خبرگزاری شبستان: "تنها نشستهای و به تلویزیون نگاه میکنی. شهبانو، بچهها را برده باغ وحش تا چند ساعتی را کنار آنها بگذراند. بیشتر کانالهای تلویزیونی از گروگانگیری کارکنان سفارت آمریکا در تهران به دست دانشجوها حرف میزنند. این جوانان، خودشان را «دانشجویان انقلابی پیرو خط امام» نامیدهاند. ناز شستی که آنها به آمریکاییها نشان دادهاند تا اندازهای دل تو را هم خنک کرده است. بارها از این آمریکاییهای کودن خواسته بودی که تکلیف خود را با قضایای ایران روشن کنند یا رومی روم یا زنگی زنگ! ولی آنها گوش نکردند که نکردند تا این بلا به سرشان آمد. یکباره روی تخت وا میروی، دانشجوها میگویند تا آمریکاییها شاه خائن را تحویل ندهند، گروگانها را رها نمیکنند، نگرانی و اضطراب به تمام وجودت چنگ میاندازد..."
متن بالا سطرهایی از کتاب "شاه بی شین" نوشته محمدکاظم مزینانی که به تازگی و پس از برگزیده شدن دستنویس ارایه شده آن به نخستین جشنواره داستان انقلاب در سال86، و در حالی که نخستین تجربه داستان بزرگسال نویسنده به حساب می آید، پس از بازنویسی نهایی از سوی نویسنده توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
"شاه بی شین"، کتابی است که پیش از این عنوان ‘سه گانه شاهانه’ را بر خود داشته است، به گفته مزینانی، در مدت 2 سال و با استفاده از تمام منابع مکتوب، اسناد، عکسها، مقالات و بریده جراید نوشته شده است. هم چنین نویسنده برای بررسی دقیق زندگی محمدرضا پهلوی، دستنویسها، نوع خط، تصاویر، مصاحبهها با خبرنگاران خارجی و حتی تغییر حالات چهره و لحن وی را مورد توجه قرار داده است.
نویسنده کتاب که در زمان پیروزی انقلاب، نوجوانی 14 ساله بوده است، با مطالعه آثار مکتوب پیرامون خاندان پهلوی، این برگ از تاریخ معاصر ایران را با محوریت زندگی محمدرضا پهلوی، دستمایه ای برای نگارش رمان "شاه بی شین" قرار داده و به بهانه بیماری شاه در سال های پایانی زندگی، نگاهی به گذشته، از کودکی تا لحظه مرگ داشته است.
بخش اعظم کتاب "شاه بی شین" از زبان خود محمدرضا روایت می شود و این روایت در بخش هایی چنان جزئی می شود که علاوه بر پرداختن به نگاه او به زن، جامعه، دنیا و اطرافیان، به روابط او با اشیا و حیوانات نیز تسری می یابد.
مزینانی، خود در این زمینه معتقد است: مبنای رمان را جریان تاریخی قرار ندادهام. همچنین دلیل بیان بدون نام برخی از شخصیتهای تاریخی، کمرنگ شدن تاریخمندی بوده است. تاکنون، اغلب، ادبیات به نفع تاریخ مصادره شده، اما من در این اثر خواستم تاریخ را به نفع ادبیات مصادره کنم. در رمان "شاه بی شین" به دنبال اصالت دادن به تاریخ نبودهام و بنابراین لحظههای زیست شده نسل خود را در شهرستانهایی از ایران نیز به تصویر کشیدهام. در این رمان سعی کردم فارغ از قضاوتهای متفاوتی که در مورد شاه وجود دارد؛به ذهنیت، جهان بینی و احساسات وی بپردازم و زندگی او را از نگاه خودش به تصویر بکشم.
رضا امیرخانی نویسنده کتاب هایی چون "بی و تن" و "من او" درباره شاه بی شین می گوید: "شاه بی شین" روایتگر لحظاتی از تاریخ ماست که به دلیل بی توجهی فرهنگی یگانه است. حال آنکه از این دست کتب دهها عنوان باید نگاشته می شد. در فضای امروزی شاه بی شین از آن جهت که بی نظیر است و یگانه، به شدت خواندنی است.
گفتنی است محمدکاظم مزینانی در سال 1342 در دامغان متولد شد و تحصیلات خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران به پایان رساند. او در حوزه کودک و نوجوان چندین اثر دارد که میتوان آنها را به داستان و شعر نوجوان و کودک تقسیم کرد.
کتاب «پاییز در قطار» مزینانی در سال 85 توانست جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در بخش کودک و نوجوان را برای این نویسنده به ارمغان بیاورد. از دیگر آثار او میتوان به «آب یعنی ماهی»، «نان و شبنم»، «تنها انار خندید» و... اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما