خبرگزاری شبستان // قم
هر دوره و زمانی برای خود ویژگی ها، سلایق، موضوعات اجتماعی و یا حتی عادت های غذایی خاصی دارد. این سال ها شاهد تغییر ذائقه مردم دنیا و حتی مردم کشورمان هستیم و گرایش به مصرف غذاهای آماده و یا فست فودی (غذای فوری) بیش از گذشته خودنمایی می کند. البته محققان و پژوهشگران حوزه تغذیه تا کنون بارها و بارها بر مضرات استفاده بیش از حد از این فرآورده ها و دور شدن از غذاهای سنتی تاکید کرده اند که البته این بحث در فرصتی مناسب جای مطالعه و بررسی بیشتر دارد. ولی در بعد دیگر این موضوع بد نیست که گاهی به مراحل تولید این دست غذاهای سریع آماده شو توجه کنیم.
البته درمقاطعی با اتفاق افتادن مسائلی این بحث ها اوج گرفته و چند روزی مورد توجه قرار می گیرد، غافل از اینکه مسئله غذا از بسیار مهم است و باید همواره مورد توجه باشد. از بین این نوع غذاها سوسیس ها، کالباس ها و یا انواع همبرگرها در ذائقه جهانی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. البته همه می دانیم که در برهه ای از تاریخ و به علت فقر غذایی شدت یافته در جهان، مصرف سوسیس و کالباس و حتی سویا و تولید انبوه این مواد غذایی شدت گرفت تا بتوان از آنها به عنوان جایگزینی برای گوشت استفاده کرد. در حقیقت از هر یک کیلو گرم گوشت خالص، حدود دو کیلوگرم سوسیس و کالباس فراهم می شود و در صورت افزایش مصرف سوسیس و کالباس از مصرف گوشت کاسته شده و نیازی به واردات گوشت نیست.
البته این تعریف کامل سوسیس و کالباس است که هنوز در کشورمان به وقوع نپیوسته و متاسفانه در مواردی می شنویم در این فرآورده هایی که قرار بود، جایگزین گوشت برای اقشار کم درآمد باشد، به جای گوشت سالم، از گوشت تاریخ مصرف گذشته مرغ، تاج خروس و یا پوست مرغ و خروس ها استفاده می شود البته این بخش از نوشتار به این معنا نیست که همه کارخانه ها و تولیدکنندگان این نوع غذاها چنین تخلفی دارند ولی متاسفانه درصد بالایی از محصولات موجود از این دست در بازار این مشکل را دارند.
ایرانی ها نزدیک به صد سال است که این نوع غذا را بر سر سفره هایشان میهمان کرده اند. تهیه سوسیس و کالباس در ایران به صورت کارخانه ای در سال 1317 شروع شد. یک فرد روسی به نام افوناسو در بندر انزلی با ماشین کوچک دستی، روزانه مایحتاج عده ای اتباع خارجی را تهیه می کرد. شاید آن روزها کسی تصور آن را هم نمی کرد که آن کار کوچک تا به این حد در کشورمان فراگیر شود.
با وجود این تاریخ بلند بالای حضور سوسیس و کالباس در سبد غذایی درصد چشمگیری از مردم، هنوز شاهد تخلفات فراوان در این حوزه هستیم. یکی از آخرین موارد این تخلف ها پیدا شدن یک بند انگشت ناقابل در میان محتویات همبرگری است که خانواده ای آن را برای نهار روز جمعه خود در نظر گرفته بودند. دیدن این صحنه (عضوی جدا شده از بدن) به خودی خود غیرقابل تحمل است چه برسد به اینکه این عضو در غذایتان خودنمایی کند...
این اتفاق با در چند روز گذشته به اخبار پربازدید خبرگزاری ها تبدیل شد تا دوباره و در اثر حادثه ای تلخ اذهان عموم متوجه این دست تخلفات شود. در این خصوص مصاحبه ای با معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم صورت گرفته و با تیتر "پلمپ کارخانه متخلف همبرگر در قم" انعکاس یافته است. در این مصاحبه مطالبی جالب به چشم می خورد، همچون اثبات چندین باره تخلف های کارخانه مذکور. بخش هایی از این صحبت ها در ذیل آمده است:
دکترمجتبی احمدزاده قمی افزود: در بررسی های به عمل آمده مشخص شد در تاریخ 24 مهرماه امسال یکی ازکارگران به نام (ح ر) حین کار با دستگاه قالب زن همبرگر دچار مصدومیت از ناحیه انتهایی انگشت سبابه دست چپ (دوسوم ناخن و بافت نرم اطراف آن ) شده که به مرکز درمانی منتقل می شود.
