حجتالاسلام دکتر سیدصدرالدین شریعتی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به نقش مساجد در طول تاریخ به خبرنگار شبستان گفت: مساجد قبل از انقلاب نقش اساسی و مهمی را در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کردند. در حقیقت مبارزان انقلاب همه شخصیتهای تربیت یافته مساجد بودند و ارزشهای اسلامی و انقلابی را در مساجد احیا کردند.
وی افزود: پیامبر اکرم (ص) ابتدا که وارد مدینه شدند اقدام به تأسیس مسجد قبا و بعد مسجدالنبی (ص) کردند.
حجتالاسلام دکتر شریعتی با اشاره به اینکه سبک معماری و شیوه ساختن اولین مسجد توسط پیامبر (ص) طراحی شد، گفت: پیامبر (ص) با همکاری مسلمانان مسجد قبا را بنا کردند. مسجد به عنوان ستاد فرماندهی اسلام، مرکز تجمع تربیتی اخلاقی، اجتماعی و دینی مطرح بود.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به جایگاه اصلی مسجد بیان کرد: پیامبر (ص) مسجد را به عنوان ستاد فرماندهی اسلام، محل اقامه نماز جماعت پنجگاه و اصلیترین مرکز ارتباط با خدا معرفی کردند و جایگاه بحث های آموزشی تربیتی در جامعه اسلامی را در مسجد مشخص و معرفی کردند و این سنت مقدس را در سراسر جهان اسلام گسترش دادند.
حجتالاسلام دکتر شریعتی افزود: پیامبر (ص) مساجد زیادی را در تمام شهرها و بلاد اسلامی بنا کردند و این مساجد به عنوان بهترین مکان آموزش شناخته شدند. در تاریخ اسلام، مسجد به عنوان نهادی مقدس، مرکز انتشار اسلام، ستاد حمایتی از اسلام و محل تحقق اهداف مقدس اسلامی بنیان نهاد شده است.
وی حفظ حرمت و قداست مسجد را امری لازم و واجب دانست و یادآور شد: رعایت پاکی و پاکیزگی، حرمت و حفظ قداست از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است و باید به آن عنایت ویژهای شود. اقامه نماز جمعه و جماعت در مساجد از جایگاه ویژه و خاصی برخوردار است.
حجتالاسلام شریعتی ادامه داد: قرن 12، 13، 14 حرکت دنیای استثماری و استکباری علیه اسلام آغاز شد و این حرکت باعث کمرنگ شدن جایگاه اجتماعی و سیاسی مساجد در جامعه مسلمانان شد. زیرا مساجد باعث کاهش سلطه بیگانگان در کشورهای اسلامی و نفوذ و سیطره آنها بر منابع و ذخایر مسلمانان میشدند. آنها سعی کردند ریشههای این فرهنگ دینی را در خانههای خدا یعنی مساجد از بین ببرند.
وی یادآور شد: عوامل استکبار 150 سال برای کاهش نقش و تاثیر مساجد بر مسایل سیاسی با تمسک شعار جدایی دین از سیاست فعالیت کردند.
وی گفت: به اذعان سیاسیون غرب، سه مسئله در مقابل غرب قرار دارد که همواره باعث حرکت و پویایی اسلام است. کعبه، منابر مساجد و قرآن از عوامل اصلی پویایی جامعه اسلامی است. دشمن با آگاهی از این عوامل سعی در حذف این عوامل و کمرنگ کردن فعالیت های مسلمانان دارند. آنها می دانستند برای سلطه بر مسلمانان باید منبرهای مساجد را تعطیل، مردم را از عمل به قرآن دورد و شکوه عظمت کعبه را با تفرقه افکنی بین مسلمانان و اعمال سیاسی عبادی حج کمرنگ کنند.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی گسترش و توسعه اسلام را در گرو پررنگ تر شدن نقش مسجد، قرآن و شعایر دینی و مذهبی دانست و گفت: همه این عوامل که باعث گسترش دین و ارزشهای اسلامی هستند بعد از جنگ جهانی اول و دوم در کشورهای اسلامی با ترفندهای بیگانگان و دشمنان تضعیف شد.
وی ادامه داد: همانطور که آتاتورک در ترکیه خط فکری دینی مردم ترکیه را جابجا کرد، رضاخان نیز در ایران و قبل از رضاخان فراماسونری به اسم تمدن و مدرنیسم و با اعمال نفوذ موسیونرهای مذهبی در اروپا و غرب و ایران به کمرنگ کردن ارزشهای دینی پرداختند.
وی به نقش رضاخان در انجام مأموریت های ضد دینی اشاره کرد و یادآور شد: رضاخان مساجد، منابر، هیئتهای مذهبی و عزاداریها و با هر حرکت و فعالیت مذهبی به مقابله و ستیز پرداخت و حتی با کمک قوای نظامی و انتظامی منع حجاب و کشف حجاب کرد.
وی ادامه داد: دشمنان دین خدا تا آنجا پیش رفتند که برای تأمین منافع کشورها و دولتهای استعماری و استکباری، حریت و آزادی مسلمانان و ملت ایران و منابع و ثروتهایشان را به یغما بردند. در این شرایط نقش امام خمینی (ره)، روحانیت مبارز و شاگردان راستین امام در مقابله با این اوضاع برجسته بود. امام و روحانیون با وجود فشارها، تبعید، زندان و ایجاد جوی نامناسب و تردید شروع به روشنگری بین قشرهای مختلف مردم با استفاده از تربیون مساجد، منابر، حوزههای علمیه و به ویژه جلسات عزاداری امام حسین (ع) کردند.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی اذعان کرد: مهمترین نکته انقلاب اسلامی نقطه اتصال و به هم پیوستگی آن با قیام امام حسین (ع) است.
حجت الاسلام شریعتی خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) به مبارزه علنی با تصویب قانون کاپیتولاسیون، مقابله با اسراییل و همه برنامههای ضد دینی عوامل مزدور نظام ستمشاهی و استکباری پرداخت و همین آیندهنگری، بصیرت و اقتدار امام خمینی (ره) بود که باعث پیروزی انقلاب اسلامی و حاکمیت اسلام شد.
پایان پیام/
نظر شما