به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان و مشاور شهردار تهران پیش از ظهر امروز یکشنبه 23 مهر در نشست خبری خود با اصحاب رسانه در سخنانی اتهاماتی را متوجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کرد.
وی در این نشست بر نبود برنامه های آینده محور در حوزه فرهنگ در سالهای پس از پیروزی انقلاب از سوی وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین همکاری نکردن ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در راه اندازی شعب خانه هنرمندان با این نهاد اشاره کرد و با ارایه مستنداتی از این دست وزارت ارشاد را متهم به کم کاری در حوزه فرهنگ و هنر کرد.
سرسنگی در ابتدای این نشست با تشریح برنامههای خانه هنرمندان از خرداد سال 90 تا خرداد 91 با تاکید بر پاسخگو بودن مدیران پاسخگویی به افکار عمومی و رسانهها را باعث بالندگی خواند و گفت: در زمانی که دبیر بیست و ششمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بودم یکی از ایراداتی که به من گرفته شد این بود که چرا این جشنواره در بخشهای مختلف توسعه پیدا کرده است و برخی نگران این بودند که آیا فضای هنر کشور ظرفیت این کار را دارد یا خیر، همان زمان در جلسه شورای عالی تئاتر من توضیح دادم و همین توضیحات را در یک سال و نیم اخیر بارها دادهام، نگاه ما به فرهنگ میتواند با دو نگرش صورت بگیرد یا حفظ وضع موجود با توجه به محدودیتها و مشکلات که آسانترین کار است و کسی با آن چالشی ندارد یا حرکت به سمت وضع مطلوب است که چالشها از همین مرحله آغاز میشود.
این مدیر فرهنگی سپس با انتقاد از وضعیت مدیریت فرهنگی کشور در سالهای پس از پیروزی انقلاب اظهار داشت: در کشور ما اگر مدیران و کسانی که در مسئولیتهای فرهنگی هستند برنامهای برای آینده فرهنگی کشور داشتند وضع این نبود، یکی از مشکلات جدی در حوزه فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بقیه نهادهای فرهنگی این بوده است که برنامهای برای مدیریت آینده نداشتهاند. بر همین اساس من به عنوان یک عضو جامعه جدای از مسئولیت فرهنگی باید نسبت به آینده جامعه حساس باشم.
سرسنگی با تشبیه فرهنگ و هنر کشور به فرهنگ و هنر گلخانهای خاطرنشان کرد: فرهنگ و هنر ما گلخانهای است فرهنگ و هنر را در گلخانهای گذاشتهاند و همه آن را تمجید میکنند باید فرهنگ و هنر را از گلخانه خارج کرد و برای خارجکردن آن باید تئوری و برنامه مدون برای سالهای آینده داشت.
برای ماهی کلیکا سند توسعه داریم برای تئاتر برنامه نداریم
مدیرعامل خانه هنرمندان با اشاره به وضعیت نامطلوب تئاتر کشور گفت: در سالهای پس از انقلاب تئاتر ما چه رشدی کرده است، زمانی که دبیر جشنواره تئاتر فجر بودم گفتم مسیری را که در تئاتر میرویم تئاتر ما را به بحران میرساند. 33 سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و تعداد زیادی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران هنری عوض شدند ولی یک نفر نپرسید اینها در حوزه زیرساختهای تئاتر چه کار کردهاند، برای ماهی کیلکا برنامه سند توسعه داشتهایم اما تئاتر سند توسعه ندارد.
مدیرعامل خانه هنرمندان در عین حال اذعان کرد: مدیریت خانه هنرمندان را چیزی فراتر از سرایداری فرهنگی میدانستم، در این خانه 12 صنف شورای هنری تشکیل دادهاند و 80 هزار هنرمند به صورت مستقیم به این خانه وابسته هستند و برای همین فکر میکنیم که حیف است چنین خانهای سرایداری فرهنگی شود.
خانه هنرمندان مکان اپوزسیون نیست
سرسنگی سپس با تأکید بر در چارچوب نظام فعالیت کردن خانه هنرمندان گفت: چه کسی خوشش بیاید و بدش بیاید خانه هنرمندان در مجموعه نظام جمهوری اسلامی نوشته میشود، من به سابقه فرهنگی خودم و مدیر بودنم در نظام افتخار میکنم و از اینکه در جنگ بودهام میبالم، از کسانی نیستم که جایم را عوض کنند خودم هم عوض شود، نخواستم هویتم را که برخاسته از هویت فرهنگی نظام است، پنهان کنم.
وی تأکید کرد: کسانی که فکر میکنند خانه هنرمندان خانه اپوزیسیون است، اشتباه میکنند. این خانه تلاش میکند در چارچوب فعالیتهای فرهنگی کشور فرهنگ و هنر را توسعه دهد و محملی برای توسعه فرهنگ در میان مردمی باشد که اساس زندگی آنها را دین تشکیل میدهد.
برنامههای بنیادی، فرهنگی و هنری، پژوهشی، عمران و توسعه، صنفی، اطلاعرسانی و اداری و مالی از جمله 7 محور کلان برنامههای خانه هنرمندان بود که سرسنگی آنها را تشریح کرد و گفت: مفهوم توسعه مفهوم انتزاعی نیست، باید توسعه متوازن در کلانهای فرهنگی کشور اتفاق بیفتد و یکی از مشکلات اساسی مکانهای فرهنگی عدم توسعه متوازن است و ما در خانه هنرمندان بر توسعه متوازن تأکید داریم.
مانع تراشی در راه اندازی شعبه های استانی خانه هنرمندان
مدیرعامل خانه هنرمندان با اشاره به مانعتراشیهای در راهاندازی شعب خانه هنرمندان در شهرستانها اظهار داشت: یکی از برنامههای محوری ما گسترش شعب خانه هنرمندان در تهران و شهرستانها و سپس در خارج از کشور بود اما متأسفانه نتوانستیم این اقدام را عملی کنیم چرا که در هر استانی که میخوانیم شعبهای را دایر کنیم به بهانههای مختلف مانع این کار شدند، هدف ما از راهاندازی این شعب تحقق عدالت فرهنگی در کشور بود.
سرسنگی سپس با بیان اینکه تردید فرهنگی فرهنگ یک کشور را به انحطاط میکشاند، خاطرنشان کرد: در این 33 سال چند فیلم درباره حضرت رسول (ص) ساختهایم ما دچار تأخیر فرهنگی هستیم و بعد میخواهیم با حرکتهای شبه فرهنگی مشکلات را حل کنیم تا زمانی که سیاست فرهنگی ما سلبی است وضعیت همین است. مسئولانی که حنجره پاره میکنند و داد اسلام را میزنند در این سالها چند فیلم فاخر دینی ساختهاند، برای اسلام چه کار کردهاند، با این همه بودجه در حوزه سینما، موسیقی و تئاتر چند اثر فاخر متناسب با ارزشهای نظام تولید کردیم که در عرصه بینالملل حرفی برای گفتن داشته باشد.
سرسنگی یادآور شد: سالهاست در حوزه فرهنگ از خطکشیها رنج میبریم و سیاستبازی در هنر سکه رایج شده است باید فرهنگ و هنر از سیاست و سیاستزدگی و بیرون کشیده شود.
سرسنگی سپس با اشاره به دیدار امروز خود با آقای سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از وی خواست که از ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها بخواهد با خانه هنرمندان همکاری کند زیرا تعامل برای توسعه فرهنگ و هنر امری ضروری است.
وی سپس با اشاره به برنامههای اجرا شده در خانه هنرمندان از چاپ مجله نقدنامه هنر خبر داد و گفت: در خانه هنرمندان سه نشریه مجله خبری نقدنامه هنر و فصلنامه هنرمندان منتشر میشود.
وی برگزاری هفته های فرهنگی خارجی و برنامه مشترک با کشورهای خارجی در خانه هنرمندان را در راستای توسعه همکاری ها در بخش بینالملل خانه هنرمندان معرفی کرد.
تقویت اجرای نمایش در سالن استاد انتظامی و حمایت از هنرمندان جوان راهاندازی بازار هنر، راهاندازی گالری تجسمی فضای بیرونی امکان اجرای نمایش آبی در خانه هنرمندان، برگزاری برنامه سکوی شعر تعریف مدیریت برای باغ هنر، تشکیل دانشگاه مجازی هنر به عنوان مکتبهای هنر و تشکیل تعاونی تأمین مسکن هنرمندان و صندوق اعتباری حمایت از هنرمندان و تشکیل باشگاه پیشکسوتان هنر از جمله برنامههای خانه هنرمندان بود که سرسنگی آنها را به صورت معضل تشریح کرد.
دوستان در مورد خانه سینما سعه صدر نشان ندادند
سرسنگی درباره تعطیلی خانه سینما و اینکه ممکن است خانه هنرمندان نیز به این سرنوشت دچار شود، اظهار کرد: امیدوارم مشکلی که برای خانه پیش آمد برای هیچ مرکز فرهنگی پیش نیاید، اگر مدیران فرهنگی مصالح روزمره و اتفاقات جاری خودشان را بر مسایل فرهنگی کشور ترجیح نمیدادند این اتفاق نمیافتاد و خانه سینما تعطیل نمیشد، در شرایطی که کشور به همه نیروهای فرهنگی با هر سلیقهای نیاز دارد نباید نیروهای خودمان را حذف میکردیم، همین افرادی که حذف میکنیم در همین کشور در مکانهای فرهنگی با اعتماد کامل کار میکنند.
وی تصریح کرد: متأسفانه دوستان در مورد خانه سینما سعه صدر نشان ندادند. مشکل این خانه قابل حل است اما مشکل خانه سینما از دایره مسایل حقوقی خارج شده است. در مورد خانه هنرمندان امیدواریم چنین اتفاقی نیفتد زیرا این خانه یکی از سالمترین مکانهای فرهنگی کشور است.
وی سپس با بیان اینکه قصد استعفا ندارم و قرارم نیست برکنار شوم، گفت: هر دنیا عشق و علاقهام خانه هنرمندان و تماشاخانه ایرانشهر است و اینجا را با هیچ جایی عوض نمیکنم، اینجا جای کوچکی نیست.
وی سپس درباره اینکه آیا برای مدیریت فرهنگی در کابینه آینده برنامهای دارد یا خیر گفت: اعتقاد دارم انسانهایی که احساس کند راحت است خدمت میکند، مهم نیست که خواسته باشم سمتی بگیرم برای اینکه نشان دهم ارتقا پیدا کردهام، من جزء معدود مدیرانی بودم که وارد سیاست نشدم و نخواهم شد.
وی درباره بودجه خانه هنرمندان اظهار داشت: بودجه ما رقم مشخصی ندارد و شهرداری سالن 400 میلیون تومان به ما کمک میکند و ما 300 میلیون تومان درآمدزایی داریم و یک میلیارد و 600 میلیون تومان هم هزینه جاری و پرسنلی داریم و در همان شروع سال 900 میلیون تومان کسری بودجه داریم، میخواهم شما با چنین دیدگاهی گزارش عملکردهای یکساله این مجموعه را ببینید، میتوان با همین بودجه حرکتی رو به جلو داشت و همچنان خوشبین بود و دیگران را دشمن فرض نکرد.
پایان پیام/
نظر شما