به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر عباسعلی کشتکار، استادیار اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در روز جهانی استئوپروز (پوکی استخوان) با اشاره به وضعیت سلامت استخوان در ایران گفت: پوکی استخوان یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک استخوان است که در سنین میانسالی خود را بروز میدهد.
وی افزود: در چند سال اخیر کار مطالعه چند مرکزی جامع پوکی استخوان در 9 منطقه کشور و سه فاز انجام شده و پوکی استخوان و سلامت استخوان افراد ساکن در شهرهای بزرگ را مورد بررسی قرار داده است.
کشتکار با اشاره به نتایج تحقیقات صورت گرفته در خصوص پوکی استخوان گفت: تحقیقات سال 80 نشان میدهد که در کل افراد بالای 20 سال کشور در هر دو جنس زن و مرد 12 درصد دچار پوکی استخوان و 29 درصد دچار کاهش تراکم استخوان بودند.
وی با اشاره به افزایش دو و نیم درصدی پوکی استخوان در افراد بالای 50 سال اظهار کرد: در فاصله زمانی بین سال 80 تا 89 میزان پوکی استخوان روند صعودی داشته و دو و نیم برابر شد که بخشی از آن به دلیل افزایش افراد بالای 65 سال و میانسالان در کشور است.
افزایش شدید پوکی استخوان در دهه های آتی
دبیر شبکه تحقیقات کشوری پوکی استخوان با اشاره به فاکتورهای خطر این بیماری خاطرنشان کرد: الگوی تغذیه نامناسب و کمتحرکی یکی از دلایل افزایش پوکی استخوان در کشور است. همچنین با افزایش امید به زندگی انتظار میرود تعداد افراد سالخورده رو به افزایش بوده و در نتیجه شیوع پوکی استخوان طی دهههای آتی به شدت افزایش پیدا کند.
وی افزود: در کل دنیا از هر سه زن یک نفر از سرطان سینه و از هر پنج مرد یک نفر دچار سرطان پروستات است اما بررسیها نشان میدهد که نسبت شیوع پوکی استخوان از آنها بیشتر بوده است.
وی با اشاره به اینکه پوکی استخوان یک بیماری خاموش است، گفت: این مسئله به حدی است که تا شکستگی اتفاق نیفتد پوکی استخوان مشخص نمیشود و حتی در 80 درصد افراد که شکستگی داشتهاند پوکی استخوان مورد بررسی قرار نگرفته است.
رژیم غذایی ایرانیان پاسخگوی 15 درصد نیاز ویتامینD
وی در ادامه با تأکید بر کمبود بیماری D و شیوع آن در کشور گفت: در مورد ویتامینD در کشور وضعیت نگرانکننده است و رژیم غذایی ایرانیان به اندازه کافی دارای ویتامینD نبوده و تنها 15 درصد نیاز روزانه افراد را تأمین میکند.
دبیر شبکه تحقیقات کشوری پوکی استخوان آلودگی هوا را نیز در کاهش جذب بیماری D از طریق کاهش نور تأثیرگذار دانست.
وی تصریح کرد: در تحقیقات انجامشده در فاز سوم سال 89 نشان داد که بخش بزرگی از جامعه ما از لحاظ ویتامینDدر منطقه قرمز هستند و نشان دهنده این است که بیش از 80 درصد افراد بالغ دچار کمبود ویتامین Dهستند و تنها 5 درصد افراد در وضعیت مناسب قرار دارند.
کشتکار اظهار کرد: کمبود ویتامین D در سال 80، 57 درصد افراد را شامل میشد که این میزان به 84 درصد رسیده است.
وی با اشاره به نتایج تحقیقات انجامشده در 36 واحد آموزشی مقاطع راهنمایی و دبیرستان تهران گفت: این تحقیقات نتایج مطالعات قبل را تأیید کرد و نشان داد هر چه افراد در سنین پایینتری قرار داشته باشند میزان ویتامین D آنها در سطح پایینتری قرار دارد.
وی در خصوص اولویتهای انجام مطالعات نیز اظهار کرد: اولویت کاری ما برای انجام تحقیقات مناطق روستایی هستند و پروژه گسترش نظام ثبت شکستگیهای لگنی و پوکی استخوان نیز در سطح بیمارستانهای کشور اجرایی خواهد شد.
گفتنی است مراسم روز جهانی اسئوپروز صبح امروز در محل تالار ایوان شمس برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما