40 آیه قرآن ارتباط جدی با بحث ولایت فقیه دارد

حجت الاسلام شاکرین با بیان اینکه 200 آیه در قرآن درباره حکومت، نظام سیاسی، روابط حاکم برجامعه و ویژگی های حاکمان است،گفت: با تحقیقات جدید مشخص شده که 40 آیه با ولایت فقیه ارتباط دارد.

حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا شاکرین در گفت وگو با خبرنگار شبستان افزود: اگر بخواهیم کلمه ولایت فقیه را مستقیماً از قرآن پیدا کنیم و مانند بسیاری از موضوعات دیگر به شکل واژه محور دنبالش بگردیم نمی توانیم آنرا بیابیم بلکه اگر در جستجویمان معنا محور عمل کنیم؛ می توانیم ولایت فقیه را با خصوصیات و محورهایش عرضه کنیم و بینیم چه ریشه قوی قرآنی ای دارد.
استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: در نگاه کلان قرآن اساساً حکومتی مشروعیت و اعتبار دارد که مبتنی بر احکام الهی باشد و دستگاه حکومتی گسسته از دستورات الهی در منطق قرآن مطرود است؛ در سوره مائده در چندین آیه به مسایل مربوط به ولایت فقیه اشاره شده که آنها را بررسی می کنیم لذا از سرشت این آیات، اساس حکومت دینی به دست می آید که آن حکومتی مبتنی بر قوانین الهی است.
وی اذعان کرد: با درک این مطلب که حکومت دینی مبتنی بر قوانین الهی است این سوالات ذهن به ذهن خطور می کند که چنین حکومتی را چه کسی باید هدایت کند و چه فردی با چه ویژگی هایی باید باشد تا چنین حکومتی در یک جامعه بتواند محقق شود و چه نظام سیاسی را باید سامان دهد؟


حجت الاسلام شاکرین تصریح کرد: نظام سیاسی مبتنی بر هنجار الهی حکومتی است که کسی آنرا اداره می کند که از نظر اخلاقی بیشترین التزام و تعهد اخلاقی را به هنجارهای الهی را دارد، از نظر قوه هوش و درایت و توان اجرای احکام الهی در حوزه های مختلف و مسایل گوناگون تواناترین و مدبرترین فرد باشد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه گفت: دارنده این خصوصیات به طور کامل ائمه اطهار هستند ولی در زمان غیبت فردی که مجتهد تمام عیار باشد و بتواند احکام الهی را از منابع آن کشف کند و به لحاظ اخلاقی و عملی آگاه به احکام و اجرا کننده آنها باشد و از نظر حکمت عملی نیز انسان هوشمندی باشد که بتواند نیازهای زمان را تشخیص دهد و منطبق با احکام الهی آنها را پیاده کند؛ شایستگی زمامداری حکومت الهی در عصر غیبت را داراست.
به گفته وی؛ ولی فقیه اجتهاد مطلق دارد، در همه حوزه ها توانایی استخراج احکام را دارد پارسای دین گراست و تمام همش برای ابقای دین است و در عین حال توانایی تسلط و اداره یک کشور را دارد.


وی با استناد به این آیه از قرآن مبنی بر اینکه "افراد برای اداره جامعه هرگز یکسان نیستند و در هر امری به حسب خود و به علم خودش باید باشد"؛ گفت: این آیه به صلاحیت علمی ولی فقیه و دارا بودن علم اجتماعی و سایر دانش ها که لازمه ولایت فقیه است در این آیه به آن اشاره شده که علم به احکام الهی از طریق منابع اولیه باید وجود داشته باشد.
وی تصریح کرد: در آبه دیگری از قران آمده است"به ظالمان و فاسقان تکیه نکنید". این آیه نیز به انسانها دستور می دهد که در حکومت جامعه از فاسقان و ظالمان فاصله بگیرند و در بعضی از آیات توصیفاتی نسبت به افرادی که فرمانروایی به آنها داده است می گوید مبنی بر اینکه خداوند به او گشایس در دانش و توانایی در جسم داد این آیات بحث علم و عدالت و کفایت را مطرح می کند.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 189345

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha