انقلاب عربستان خیابانی نیست؛ از فضای مجازی رخ می دهد

سردبیر روزنامه العرب لندن تاکیدکرد:شبکه های اجتماعی فضای گسترده ای را برای گفتگودرباره سیطره یک خانواده برسرنوشت مردم ایجادکردندو مردم عربستان با این روش موانع را به چاکش کشیدندو این انقلاب در عرصه عملی آوردند.

خبرگزاری شبستان، «عبدالعزیز الخمیس» سردبیر روزنامه العرب که مقر آن در لندن قرار دارد، در گفتگویی با صدای روسیه با اشاره به استفاده گسترده مردم عربستان از شبکه اجتماعی تویتر پرداخته و ابعاد این موضوع را بررسی کرده است.
-استاد عبدالعزیز الخمیس روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز اعلام کرده است که عربستان شاهد انقلاب تویتر خواهد بود آیا این انقلاب رخ داده است؟
در حقیقت عربستان شاهد انقلاب است، اما از نوعی دیگر، انقلاب عربستان خیابانی نیست، بلکه از طریق فضای مجازی و پایگاههای اجتماعی و طرح خواسته ها و نیازها و دیدگاهها سیاسی از پایگاههای اجتماعی است. انقلاب اطلاعاتی در عربستان وجود دارد و این انقلاب همه موانع و بندهایی را که نظام ایجاد کرده است، به چالش کشیده است. شبکه های اجتماعی فضای گسترده ای را برای گفتگو درباره فساد و سرکوب و سیطره یک خانواده بر سرنوشت مردم ایجاد کرده است و این انقلاب در عرصه عملی رخ داده است.
-استاد عبدالعزیز تعداد فعالان در شبکه تویتر در عربستان نزدیک به 350 هزار کاربر است که آنها به طور دائم فعالند و خواسته ها و افکار خود را مطرح می کنند آیا با وجود این تعداد کاربر احتمال انقلاب واقعی در عربستان ممکن است؟
تصور نمی کنم، زیرا با وجود گستردگی فضای مجازی و فراهم بودن زمینه برای طرح دیدگاهها و خواسته ها دو دستگی فراوانی داخل کاربران و فعالان شبکه های اجتماعی وجود دارد. مشکل این است که اسلام گرایان به ویژه اخوان المسلمین از این وسیله برای تحرکات علیه رژیم استفاده می کنند و به دنبال طرح تفکرات خود و در نهایت رسیدن به قدرت هستند به ویژه که موسسات دینی قوی نیز وجود ندارد. مشکلی که هم اکنون در عربستان وجود دارد، سیطره یک خاندان بر قدرت است؛ حال اگر جای این خاندان را تفکری که با تغییرات مخالف است، بگیرد قطعا بازگشت به عقب خواهد بود.
-استاد عبدالعزیز شما می گویید که میان حکام و مردم شکاف وجود دارد و حکومت خواسته های واقعی مردم را درک نمی کند و این موضوعی است که یکی از روحانیون میانه رو سعودی به نام «سلمان العوده» مطرح کرده است. آیا ترس از برتری تشکلهای اسلام گرا سبب شده است که همانند دیگر کشورهای عربی در عربستان انقلاب رخ ندهد؟
سلمان العوده، وابسته به جریان اخوان المسلمین است و طبعا افکار افراطی دارد. آنها با عواطف مردم بازی می کنند و سعی می کنند از موضوع تغییرات و اصلاحات به نفع افکار خود بهره برداری کنند، از همین رو مردم عربستان باید هوشیار باشند و شیوه سیاسی جدا از این فتنه گران و کسانی که به خشونت و افراط گری دامن می زنند، انتخاب کنند و در عین حال خواسته های اصلاح طلبانه خود را نیز مطرح کنند.
-بله استاد عبدالعزیز به موضوع اصلی خود برگردیم آیا این درست که مقامات سعودی به مخالفان داخلی اجازه بررسی موضوعات حساس و طرح دیدگاهایشان به شکل جمعی و آزادانه را به ویژه در پایگاههای اجتماعی می دهند یا اینکه همه تحرکات مخالفان به شدت زیر ذره بین است؟
من تصور می کنم عکس آن صادق باشد و این حرکتی طبیعی و مسالمت آمیز است و رژیم نمی تواند کاری انجام دهد و آن را تحت کنترل درآورد و بنابرین این تحرکات ادامه خواهد یافت، اما مردم میان دو گروه که یکی خواستار فتنه افکنی و به دست گرفتن قدرت هستند و کسانی که خواهان اصلاحات، آزادی و دموکراسی هستند، سرگردان خواهند بود.
-استاد عبدالعزیز آینده اوضاع در عربستان را با توجه به وقایع داخلی آن و نیز بهار عربی پیرامون آن چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا بهار عربی سعودی همانند دیگر کشورها خواهد بود؟
تصور نمی کنم زیرا اوضاع در عربستان با وضع دیگر کشورهای عربی فرق می کند، زیرا علاوه بر ایجاد ترس، جایگزینی برای رژیم سعودی وجود ندارد و از سوی دیگر اخوان المسلمین نیز دلخواه مردم عربستان نیستند. همچنین جریانهای لیبرال در عربستان ضعیف هستند و گروههای دیگر نیز توانایی به دست گیری قدرت را ندارند. مردم از تغییرات می هراسند و بنابراین در قبال حکومت کنونی سکوت اختیار کرده اند.
 پایان پیام/

کد خبر 188401

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha