خبرگزاری شبستان: سال های اخیر فعالیت های ارزشمندی در زمینه حفظ و تدبر در قرآن انجام گرفته و حفظ قرآن جایگاه ویژه ای یافته است، که در این بین تاکیدات و راهنمایی های، مقام معظم رهبری(مد ظله) تاثیر بسزایی داشته است. تاکید ایشان به تربیت 10 میلیون حافظ قرآن سبب شد تا با تشکیل ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم، به منظور انسجام بخشی و هماهنگی بین کلیه دستگاه های دولتی و مردمی با استقرار ستاد اجرایی دانش آموزان و فرهنگیان در وزارت آموزش و پرورش، ستاد اجرایی دانشگاهیان در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(مدظله) در دانشگاهها، و ستاد اجرایی سایر اقشار در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حرکت فراگیر حفظ قرآن در سراسر کشور آغاز شود. برای آشنایی هر چه بیشتر مخاطبان با ستاد طرح ملی حفظ قرآن کریم گفتگویی را با استاد محمود کریمی، حافظ کل قرآن و دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ ترتیب داده ایم که در ادامه می خوانید:
*جناب آقای کریمی در ابتدا به نظر میرسد بهتر باشد یک آسیبشناسی از فضای قرآنی کشور ارائه دهید تا پس از ترسیم فضای قرآنِی کشور برای مخاطبان بفرمایید ما هم اکنون در چه جایگاهی هستیم و چقدر با جایگاه مطلوب فاصله داریم؟
مجموعا فضای قرآنی کشور به نسبت سال های گذشته بهتر شده است. با ورود دولت به حوزه حمایت از فعالیتهای قرآنی، امید تازهای در بین علاقهمندان و فعالان قرآنی ایجاد شده است و به دلیل گسترش فعالیتهای قرآنی لزوم هماهنگی و همکاری در میان فعالان وعلاقه مندان این عرصه بیشتر از گذشته احساس میشود. به نظر من ما زمانی به جایگاه مطلوب دست پیدا می کنیم که قرآن در اولویت اول تصمیمگیری مدیران و برنامهریزان کشور قرار گیرد و فعالیتهای قرآنی در همه حوزهها اعم از فرهنگسازی، آموزشی، اطلاعرسانی و اخبار و ... در صدر همه امور قرار بگیرد
* ما چه کمبودها و چه اشکالاتی در فضای قرآنی کشور به طور عموم و حفظ قرآن به طور خاص داریم که شما را بر آن داشته تا ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم را تشکیل دهید؟
ببینید کشور ما بخاطر فرهنگ غنی دینی که از آن برخورداراست پتانسیل خوبی برای گسترش فرهنگ قرآنی دارد. افراد دلسوز زیادی هم در این عرصه تلاش کرده اند.اما یکی از این مشکلات نبود هماهنگی دقیق در این زمینه است. که این مساله باعث می شود سرعت ما در حرکت به سوی جامعه قرآنی کمتر شود. حال اگر ما موفق شویم با هماهنگی تمامی نیروها به سمت هدف واحد حرکت کنیم، می توانیم شاهد رشد فرهنگ قرآنی شویم. به طور خلاصه، فراگیرشدن حفظ قرآن در بین عموم جامعه و مردم، بهرهگیری از ظرفیت بالقوه دانشآموزان و دانشجویان، حساسکردن مسئولان فرهنگی به مقوله حفظ قرآن و توجه ویژه به این امر، توسعه فعالیتهای قرآنی و گسترش مراکز آموزش حفظ قرآن در کشور سبب شده تا طرح ملی حفظ قرآن، از طرف شورای توسعه فرهنگ قرآن به تصویب رسیده و کار خود را آغاز نماید تا از طریق هماهنگی میان تمامی اعضا از تمام پتانسیل کشور در این زمینه بهره بگیریم.
* با توجه به این اشکالات و کمبودها که فرمودید به نظر شما تشکیل ستاد طرح ملی حفظ چه کمکی میتواند به رفع این مشکلات در عرصه کلان مدیریتی کند؟
هماهنگی بین دستگاههای متولی در امر حفظ قرآن یکی از مهمترین وظایف این ستاد میباشد. البته وجود ستاد به این معنا نیست که دستگاههای دیگر در راستای تحقق فرمایشات رهبری وظیفهای ندارند، بلکه فلسفه وجود و تشکیل ستاد همکاری و هماهنگی بین همه دستگاههای متولی حفظ و جلوگیری از موازیکاری است.
*همانطور که میدانید به علت پیچیدگی در رشته حفظ قرآن کریم نظرات پژوهشگران و صاحبنظران قرآنی برای پیشبرد این طرح مهم است. کدامیک از صاحبنظران در این طرح شما را یاری میکنند و اعضای اصلی ستاد چه کسانی هستند و ستاد طرح ملی شامل چه بخشهایی هست؟
سعی بر این است که از نظرات کارشناسان و صاحبنظران حوزه حفظ استفاده شود لذا طی فراخوانی،از بیش از 200 حافظ کل قرآن و مؤسسه قرآنی که در امر حفظ فعالیت دارند دعوت به عمل آمده تا از نظرات ایشان در رابطه با مسایل مختلف قرآنی استفاده شود. علاوه بر این، ستاد یک شورای علمی با حضور اساتید برجسته کشور شامل استاتید: پرهیزکار، حاج ابوالقاسم، شهیدیپور، بهمنی، صبوحی، خوشمنش و سیف نیز دارد که در امور مربوطه با ایشان مشاوره میشود و در برنامهها از وجود ایشان بهره برده میشود.
*چه سازمانها و نهادهایی در اجرای طرح ملی حفظ قرآن عضو این ستاد راهبری هستند؟
در واقع همه سازمانها، نهادها و وزارتخانهها و حتی مجموعههای مردمی و غیردولتی میتوانند عضو ستاد باشند و این کار باید توسط همه مردم و با یک عزم ملی به پیش برود. ولی از نظر هماهنگی امور، ستاد اعضای حقوقی ای دارد که عبارتند از وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش، نهاد نمایندگی مقام رهبری در دانشگاهها، سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات، حوزه و نهادهای وابسته به رهبری.
*جناب آقای کریمی، با توجه به پیچیدگی حفظ قرآن و تنوع روشها طرح ملی حفظ قرآن به طور خاص، چه برنامهها و روشهای پیشنهادی را برای علاقهمندان و افرادی که میخواهند حفظ قرآن را شروع کنند، در نظر گرفته است؟
این طرح برای عموم ابتدا از حفظ جزء 30 شروع میشود و پس از آن افراد میتوانند بر اساس علاقه خود به حفظ با روشهای زیر ادامه دهند؛ حفظ ترتیبی، حفظ موضوعی و حفظ سورهای. شیوه آموزش نیز یا به شکل حضوری در کلاس و یا به شکل غیرحضوری از طریق سایت به نشانی www.hefz.ghoran.ir و امکانات کمکآموزشی انجام میشود.
*نحوه تعامل شما با ثبتنام کنندگان در این طرح چگونه خواهد بود و از چه روشهایی برای برقراری ارتباط با مخاطبان خود استفاده خواهید کرد؟
افراد پس از ثبتنام، یا میتوانند با حضور در مؤسسات قرآنی معرفی شده به شکل حضوری قرآن را حفظ کنند، و یا میتوانند به شکل غیرحضوری محفوظات خود را ارایه دهند و در آزمونهای مربوطه شرکت نمایند. روش برقراری ارتباط نیز از طریق اینترنت، تلفن و حضور در کلاسها و آزمونها میباشد.
*نحوه اجرای طرح در استانها چگونه است؟ در واقع نحوه تعامل شما با استانها چگونه خواهد بود و چه طرحهایی را برای گسترش مناسبات با مسئولان قرآنی استانها دارید؟
در استانهای مختلف از ظرفیت مؤسسات قرآنی، نهادهای فرهنگی، استفاده میشود همچنین از اساتید حفظ در هر استان جهت برگزاری کلاس و غیره استفاده خواهد شد.
*چه برنامههایی را برای گسترش مناسبات با مؤسسات و سازمانها دارید؟ آیا برنامهای برای همکاری با این مجموعهها دارید، در صورتی که پاسختان مثبت است چه تسهیلاتی را برای مؤسسات و سازمانها در نظر گرفتهاید و چه انتظاراتی را از آنها دارید؟
انشاءالله همه مؤسسات و سازمانها در این امر خطیر همکاری لازم را خواهند داشت، برای هر سازمانی که آمادگی داشته باشد برنامه آموزشی و تفاهمنامه همکاری پیشبینی شده است و مخاطبان آنها میتوانند از برنامههای آموزشی استفاده نمایند و پس از شرکت در آزمون مدرک پایان هر دوره را کسب نمایند. تسهیلات ما شامل ارائه بخش ثبتنام اختصاصی در طرح، آموزش، آزمون و اعطای مدرک میباشد و انتظار داریم با حمایت مدیران مربوطه از افراد شرکتکننده تقدیر لازم به عمل آید.
*اولویتهای کاری شما برای رسیدن به اهداف بلندمدت و کوتاهمدتتان چیست؟
اطلاعرسانی و فرهنگسازی از برنامه های مستمر ما، دعوت به شرکت در طرح وتشکیل بانک اطلاعاتی حفاظ از اهداف کوتاه مدت ما و ارتقای استاندارد برنامههای آموزشی، فراگیری سطوح مختلف حفظ قرآن برای سنین مختلف و استعدادهای متفاوت از اهداف میان مدت ستاد است.
*آقای کریمی در پایان چه پیشنهاد و پیامی برای اهالی رسانه، فعالان قرآنی و قرآنپژوهان در راستای پیشبرد فرهنگ حفظ قرآن دارید؟
همه باید دست به دست هم داده و در راستای این هدف مقدس از ظرفیتهای موجود استفاده کنیم. رسانهها میتوانند در بعد فرهنگسازی و بالا بردن اقبال عمومی مردم به حفظ قرآن مؤثر باشند و فعالان قرآنی نیز در اجرای برنامهها و حمایت از برگزاری طرح در مجموعههای قرآنی یاری دهنده ما باشند. به نظر من وظیفه ی دینی هرکدام از ما فراگیری قرآن و گسترش فرهنگ قرآنی در میان دوستان و آشنایان خود است. حال هر کدام از افراد چه به عنوان کارشناس و چه به عنوان فعال رسانه ای باید به نوبه ی خود به گسترش فرهنگ قرآنی کمک نمایند.
منبع: سایت ملی حفظ قرآن کریم
پایان پیام/
نظر شما