقوق بشر در هر جای دنیا نشان دهند، فعالیتی که باید طی آن همه اعضاء به یکدیگر احترام گذاشته و امور شورا را با سوء نیت های شخصی نسبت به یکدیگر مختل نکنند.
شورا این اختیار را دارد که با رای بیش از دو سوم اعضاء حق عضویت هر یک از اعضاء را که از حقوق بشر تخطی کرده است ملقی کند.
بر خلاف کمیسیون حقوق بشر که در طول هر سال هر شش هفته یکبار تشکیل جلسه می داد، شورای حقوق بشر این اجازه را دارد تا در هر زمان که بخواهد اعضاء را احضار کرده و تشکیل جلسه بدهد، از این رو حداقل سه بار در سال تشکیل جلسه می دهد که هر جلسه دست کم هر بار ده هفته به طول می انجامد.
شورای حقوق بشر از حضور دادستان های ویژه برخوردار است و فرآیندهای کامل دادرسی را در سطح قضایی اجرا می کند، از همین رو روند ارائه شکایت از سوی هر شخص حقیقی و حقوقی در این شورا به شکل جدی رسیدگی و دنبال می شود.
شورای حقوق بشر این امکان را دارد که گروههای تحقیقاتی و کارشناسی را بسیج کند تا بازدیدهای را از محل های گزارش شده انجام دهند و با دولت های کشورهای مورد نظر در ارتباط باشند و در جا تخطی از حقوق بشر را شناسایی و محکوم کنند.
اگر این گروههای کارشناسی شرایط را بسیار وخیم برآورد کنند شورای حقوق بشر می تواند در خواست انجام تحقیقات فوری را صادر کنند و براساس نتایجی که گروه کارشناسی اعلام می دارد شورای حقوق بشر بیانیه ای را خطاب به دولت کشور مورد نظر تنظیم می کند تا تغییرات اساسی برای حل موضوع هر چه زودتر ایجاد شود.
بنابراین گزارش، رویداد مهمی که در شورای حقوق بشر پیش رو داریم انتخابات 12 نوامبر 2012 است که طی آن رییس و اعضای دوره ای انتخاب می شوند.
در این دوره دولتهای آرژانتین، برزیل، ساحل عاج،استونیا،اتیوپی،گابن، آلمان،یونان،ایرلند،ژاپن،قزاقزستان،مونتنگرو،پاکستان،سیرا لنون،سودان، امارات متحده عربی، ونزوئلا و آمریکا برای کسب عنوان ریاست شورای حقوق بشر کاندیدا شدند.
گفتنی است، جلسه 20 تا 22 ژوئن 2012 شورای حقوق بشر مواضع زیر را مورد بررسی قرار داد: 21 ژوئن: شورای حقوق بشر گزارش های تبعیض نژادی علیه زنان و حقوق انسانی مهاجران را بررسی کرد.
مسئله حقوق انسانی مربوط به فعالیت در جوامع فراملیتی و نیاج بدهی در دولت های بحران زده، فقر مطلق، آزادی بیان و مبارزه با تروریسم از موضعات دیگر این جلسه بود.
22 ژوئن :بررسی گزارش های رسیده از قاچاق انسان و بررسی حقوق فرهنگی انسانی.
پایان پیام/
رویداد مهمی که در شورای حقوق بشر پیش رو داریم انتخابات 12 نوامبر 2012 است که طی آن رییس و اعضای دوره ای انتخاب می شوند.
کد خبر 192549
نظر شما