وی با بیان اینکه مسئول فنی کارخانه باید با توجه به شرح وظایف محوله اقدام به نظارت بر چگونگی تهیه مواد اولیه و تولید و کنترل کیفی نهایی محصولات کارخانه می کرد اظهار داشت: متاسفانه مسئول فنی این کارخانه بدون رعایت اصول فنی و بهداشتی پس از انتقال محصولات تولیدی به سردخانه جهت انجماد اولیه اقدام به بسته بندی محصول 60درصد همبرگر، در روز چهارشنبه 26 مهرماه می کند که مراتب بدون لحاظ کردن موضوع و حتی قرنطینه گذاری، همان روز وارد بازار می شود و روز بعد یکی از شهروندان محصول تولیدی را از یکی از مغازه های موادغذایی شهر خریداری می کند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان اینکه با توجه به مستندات موجود تمامی خطوط تولیدی شرکت از قبیل همبرگر، مرغ برگر، کباب لقمه و انواع سوسیس و کالباس با دستور قاضی تعزیرات پلمب شد، گفت: تا روشن شدن موضوع و به منظور صیانت از سلامت مصرف کنندگان از ادامه فعالیت شرکت جلوگیری به عمل آمد.
دکتر احمدزاده افزود: دستور جمع آوری تمامی محصول توزیعی از تاریخ 24 مهر به شرکت متخلف ابلاغ شد تا با همکاری معاونت بهداشتی دانشگاه جمع آوری انجام شود و تمامی محصولات تولیدی شرکت نیز توقیف شد.
وی با اشاره به 18 بار بازدید کارشناسان اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی این دانشگاه در 18 ماه گذشته از این واحد تولیدی گفت: در این بازدیدها این واحد تولیدی هشت بار به علت تخلفات بهداشتی به اداره تعزیرات حکومتی استان معرفی شد که مستندات آن در معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی موجود است.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم تاکید کرد: معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی قم در راستای صیانت از سلامت جامعه بدون هیچ اغماضی نسبت به پیگیری موضوع تا حصول نتیجه و اعلام مقصرین اصلی، مراتب را پیگیری خواهد کرد و در همین زمینه پرونده ای نیز تشکیل و به همراه مستندات به اداره تعزیرات حکومتی ارسال شد.
***
در این مصاحبه از هشت بار تخلف این کارخانه خبر داده شده که نشان می دهد، صاحب این تشکیلات دارای پرونده ای قطور در موضوع تخلف در تولید مواد غذایی است پس نکته مهم اینجاست که با وجود چنین مدارک مستند، چرا این کارخانه باز به فعالیت خود ادامه داده است. این بخش از صحبت ها خطاب به افراد مسئول در اداره مذکور می باشد. آیا مردم به خاطر وظیفه ای که شما بر عهده دارید با اطمینان از این مواد استفاده نمی کنند البته اتفاق اجتناب ناپذیر است ولی در این مورد که خودتان از آمار بالای تخلفات این کارخانه خبر می دهید، چرا تا به این حد سهل انگاری...؟
و در پایان لازم است به این فکر کنیم که از کجاییم و به کجا می رویم. آیا نه تنها به عنوان یک مسلمان بلکه به عنوان یک انسان اصلا جایی برای تخلفات از این دست وجود دارد. آیا فرد صاحب کارخانه در صورت اطلاع یافتن از این اتفاق نه تنها به عنوان وظیفه شرعی بلکه به عنوان وظیفه انسانی خود نباید از بسته بندی و انتقال مواد آلوده به خون و اجزای انگشت کارگر خود و انتقال آن به بازار جلوگیری می کرد. واقعا این راه به کجا می رود...
پس قصه حلال و حرام چه می شود...؟!
پایان پیام/
نظر شما