همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی در کاشان آغاز شد

همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی با قرائت پیام های رئیس مجلس و وزیر ارشاد و حضور میهمانان از 11 کشور خارجی در سالن غیاث الدین جمشید کاشانی دانشگاه آزاد اسلامی طی مراسمی آغاز شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، در این مراسم که عصر سه شنبه با قرائت پیام های رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط رئیس دانشگاه به این همایش و خیرمقدم گویی وی به میهمانان آغاز شد، عبدالرضا مدرس زاده، دبیر اجرایی همایش گفت: پس از تصویب طرح برگزاری همایش در دی ماه 90 و اعلام فراخوان آثار در داخل و کشورهای خارجی فارسی زبان 200 خلاصه مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد.
 

مدرس زاده افزود: 100 خلاصه مقاله از بین آثار به مرحله نگارش و تحویل اصل مقاله رسید.


وی با اشاره به ارائه تعدادی از این مقالات منتخب در قالب سخنرانی از صبح چهارشنبه دومین روز برگزاری همایش در 10 دی  افزود: تعدادی دیگر از این مقالات نیز در مجله تاریخ ادبیات و فنون ادبی دانشگاه آزاد منتشر می شود.


به گفته وی، موضوع و محورهای مقالات در زمینه های تاریخی، ادبی و دینی، بررسی وضعیت تاریخی، اجتماعی و جغرافیایی زمان صباحی بیدگلی و همروزگاران، استادان، شاگردان و بازماندگان وی است.


وی اجرای مراسم شب شعر در محل آرامگاه صباحی در شهرستان آران بیدگل چهارشنبه شب "10 آبان" را یادآورشد و گفت: نشست علمی تخصصی همایش نیز در " 11 آبان" و مراسم اختتامیه نیز ساعت 10 صبح همین روز در دانشگاه آزاد کاشان برگزار می شود.


مدرس زاده در ادامه با تقدیر از حمایت مالی هیئت امنای شهرک صنعتی بیدگل و همکاری با دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد کاشان در برگزارری این همایش افزود: برگزاری این همایش و همکاری بین این مراکز صنعتی و علمی موجبات افزایش استحکام اتحاد و ارتباط دانشگاه با صنعت را فراهم می کند.


وی تصریح کرد: سرمایه گذاری هوشمندانه و متعهدانه مسئولان شهرک صنعتی بیدگل در اجرای این اقدام علمی فرهنگی آنها گام موثری در راستای معرفی بزرگان علمی و مشاهیر برجسته دو شهرستان کاشان و آران و بیدگل به سراسر جهان است.


دبیر اجرایی همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی با تاکید بر اینکه این همایش باب تازه ای در صباحی شناسی و نگاه عمقی به شعر سبک بازگشت است، افزود: معرفی منطقه کاشان به عنوان پایتخت شعر و ادب فارسی از گذشته های دور تا کنون و شناسایی مشاهیر علمی و ادبی برجسته همچون صباحی بیدگلی، کلیم کاشانی، محتشم کاشانی ، مخلص ، نجیب و سنجر که نقش موثری در ارتقای شعر فارسی داشتند همواره ضروری است.


مدرس زاده با تاکید بر اینکه کاشان و آران و بیدگل به اعتبار موقعیت اعتقاد به تشیع همواره مطمع نظر بوده است، اظهار داشت: پیوند بین مذهب با شعر فارسی توسط محتشم با سرودن ترکیب بند معرف عاشورایی وی و صباحی بیدگلی به اقتدای از محتشم با سرودن مرثیه‌ چهارده بند از دیگر ویژگی های شاعران این منطقه و ضرورت شناسایی آنها در برگزاری همایش است.


وی در پایان از برگزاری همایش جهانی پانصدمین سال تولد محتشم کاشانی توسط این دانشگاه در سال 93 خبر داد و گفت: هم اکنون این دانشگاه در حال بررسی مقدمات و مطالعات انجام این اقدام بزرگ فرهنگی و رایزنی با مسئولان ذیربط است.


به گفته وی، همایش بین‌المللی نکوداشت صباحی بیدگلی توسط دانشگاه آزاد اسلامی کاشان با حمایت مالی هیات امنای شهرک صنعتی صباحی بیدگلی آران و بیدگل و همکاری فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن ترویج زبان فارسی، انجمن استادان ادبیات فارسی، شهرداری و شورای اسلامی شهر کاشان و آران و بیدگل، فرمانداری و دیگر نهادهای فرهنگی شهرستان کاشان و آران و بیدگل برگزار می‌شود.


همایش بین المللی نکوداشت صباحی بیدگلی با قرائت پیام های رئیس مجلس و وزیر ارشاد توسط رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کاشان آغاز و با سخنرانی دکتر حداد عادل در معرفی جایگاه بالای اجتماعی، فرهنگی، علمی و سیاسی مردمان کاشان از گذشته تاکنون، رونمایی از چاپ مجدد دیوان صباحی بیدگلی بعد از 25 سال با تصحیح دکتر اصغر دادبه و استاد عبدالله مسعودی، تمبر یادبود صباحی بیدگلی، مجموعه کتاب شناسی صباحی، مجله چکیده مقالات و تقدیر از دکتر اصغر دادبه و استاد عبداله مسعودی پایان یافت.


گفتنی است، صباحی بیدگلی یکی از شعرای نامی قرن دوازدهم هجری و اهل بیدگل از شهرستان های استان اصفهان بوده، که در نهضت ادبی و تجدید شیوه متقدمین، سهم فراوانی داشته است.


صباحی با آذر بیگدلی و هاتف اصفهانی معاشر و مصاحب بود و در غزل سرائی نیز مانند آنها از سبک عراقی پیروی می‌کرد و در این زمینه آثاری از خود باقی گذاشته‌است، نسبت به آذر بیگدلی با حرمتی که شاگرد از استاد خود سخن می گوید یاد می کند، ظاهرا" مربی هنری و راهنمای وی در شاعری آذر بوده است و چنانکه آذر خود در شرح احوال صباحی در تذکره آتشکده خویش می نویسد، تخلص صباحی را نیز او برای وی برگزیده است.

 

فتحعلی خان صبای کاشانی استاد بزرگ دوره قاجاریه، از شاگردان و دست پروردگان صباحی بود و قصایدی در مراتب سخنرانی و فضایل او سروده‌است.


در دیوان متنوع شعری او، مقدار کثیری ماده تاریخ در هر موضوع و مطلبی دیده می‌شود، گاه در تاریخ فوت اشخاص و گاه در بنای مسجد یا عمارت نوبنیاد و گاهی برای جشن‌ها و عروسی‌های معاصرین خود، ماده تاریخ‌های بر جسته‌ای یافته‌است.


صباحی، قصاید مفصلی نیز به همان شیوه عراقی، در باره رسول اکرم(ص) و خاندان نبوت به رشته نظم کشیده و مراتب خلوص نیّت و ایمان خود را ظاهر ساخته‌ است.


عمر وی بیش از هفتاد سال بوده و وفات او در حدود سال 1218 هجری قمری اتفاق افتاده‌ که مقبره این شاعر دوران زندیه در شهرستان آران و بیدگل قرار دارد.

 

پایان پیام/

کد خبر 189729

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha