به گزارش خبرنگار شبستان، مراسم رونمایی از کتاب "مباحثه با جان هیک" تالیف حجت الاسلام و المسلمین رشاد، دوشنبه، 8 آبان در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
بنابراین گزارش، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد، مولف کتاب مباحثه با جان هیک با بیان اینکه رسالت طبقات نخبه جامعه کشف مسائل جامعه و درمان آنها است، گفت: متاسفانه روشنفکران در جامعه آنچه را که مسئله نیست پررنگ می کنند یا مواردی را بومی می کنند که اصلا مشکل ما نیست.
وی ادامه داد: قشر یاد شده همواره به مسائلی میپردازند که با جایگاه معرفتی و همچنین هویت و جایگاه تاریخی ما نسبت و خویشاوندی ندارد، یکی از این مسائل "پلورالیسم" است در حالی که تکثرگرایی دینی و ناسازگاری عقل و دین مشکل جامعه نیست.
حجت الاسلام رشاد تصریح کرد: دین تحریم شده آن چیزی است که در دسترس انسان غربی قرار گرفته و در واقع دارویی است که تاریخ مصرف آن گذشته است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه با اشاره به کتاب مباحثه با جان هیک اظهار کرد: جان هیک در مقاله ای زمینه پیدایش پلورالیسم را بررسی می کند و می گوید گروهی بودیم که بعد از جنگ جهانی دوم به این نتیجه رسیدیم که صلح در کشورهای اروپایی به مخاطره افتاده است به همین دلیل مسئله پلورالیسم را مطرح کردیم.
ما مدرنیته را از سر نگذرانده ایم
وی با اشاره به تعبیر مقام معظم رهبری مبنی بر ناقص الخلقه بودن روشنفکری در ایران عنوان کرد: ما مدرنیته ای را از سر نگذرانده ایم که حال بخواهیم به فرامدرن برسیم. مسئله سنت و مدرنیته به غرب مربوط میشود، چراکه ما چیزی به نام شکاف سنت و مدرنیته نداریم و این شکاف جزء ذات فرهنگ ما نبوده و عرضی است و وارد فرهنگ ما شده و این حاصل حاکمیت نوعی مجاز اندیشی بر جامعه روشنفکران ما است.
حجت الاسلام رشاد ابراز کرد: جریان روشنفکر جامعه ما مبتلا به بیماری دیگر انگاری است و روشنفکران ما نمی دانند در کجای تاریخ ایستاده اند و در کدام عالم تنفس می کنند، وقتی هم نقدی از آنها می شود، نمی پذیرند.
وی در ادامه به حضور جان هیک در ایران اشاره کرد و گفت: دعوت از هیک در واقع در راستای مواجهه با مبادی تفکرات متعارض صورت گرفت.
مولف کتاب مباحثه با جان هیک، با بیان اینکه برخی از روشنفکران با استفاده از این تفکرات به طرح مسئله پلورالیسم در ایران پرداختند، خاطرنشان کرد: عبدالکریم سروش، نماینده جان هیک در ایران است و زمانی که پدید آورنده پلورالیسم نقد شد او مدعی شد پلورالیسم را از جان هیک اخذ نکرد و این نقص بزرگی برای یک روشنفکر است که در زمینه فلسفه دین کار میکند و فیلسوف طراح پلورالیسم را نمی شناسد، در حالی که بعد از طرح پلورالیسم توسط جان هیک، این مسئله جزء مسائل نخست فلسفه دین شد.
پایان پیام/
نظر شما