کانون‌های مساجد پاسخی مناسب به نیاز جوانان امروز کشورمان

کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد که تاریخچه‌ای از تلاش دلسوزان نظام اسلامی برای ایجاد نهادی فرهنگی منطبق با موازین شرعی را در پس خود دارند، امروز الگویی عملی از یک مرکز آموزشی اسلامی را به نمایش می‌گذارند.

به گزارش شبستان، امروز کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد به عنوان یکی از برترین مکان‌های آموزشی و فرهنگی کشورمان با رویکردهای متنوع هنری، ‌علمی، ورزشی، آموزشی و ... آینده‌ای روشن را در پرورش فکری جوانان و نوجوانان کشورمان ترسیم می‌کنند. به گونه‌ای که با اقبال دست اندرکاران مساجد هر روز شاهد گسترش کمی و کیفی این کانون‌ها در اقصی نقاط کشورمان هستیم.


• کانون‌ها در گذر زمان
با نگاهی به تاریخچه کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد، به اولین سال‌های دهه هفتاد شمسی می‌رسیم که هشدارهای مقام معظم رهبری برای در خطر افتادن فضای فکری و فرهنگی کشور _که پس از اتمام دفاع مقدس مستعد دریافت تفکرات گوناگونی بود_ مسئولان امر را به تاسیس چنین اماکنی واداشت. از این رو مساجد به عنوان ارکان جامعه اسلامی بهترین مکان برای ایجاد کانون‌ها در نظر گرفته شدند. اما توجه مضاعف به فرهنگسراها در دولت‌های سازندگی و اصلاحات و علم کردن چنین فضاهایی در مقابل مساجد، اندکی از رونق کانون‌های فرهنگی و هنری کاست تا اینکه با روی کارآمدن دولت نهم و حمایت از کانون‌ها، دوباره شاهد اقبال و گسترش این اماکن فرهنگی بودیم.


به هر روی کانون‌های فرهنگی و هنری با جان دوباره‌ای که از ابتدای سال 84 با آن روبه‌رو شدند، هر روز با اقبال بیشتری از جانب دست اندرکاران مساجد در جای جای کشورمان روبه‌رو شدند چنانچه اکنون وجود چیزی در حدود 14 هزار کانون فرهنگی و هنری فعال در سراسر کشور، دلیلی روشن بر این امر به شمار می‌روند. آماری که هر روز نیز بر تعداد آن افزوده می‌شود.


• تنوع پذیری کانون‌ها
اما صرف نظر از بعد کمی، از لحاظ کیفی نیز کانون‌ها با کارکردهای گوناگون و البته انعطاف و تنوع پذیری که دارند، مجموعه‌ای از فعالیت‌های فرهنگی، آموزشی، پرورشی، عقیدتی،‌ تبلیغی و... را پیش روی قرار می‌دهند. افزون بر این نکته، همان طور که اشاره شد انعطاف پذیری کانون‌ها محدودیت گسترش حلقه آموزشی آنها را برطرف کرده و بنابراین هر روز می‌توان شاهد پدید آمدن کانون‌هایی با کارکردهای نوع و جدید باشیم. همچنین پرداختن به علوم و آموزش‌های مورد نیاز روز چون آموزش رایانه، تکنیک‌های مختلف محیط سایبری، علوم و مورادی متعدد درسی و ... اعتبار خاصی به کانون‌ها بخشیده ‌است.


"کانون‌ فرهنگی، هنری و انتشاراتی باب الجنه"، "کانون فرهنگی، ورزشی و همین طور مهد کودک مولی الموحدین"، "کانون فرهنگی، هنری و تبلیغاتی یاران سیدالشهدا(ع)" نمونه‌هایی از تنوع موضوعی در کانون‌ها را به نمایش می‌گذارند که برای آشنایی با این مقوله به بررسی اجمالی آنها می‌پردازیم.


• سه کانون با سه رویکرد متنوع
کانون فرهنگی، هنری باب الجنه با مدیریت جوانانی چون جواد کاوکتو موسسینی همانند شهید زاهدی را در پس خود می‌بینند که به عنوان بنیانگذار بخش فرهنگی مسجد باب الجنه، نطفه تاسیس کانونی را ایجاد کرده که اکنون با حلقه جوانان حاضر در آن، گروه فرهنگی "شهید ابراهیم هادی" را به فضای علمی و فرهنگی کشور معرفی کرده ‌است.
 

این گروه که با استفاده از امکانات کانون، به تدوین کتاب‌هایی درباره زندگی نامه شهدای دفاع مقدس پرداخته‌اند، تاکنون کتاب‌هایی چون «مسافر کربلا» «شاهرخ»، «پنجاه سال عبادت»، «دیدار با ملائک»، «شیدای شهادت»، «یا زهرا(س)» و «سلام بر ابراهیم» و "علمدار" را منتشر ساخته‌اند که چاپ برخی از آنها به ده‌ها مورد نیز رسیده و به این ترتیب نمونه‌ای عینی از یک حرکت فرهنگی وسیع را به نمایش گذاشته‌اند.


کانون فرهنگی، ورزشی و مهد کودک مولی الموحدین نیز در مسجد محمدی از جمله مساجد جنوب غرب تهران در حدود یک دهه است که خود را به عنوان قطب ورزشی در منطقه 17 معرفی کرده ‌است و با پیگیری علمی مبانی رشته‌های مختلف ورزشی، مرجعی برای جوانان و نوجوانان جنوب شهری به شمار می‌رود که به امید دست یابی به جسم و روحی سالم و البته برخورداری از علم روز ورزش د رجهان، به این کانون مراجعه می‌کنند.


اما نکته جالب درباره کانون مولی الموحدین، مهیا کردن فضایی امن و حریمی آرام برای اجرای طرحی ابتکاری است که به گفته توکلی مدیر این کانون از آن به عنوان "مهد کودک قرآنی" تعبیر می‌شود. مهد و پیش دبستانی که در آن خانواده‌ها علاوه بر طیب خاطری که از حضور نوگلان خود در محیط امن یک مسجد دارند، این اطمینان را نیز حاصل می‌کنند که کودکان‌شان در این مهد با آموزش‌های قرآنی عجین شده و متناسب با سن خود به حفظ و قرائت کلام الهی می‌پردازند.


کانون فرهنگی، هنری، انتشاراتی و تبلیغاتی یاران سیدالشهدا(ع) در مسجد قدیمی شاه آبادی نیز نمونه دیگری از تنوع و انعطاف پذیری موضوعی کانون‌ها را به نمایش می‌گذارد و با مدیریت محمد طاهری که خود از رزمندگان واحد تبلیغات در دفاع مقدس است، به انتشار محصولات و تابلوهای فرهنگی و مذهبی در سطح کشوری می‌پردازد. تابلوهایی که با اسماء و اذکار متبرکه جلوه‌هایی از هنر ایرانی و اسلامی را در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهند.


با نگاهی کلی به کارکردهای کانون‌های ذکر شده در کنار سایر اماکن از این دست، به مجموعه‌ای عظیم و گرانقدر چه به لحاظ کمی و چه به لحاظ کیفی به نام کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد خواهیم رسید که با فعالیت در حوزه و زمینه‌های مختلف، آینده‌ای درخشان از ایجاد فضایی پرورشی و آموزشی متناسب با ارزش‌های اسلامی را ترسیم می‌کنند. نکته‌ای که مورد نظر مقام معظم رهبری نیز است. چنانچه در سفر اخیر خود به استان خراسان شمالی به صراحت توجه به کانون‌های فرهنگی و هنری را خواستار شدند:
"این کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنى که متناسب با نیاز آن جوانى است که آنجا حضور پیدا می‌کند، فراهم کنید. مطالعه کنید..."

پایان پیام/

 

کد خبر 185601

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha