خبرگزاری شبستان، الاخضر الابراهیمی چند روز قبل از عید قربان تلاشهای گسترده ای را ایجاد آتش بس در سوریه انجام داد و توانست نظر مساعد طرفهای درگیر را درباره این آتش بس جلب کند.
اما با شروع عید قربان و در واقع اولین روز آن، آتش بس از سوی گروههای مسلح در مناطق مختلف سوریه نقض شد و انفجارهای جرمانان و حجر الاسود در روز چهارم آتش بس، گواه آن بود.
شبکه راشاتودی در مطلبی درباره آتش بس مذکور آورده است: همگان حق دارند این پرسش را مطرح کنند که آیا سوریه در ایام عید قربان شاهد آتش بس واقعی بود.
برای یافتن پاسخ این سئوالات کافی است که حوادث چند روز آتش بس را به دقت بررسی کنیم آنگاه متوجه خواهیم شد که علاوه بر انفجارهای مناطق مختلف سوریه، آتش بس از درعا گرفته تا حلب، دیرالزور و حومه لاذقیه نقض شد.
آری می توان گفت که آتش بس رعایت نشده است. سئوالی دیگری که وجود دارد این است که صاحب این طرح یعنی الاخضر الابراهیمی تا این اندازه ساده بود که چنین طرحی را مطرح کرده است؟ بسیاری در این باره پاسخ منفی می دهند. اما کافی است که به ماموریت کوفی عنان نماینده سابق سازمان ملل و اتحادیه عرب در سوریه که پس از حدود پنج ماه شکست خورد و نیز اوضاع میدانی سوریه، علت موافقت طرفین درگیر با آتش بس و مواضع طرفهای تاثیر گذار بر بحران سوریه دقیق شویم.
در روزهای اخیر انتقادهای گسترده ای از الاخضر الابراهیمی شد و وی را شکست خورده دانستند اما واقعیت این است که وی می توانست با ماموریتی که دشواری آن را از ابتدا می دانست مخالفت کند.
روشن است که دیپلمات کهنه کاری همانند الابراهیمی که به اوضاع منطقه و زیر و بم آن به خوبی آگاه است تا این اندازه ساده نبود که انتظار موفقیت آتش بس را داشته باشد و در واقع با طرح موضوع آتش بس قصد داشته به گروههای تاثیر گذار بر بحران سوریه فرصتی برای میزان توانشان برای قانع کردن طرفهای مورد حمایت خود بدهد.
در واقع فشارهای وارد شده از سوی روسیه و ایران به نظام سوریه برای موافقت با این آتش بس و نیز فشار حامیان مخالفان سوری از سوی طرفهای تاثیر گذار بر آنها علت موافقت طرفین با برقراری آتش بس چند روزه بود هر چند که طرفین موافقت خود را مشروط به واکنش نشان دادن به نقض آن از سوی طرف مقابل دانستند.
الاخضر الابراهیمی همانند سلف خود کوفی عنان منتظر شکست ماموریت خود نشد و در واقع الابراهیمی می کوشد طرفین درگیر را قانع کند که راهکار نظامی نمی تواند بحران سوریه را پایان دهد و نیز جامعه بین الملل را قانع کند که آنچه در سوریه می گذرد جنگی داخلی است که شعله های آن ممکن است دامنگیر کشورهای همسایه آن نیز شود و امنیت منطقه ای و جهانی را به مخاطره اندازد.
اما روسیه که از اولین طرفداران طرح آتش بس عید قربان بود امروز از اینکه این آتش بس به طور کامل رعایت نشده است تاسف می خورد اما طرفدار ادامه تلاشهای برای حل بحران سوریه از طریق گفتگوهاست زیرا مقامات روس معتقدند که خشونت سوریه را به ویرانی بیشتر می کشاند و ممکن است که منطقه را نیز ویران سازد.
روسیه مکررا از غربی ها و طرفهای تاثیر گذار بر گروههای مسلح سوری خواسته است که از نفوذ خود برای حل بحران سوریه نهایت استفاده را کنند.
اما واقعیت این است که آتش بس نتوانست مقاومت کند و درگیری ها در طول ایام عید نیز ادامه یافت و به عبارت دیگر این آتش بس در مناطق اصلی درگیری در شمال غرب سوریه اساسا اجرا نشد.
در حقیقت طرفین درگیر نگران برهم خوردن توازن موجود به نفع رقیب بودند به ویژه که به نظر می رسد شمال غرب سوریه در آینده نزدیک آبستن تحولات جدیدی در صورت شکست راهکارهای گفتگو است.
راشاتودی گزارش داد: به نظر می رسد که روزهای آینده در سوریه شاهد تغییرات دراماتیک خواهیم بود زیرا قبل از آتش بس الابراهیمی همانند روزهای پس از آن نیست و احتمال دخالت نظامی با نزدیک شدن به موعد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بعید نیست.
ادامه درگیری در سوریه می تواند موجب ویرانی آنچه باقیمانده شود و سوریه و منطقه را درگیر جنگ طولانی مدتی که فقط از طریق گفتگوها حل می شود، کند.
در سوریه خونریزی ها و درگیری ها در مناطق مختلف با وجود آتش بس جریان دارد و شهروندان سوری در روزهای عید شاهد آرامش نبودند.
آتش بس هرچند که رعایت نشد اما مرحله حساسی را در بحران سوریه رقم زد و تصمیم گیرندگان در پایتختهای کشورهای منطقه و دیگر مناطق جهان از آتش بس درسهایی گرفته اند که در ترسیم آینده سوریه بی تاثیر نیست.
نظر شما