به گزارش خبرگزاری شبستان، نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی و رئیس سازمان حج و زیارت در یک نشست خبری شرکت کردند و به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند. این نشست خبری با حضور نمایندگان رسانه های کشور در بعثه مقام معظم رهبری در مکه مکرمه برگزار شد و در ابتدای آن حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر شرایط حج سال 91 را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: خدا را شاکریم که مراسم حج امسال، با قوت و بدون مشکل خاصی برگزار شد و امیدواریم زائران در کمال صحت و سلامت به کشور بازگردند و همین موضوع، حسن ختام حج امسال باشد.
دعای کمیل
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه گفت: اهداف فرهنگی یکی از دغدغه های اصلی ما در بعثه مقام معظم رهبری است. تلاشمان این است که با تقویت امور فرهنگی بتوانیم منشاء اثر باشیم. امسال، قبل از ایام تشریق دو مراسم دعای کمیل در شهر مدینه منوره برگزار کردیم که بسیار با شکوه و منظم برگزار شدند. همه ما شاهد بودیم که مردم با تضرع خاصی دست نیاز مقابل پروردگار بلند کرده بودند که صحنه های بسیار زیبایی بود. در کل نسبت به سالهای قبل دعای کمیل بهتری برگزار شد و بازخوردهایی که به ما رسید نیز غالبا حاکی از موفقیت بود.
ترجمه پیام رهبر معظم انقلاب به 32 زبان
قاضی عسکر به برگزاری مراسم با شکوه برائت از مشرکین در صحرای عرفات اشاره کرد و افزود: رکن سیاسی مراسم حج نیز امسال با شکوه خاصی برگزار شد. هزاران نفر از مسلمانان در صحرای عرفات در مراسم برائت از مشرکان شرکت کردند. با توجه به پیام حکیمانه ای که مقام معظم رهبری برای کنگره حج ارسال کردند و در مراسم برائت از مشرکین قرائت شد، شاهد بازتابهای بینالمللی بسیاری بودیم. به دلیل اهمیتی که این پیام داشت، تاکنون به 32 زبان ترجمه شده و هم اکنون در پایگاه اطلاع رسانی بعثه مقام معظم رهبری قابل رویت است. از سوی دیگر، در روز عرفه شاهد برگزاری مراسم دعای عرفه بودیم که به دلیل همزمانی عید عرفه در ایران و عربستان، این مراسم به صورت زنده از تلویزیون ایران پخش شد و توانست همدلی بیشتری بین زائران و مردم ایران به وجود آورد.
دیپلماسی فعال حج
وی در تبیین اهداف دیدار با مسوولان بعثه دیگر کشورهای اسلامی گفت: دیپلماسی حج یکی دیگر از اهداف ما در موسم حج است. تاکنون با مسوولان حج بیش از 20 کشور اسلامی دیدار و تبادل نظر کردیم که تعدادی از آنها در سطح وزیر بودند. نکته مهمی که در این دیدارها وجود دارد، این است که بسیاری از کشورها علاقه دارند از تجربه های جمهوری اسلامی ایران برگزاری حج استفاده کنند ایران در تعداد زائرانی که در عمره و حج به عربستان می آورد، سرآمد کشورهای اسلامی است. تا سال گذشته بیش از 95 هزار نفر برای حج به عربستان می آوردیم و تعداد عمره گذارانمان در طول سال به حدود 750 هزار نفر میرسد. به همین دلیل کشورهای اسلامی بسیار تمایل دارند که از تجربه های ما بهره ببرند.
تلاش علیه فیلم موهن
سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: یکی دیگر از موضوع هایی که در این دیدارها مطرح و بررسی می شد، به موضوع اسلام هراسی، اهانت به مقدسات مسلمانان و محکومیت کشتار مسلمانان میانمار مربوط بود. در شرایط فعلی ضروری است که تمام مسلمانان دنیا ارتباطی مستحکم با یکدیگر داشته باشند تا دشمنان مشترک ما نتوانند به اهداف خود دست یابند. دشمنان، امروز با تمام توان در پی تخریب چهره اسلام هستند. پس از چاپ کاریکاتورهای موهن از پیامبر اکرم اخیرا شاهد بودیم که در آمریکا یک کشیش، اقدام به قرآن سوزی کرد، چندی پیش هم فیلم موهن به پیامبر اعظم و زوجات ایشان ساخته شد. در دیدارهایی که در قالب دیپلماسی حج صورت می گرفت، تلاشمان این بود که به یک نظر کلی برای تدوین قوانینی برای منع اهانت به مقدسات مسلمانان و دیگر ادیان الهی برسیم.
دیدار مستمر با زائران
نماینده ولی فقیه، به دیدارهای مستمر خود با زائران ایرانی اشاره کرد و یادآور شد: ملاقات با مردم و شنیدن حرفهای آنان را یکی دیگر از وظایف خود میدانیم. به همین دلیل بنده تا کنون به دهها هتل سرکشی کرده ام و بدون واسطه به حرفهای مردم گوش داده و از نزدیک شاهد دغدغه های آنان بوده ام. با این حال، ارزیابی کلی من از نظرات مردم این است که بحمدالله میزان رضایتمندی بالاست و نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است. این نتیجه مهم، محقق نمی شد مگر با وحدت وتعامل مثبتی که بین بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت وجود داشته و دارد. البته قطعا مشکلاتی هم وجود دارند که حداقلی اند، اما یک نکته را نباید فراموش کنیم که اینجا ما اختیار تام نداریم و بخش قابل توجهی از امکانات و اختیارات متعلق به کشور میزبان است.
حج موفق
در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی، حجت الاسلام و المسلمین دکتر موسوی، رئیس سازمان حج و زیارت، وضعیت حج امسال را بسیار مطلوب ارزیابی کرد و گفت: خدا را شکر مناسک حج به خوبی انجام شد و همه زائران ایرانی موفق به انجام اعمال و مناسک حج شدند. خوشبختانه با تعامل بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت، امسال موفقیت های بسیاری کسب شدند. اکنون در حوزه اجرائیات حج، ایران الگوی بسیاری از کشورهای اسلامی شده است، آنقدر که من شاهدم در برخی موارد حتی از مدل لباسهای نیروهای راهنمای ما نیز الگوبرداری کردهاند و خودشان نیز به این موضوع اقرار میکنند.
رئیس سازمان حج و زیارت افزود: من و همکارانم هیچ شانی جز خدمت به زائران نداریم. تمام سعی ما این است که آرامش را جایگزین اضطراب کنیم تا زائران در کمال آرامش، نشاط و انگیزه به زیارت بپردزاند. به همین منظور سعی کردیم ابزار آرامش اقشار گوناگون را فراهم کنیم، مثلا تلاش کردیم تا تمامی امکانات برای جانبازان فراهم باشد.
معدل تاخیر پرواز 6 دقیقه
وی در تشریح وضع پروازهای ایران یادآور شد: در موضوع انتقال هوایی زائران از فرودگاههای ایران به عربستان، امسال به یک رکورد رسیدیم، متوسط تاخیر پروازهای ما 6 دقیقه بود که در قیاس با گذشته بسیار مطلوب به نظر میرسد. به امید خدا، قصد داریم برای برگرداندن حجاج نیز این موفقیت را تکرار کنیم. نخستین گروه زائران 10 آبان به میهن بازمیگردند و تاریخ پرواز گروههای آخر نیز 29 آبان است. همان طور که در پروازهای رفت از زائران درخواست کردیم بارشان را زودتر تحویل دهند، برای بازگشت نیز با موافقت مسوولان فرودگاههای عربستان قرار شده تا حاجیان بار خود را زودتر تحویل دهند. این موضوع از یک سو باعث کاهش تاخیر پروازها می شود و از سوی دیگر باعث خواهد شد تا بار زائر در همان هواپیما به ایران منتقل شود.
موسوی یک خبر خوش هم به زائران تبریزی داد و گفت: درزمان انتقال زائران به عربستان، فرودگاه تبریز به دلیل تعمیر قابل استفاده نبود و زائران این استان مجبور شدند از فرودگاه استان همجوار استفاده کنند، اما خوشبختانه این مشکل برطرف شده و تبریزیهای عزیز از عربستان به استان خودشان منتقل خواهند شد.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: همه پروازهای برگشت مثل رفت، توسط دو شرکت ایرانی ایران ایر و ماهان انجام خواهد شد که این موضوع باعث صرفه جویی حدود 15 میلیون دلاری شده است. از سوی دیگر با این کار توانستیم از شرکتهای ایرانی حمایت کنیم. حدود 60 درصد زائران از فرودگاه جده و حدود 40 درصد از فرودگاه مدینه باز میگردند.
سهمیه حج ایران
او در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر کاهش سهمیه حج ایران گفت: سهمیه حج ایران، طبق قانون کلی یک نفر از هزار نفر تعیین شده است. با توجه به آنکه ایران 75 میلیون جمعیت دارد، یک هزارم کل جمعیت یعنی 75 هزار نفر سهمیه دارد که به ما تعلق گرفته است. البته بنده دیداری با محمد بن نایف داشتم و از ایشان درخواست کردم که برای افزایش سهمیه ایران چاره اندیشی کند. پاسخ این بود که طبق قانون، همه کشورهای اسلامی باید یک هزارم جمعیت را به حج بفرستند، اما موضوع دوم بحث توسعه حرمین بود که وی اعلام کرد در صورت توسعه حرمین، سهمیه حج ایران را بیشتر خواهند کرد.
چاره اندیشی برای مشکلات حج
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر نیز در این باره توضیحاتی داد و افزود : ما امروز شاهد مشکلات بسیاری در حوزه تردد و بهداشت عمومی در شهر مکه هستیم. اگر کشورهای اسلامی دست به دست هم دهند و زائران خود را توجیه کنند قطعا این مشکلات حل شدنی اند. چرا باید امروز زائران در ازدحام شدید اعمالشان را انجام دهند، ما برای حل این مشکلات پیشنهاد داریم. حتی معتقدیم امکان تفکیک جنسیتی زائران در مسجدالحرام نیز وجود دارد. امیدواریم این مشکلات زودتر حل شود و با تکمیل هتل هایی که در حاشیه مسجدالحرام در حال احداث اند، بتوانیم در شهر مکه نیز مثل مدینه زائران را در نزدیکی مسجد مستقر کنیم.
ایام تشریق موفق
رئیس سازمان حج و زیارت در توضیح عملکرد این سازمان در ایام تشریق گفت: در بحث نقل ترددی مشاعر مقدس، امسال تلاش کردیم با نگاه به نقاط ضعف و قوت سالهای پیش، برنامه ریزی جدیدی داشته باشیم. انتقال زائران از مکه به عرفات انجام شد و تا ساعت 22:30 تمام زائران ایرانی در سرزمین عرفات مستقر شده بودند. البته لازم به ذکر است که روز 6 ذیحجه به دلیل توفانی که در مکه آمد، حدود 80 درصد کل چادرهای ما در عرفات تخریب شد و همکاران من با همت مضاعف این 700 چادر را دوباره برپا کردند و در موعد مقرر به زائران تحویل دادند.
وی افزود: برای انتقال حاجیان از عرفات به مشعر نیزطبق وعده ابتدا زائران وقوف اضطراری با اتوبوس به مشعر رفتند و پس از یک توقف کوتاه و نیت وقوف اضطراری به منا منتقل شدند و شبانه رمی جمره خود را انجام دادند. پس از آن تمام زائران با اتوبوس به مشعر رفتند و تا ساعت 22 دیگر هیچ زائر ایرانی در مشعر وجود نداشت. پروژه مهم اما مربوط به بازگشت حاجیان از منا به مکه و هتل هایشان بود. زائران ایرانی تا ساعت 16 کاملا منا را تخلیه کرده بودند و خوشبختانه به غروب آفتاب نرسید که اعمال حاجیان را دچار اشکال کند. قربانگاه نیز روز عید قربان بیشتر ظرفیت خود را در اختیار ایرانیان قرار داده بود. کار قربانی نیز با نظارت روحانیون انجام شد و تا ساعت 16 روز عید، قربانی تمام زائران ایرانی انجام شد، مگر تعدادی از زائران اهل سنت که خودشان تمایل داشتند یک روز بعد قربانیشان ذبح شود.
دکتر موسوی در پاسخ به پرسش یکی دیگر از خبرنگاران درباره نکات بهداشتی در حلق کردن زائران گفت: درباره موضوع حلق زائران، از قبل پیش بینیها را انجام داده بودیم. پیش بندهای ویژه، صندلیهای لاستیکی، عوامل حلق کننده و پزشک در اختیار کاروانها قرار دادیم تا مشکلات کمتر شود، نسبت به سالهای پیش وضعیت بهتری داشتیم، اما قطعا ایرادهایی بودند که باید برای سالهای آینده شناسایی و برطرف شوند.
درگذشت13 زائر
وی در پاسخ به یکی از خبرنگار درباره تعداد افرادی که در حج امسال فوت شده اند، گفت: تا کنون 13 زائر ما در مکه و مدینه فوت کرده اند که نسبت به سالهای قبل آمار کمتر شده است. تیم پزشکی حج امسال با تمام توان در خدمت زائران بود و قطعا تلاشهای آنان در افزایش سلامتی حجاج و کاهش مرگ و میر موثر بوده است. در ادامه، حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر نیز ضمن قدردانی از فعالیتهای جدی تیم پزشکی، کاهش آمار مرگ حاجیان را نسبت به سالهای قبل مثبت ارزیابی کرد.
پایان پیام/
نظر شما