نویسندگان و شاعران از هفته کتاب می‌گویند

احمد عربلو معتقد است که اگر کتاب خوب و متفاوت تولید شود مردم آن را می خوانند و این طور نیست که بگوییم به مطالعه رغبت ندارند.

به گزارش شبستان، بیستمکین دوره هفته کتاب نیز همچون دوره های قبل با برنامه های متعددی برپا خواهد شد و نویسندگان، شاعران، ناشران و افراد مختلفی در ارتباط مستقیم با آن قرار می گیرند. در این میان افراد مختلف، نظرات گوناگونی مطرح می کنند.

 

بخش عمده‌ای از مشکلات کتابخوانی به ضعف نویسندگان بر می‌گردد

احمد عربلو نویسنده کودک و نوجوان و عضو هیات مدیره بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان، این رویداد فرهنگی را مهم و ضروری ارزیابی و اظهار کرد: هفته کتاب و تمام مناسبت هایی که به هر بهانه به موضوع کتاب می‌پردازند اقدام شایسته ای است اما ما باید سعی کنیم این اقدام را به صورت یک وظیفه و دستور اجرایی نبینیم.

وی ضمن تاکید مجدد بر ارزشمند بودن نامگذاری روزی به نام کتاب و کتابخوانی، گفت: همیشه ممکن است در صحبت از مشکلات نشر به سرانه پایین مطالعه اشاره شود در حالی که من می خواهم ضعف نویسندگان و به نوعی خود و همکارانم را بگویم که معتقدم "به ضعف هایمان توجه نمی کنیم".

عربلو با بیان این که کتاب خوب مخاطب و خواننده خود را پیدا می کند، تصریح کرد: بخش عمده‌ای از عدم رغبت مردم به کتاب و کتابخوانی به ما نویسندگان برمی گردد که نمی توانیم کتاب خوب تولید کنیم و مخاطب خود را نمی شناسیم.

این نویسنده ادامه داد: ما نویسندگان کلیشه می نویسیم و در ادبیاتمان کمتر نقطه عطف، اتفاق و یا یک تفاوت را مشاهده می کنیم. ابدا قصد توهین به کارهای ارزشمند تولید شده را ندارم اما معتقدم نویسندگان باید دست از تنبلی بردارند و به کارهای خلاقه رو بیاورند تا بازار نشر رنگ و بویی بگیرد.

عربلو در پایان تاکید کرد: کتاب خوب، با در نظر گرفتن نیاز مخاطب و در صورت تبلیغ صحیح جای خود را در میان مردم پیدا می کند.


برای نهادینه کردن شوق مطالعه از کودکی تدبیر کنیم

حسین اسرافیلی، شاعر، این رویداد فرهنگی را ضرورتی مهم در جامعه توصیف و اظهار کرد: هفته کتاب زمان بها دادن به کتاب است و نشان دادن این که ما چه اندازه از وقت خود را به مطالعه اختصاص می دهیم و به طور کلی کتاب در جامعه مان چه جایگاهی دارد.

وی با تاکید بر این که اهمیت کتاب و کتابخوانی باید در طول سال و به بهانه های مختلف تکرار شود، گفت: یک هفته صحبت از کتاب و کتابخوانی و جنبه های مختلف آن اقدام بسیار شایسته ای است اما نباید پس از اتمام هفته کتاب این بحث ها به فراموشی سپرده شود. از سوی دیگر کتابخوانی نتیجه یک زنجیره است که تبلیغ، کتاب خوب، قیمت مناسب و ... را شامل می شود و اگر تصمیم به افزایش سرانه مطالعه در کشور داریم باید این زنجیره را در کنار هم مدنظر قرار دهیم.

اسرافیلی ادامه داد: نمی توان به مردم توصیه کرد کتاب بخوانند و آن وقت در نتیجه تورم بازار کاغذ، مخاطبان جرات نکنند به سراغ خرید کتاب بروند. مشکلات نشر، در هر حلقه ای روی دهد، به سایر حلقه های زنجیر آسیب می رساند و ضرر آن عمومی خواهد بود.

این شاعر در بخش دیگری از صحبت های خود به لذت نوشتن اشاره کرد و افزود: نوشتن تفکر برانگیز است و اگر مردم عادت کنند خاطرات روزانه شان را بنویسند، کمترین لطفش لذت از این نوشتن خواهد بود و نتیجه بلندمدت آن رجوع به کتاب های مختلف برای تقویت نثر، که این خود حرکتی است برای گسترش کتابخوانی.

اسرافیلی تاکید کرد: با وجود لذت نوشتن و تاثیرات آن بر گسترش کتابخوانی، تصور من این است که اگر لذت کتابخوانی که خود شیرینی بسیار فراتر از نوشتن است، از دوران کودکی در انسان نهادینه شود، مطالعه یک اقدام ارزشمند خواهد بود.

به گفته وی انسان در صورت نهادینه شدن لذت مطالعه، به بسیاری از تفریحات غیرضروری زندگی "نه" می گوید و مطالعه را جایگزینی خوب برای آن ها می داند.

این شاعر ادامه داد: وقتی یک انسان از درون به خواندن علاقه مند باشد، در خانه، در مسیر و سوار بر اتوبوس، در پارک و در هر مکان دیگری که فرصت کند، کتاب به دست می گیرد. این فرد خواب و خوراک و آسایش خود را برای جذابیت کتاب فدا می کند و نکات برجسته آن را در ذهن می سپارد تا بعدها در جایی از آن بهره مند شود.

اسرافیلی در پایان تصریح کرد: من پیشنهاد می کنم مسئولان، خانواده ها، مدارس و هر نهاد مسئول و متولی که می تواند، برای نهادینه کردن شوق و لذت مطالعه از دوران کودکی تلاش کند و تدبیری بیاندیشد.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 190911

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha