خبرگزاری شبستان: اقتصاد در هر جامعهای از مهمترین شاخصههای تاثیرگذار در مسیر رشد و پیشرفت است. این روزها در کشور بیش از هر زمان دیگری در کلام عامیانه بین مردم کلمه اقتصاد شنیده میشود اما در این میان نکته مهم فراموش نکردن راهکارهایی است که سنگ بنای رشد و توسعه اقتصادی در کشور را فراهم میکند.
29 مهرماه هر سال بهانهای است تا به دلیل نامگذاری این روز به نام روز ملی صادرات پیشنویشها و برنامهریزیهای لازم برای توسعه صادرات فراهم آید و زمینه برای ایجاد تسهیلاتی در این زمینه ایجاد شود. اما چه راهکارهایی درنظر گرفته شده و چه رویکردهایی باید اعمال شود تا عمل گرایی به آنها موجبات پیشرفت اقتصادی را فراهم آورد.
در ادبیات اقتصادی توسعه مبتنی بر صادرات مهمترین عامل در مسیر پیشرفت اقتصادی به حساب میآید که علاوه بر زمینه سازی بستر توسعه باعث افزایش توان رقابت کشور در عرصههای مختلف بینالمللی میشود. این نکات به طور جدی بیان میکند که باید عزم و ارادهای جدی برای تقویت تولید ملی جهت حضور در بازارهای بینالمللی فراهم گردد.
توسعه صادرات از ابزارهای پیاده سازی اقتصاد مقاومتی
از سال 1376 که نام روز ملی صادرات در تقویم کشور ثبت شد دولتها و سیاستگذاران تلاش کردند تا در برنامههای توسعه کشور بندهای مختلفی برای ایجاد تسهیلاتی در افزایش صادرات در نظر بگیرند تا علاوه بر ارز آوری و افزایش مازاد تراز تجاری زمینه کاهش وابستگی اقتصاد به نفت هم به وجود آید.
امروز 16 سال از آن روز میگذرد و سال 91 بنا بر فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر نامگذاری این سال به نام تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی باعث شده است تا روز ملی صادرات در سال جاری بیش از هر زمان دیگری با اهمیت و قابل توجه باشد و اقدامات موثرتری در این زمینه به کار گرفته شود چرا که لازمه ایجاد اقتصاد متکی بر صادرات، نیازمند تقویت تولید ملی با بهرهگیری از سرمایه و کار ایرانی است.
از سوی دیگر باید این نکته را مدنظر داشت که حضور در میدان رقابت اقتصاد جهانی با صادرات تمامی کالاها امکان پذیر نیست و در این زمینه باید امکانات تولید را در کالاهایی به کار گرفت که از مزیت نسبی تجاری در بازارهای تجاری با توجه به سرمایهبر بودن یا کاربر بودن آن برخوردار باشد.
نکته دیگر برای حضور در بازارهای بینالمللی تولید کالای با کیفیت و در نظر گرفتن حداقل هزینه تولید است تا امکان رقابت برای محصولات تولید فراهم آید. امروز ایران اسلامی از پتانسیلهای بالقوهای در زمینه تولید کالا در حوزههای مختلف برخوردار است که با در نظر گرفتن آنها طی کردن مسیر توسعه و دستیابی به مسیر توسعه در زمان کوتاهتری انجام میگیرد.
از نگاه دیگر صادرات و توسعه آن از اصول اساسی در اقتصاد مقاومتی به حساب میآید. تقویت تولید ملی جهت ارتقا کیفیت و تولید کالاها سبب افزایش صادرات غیر نفتی کشور میشود که این اقدام عاملی در جهت خنثی کردن توطئههای خصمانه غرب در پس تحریمهای نفتی ایران است.
بر اساس آمارهای با وجود تحریمهای آمریکا و اروپا علیه ایران اقدامات موثری در جهت افزایش صادرات کشور بهویژه افزایش صادرات غیر نفتی ایجاد شده است اما دستیابی به افق سند چشم انداز هنوز راه بسیاری باقی مانده است که باید بر اساس راهکارهای اجرایی سرعت رسیدن به این هدف افزایش پیدا کند.
آمارها از صادرات چه میگویند؟
آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد در شش ماه نخست سال 91 حجم مبادلات تجاری ایران بالغ بر 47 میلیارد دلار بوده است که از این میزان 20 میلیارد و 618 میلیون دلار یعنی حدود 47 درصد آن مربوط به صادرات غیر نفتی بوده است، بررسیها نشان میدهد صادرات غیر نفتی نسبت به سال گذشته 2 درصد رشد داشته اشت که با درنظر گرفتن تحریمهای ناعادلانه موفقیت چشمگیری برای اقتصاد کشور به حساب میآید.
بررسی تفکیکی این آمارها نشان میهد در نیمه نخست سال جاری، از این میزان صادرات پنج میلیارد و 753 میلیون دلار محصولات پتروشیمی، چهار میلیارد و 585 میلیون دلار میعانات گازی و 10 میلیارد و 280 میلیون دلار به سایر کالاها اختصاص داشته است.
با احتساب این آمارها در شش ماه نخست سال جاری و بر اساس میزان واردات طی این مدت که بیانگر وارد کردن 19 میلیون تن کالا به ارزش 26.5 میلیارد دلار است کسری تجاری کشور در شهریور ماه نسبت به مرداد ماه کاهش یافته و رقم کسری از 6.1 میلیارد دلار در پنج ماه نخست سال به 5.9 میلیارد رسیده است.
درباره مقاصد صادراتی ایران هم باید گفت که کشور عراق با 18 درصد بزرگترین وارد کننده کالاهای ایرانی بوده وپس از آن امارات 16.3 درصد، چین با 16 درصد و افغانستان با 8 درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
هرچند رشد این آمارها نسبت به سالهای گذشته نوید بخش اقتصادی فعال و صادرات محور است، اما نباید فراموش کرد که هنوز تا رسیدن به افقهای متعالی مسیر طولانی باقی مانده است.
افزایش قیمت ارز باید به فرصتی برای افزایش صادرات تبدیل شود
گاه از برخی تهدیدهای اقتصادی میتوان به عنوان فرصتی استفاد کرد. شرایط بازار ارز کشور هم فرصتی است که در اختیار صادرکنندگان قرار داده است. کاهش ارزش پول ملی یکی از راهکارهایی است که از آن میتوان به عنوان عاملی در جهت افزایش توان رقابت تولیدات داخلی در بازارهای جهانی استفاده کرد. البته این امر نیازمند تهیه مواد اولیه و ماشین آلات در داخل کشور است چرا که در غیر این صورت هزینه تمام شده تولید کالا به تناسب افزایش قیمت ارز در مسیری صعودی قرار میگیرد.
در افزایش توان صادراتی کشور در کنار نقش مهم تولیدکنندگان جهت تولید کالای با کیفیت و با قیمت تمام شده پایین نبادی از بازاریابی جهانی غافل شد. پیدا کردن بازارهای هدف با حجم بالای بازار، تثبیت خریداران و گسترش حجم فروش از راهکارهایی است که نباید از در زمینه صادرات از آنها غافل شد.
تعیین مشوقهای مالیاتی، ایجاد انگیزههای لازم برای افزایش صادرات از راهکارهایی مهمی است که در افزایش صادرات کشور میتوان به کار گرفت تا توسعه مبتنی بر صادرات تنها در حد حرف باقی نماند و در عمل هم راهگشای بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور شود تا در کنار همیت و تلاش نیروی کار و تولید کننده ایرانی، شکوفایی اقتصاد کشور پدید آید.
مزایای رشد صادرات برای اقتصاد و رفاه کشور آنچنان زیاد است که نامگذاری تنها یک روز به این نام بیانگر تاثیر گذاری آن نیست.
پایان پیام/
نظر شما