جایزه کتاب سال امسال با حضور رئیس جمهور رنگ بوی قرآن، ایثار و شهادت می گیرد

بیست و هشتمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در بخش جنبی با دو محور «فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت» و محور ویژه به نام محور قرآنی برگزار می شود/ بخش شعر این دوره منتخبی ندارد.

به گزارش خبرنگارشبستان، نشست خبری بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و هیجدهمین دوره کتاب سال جهانی ظهر امروز هیجدهم بهمن با حضور علی شجاعی صائین، مدیرعامل خانه کتاب، مجید حمید‌زاده دبیر علمی جایزه کتاب سال و محمدرضا وصفی دبیر علمی جایزه جهانی کتاب سال در سرای دائمی اهل قلم برگزار شد.

 

در آغاز این نشست مجید حمیدزاده، دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با تبریک فرا رسیدن ماه ربیع‌الاول و ایام‌الله دهه فجر گفت: در بیست و هشتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران حدود 20 هزار عنوان کتاب به دبیرخانه جشنواره رسید که در مرحله نخست توسط چهار نفر از داوران دبیرخانه، آثار مورد ارزیابی قرار گرفتند و حدود یک چهارم کتاب‌ها به مرحله بعدی راه یافتند.
 

وی ادامه داد: در مرحله دوم که 5 هزار عنوان اثر وجود داشت این تعداد توسط سه داور مورد ارزیابی قرار گرفتند که 261 عنوان از این تعداد به مرحله سوم راه یافت و در مرحله نهایی این تعداد در گروه‌های یازده گانه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
 

دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با اشاره به این گروه‌ها خاطر نشان کرد: کلیات، فلسفه، زبان‌شناسی، دین، علوم اجتماعی، علوم کاربردی، علوم محض، زبان، ادبیات، هنر، تاریخ و جغرافیا؛ اما یک گروه هم به حسب سنی و نه موضوعی به جهت اهمیت تحت عنوان گروه کودک و نوجوان در نظر گرفته شده که جمعا 11گروه را تشکیل می‌دهند که آثار در این گروه‌ها مورد داوری قرار گرفتند که در نهایت از این گروه‌ها نتایجی اخذ شد.


وی افزود: 261 اثر به مرحله پایانی راه یافتند که 55 عنوان منتخب شدند این تعداد طی مراسمی فردا با حضور رئیس جمهور معرفی خواهند شد. در این دوره همچنین 17 عنوان برگزیده و 37 عنوان شایسته تقدیر خواهند بود.


وی با اشاره به دو محور دیگر در این جایزه خاطر نشان کرد: دو محور دیگر در این دوره کتاب سال گنجانده شده؛ نخست جایزه جنبی «فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت» و محور ویژه به نام محور قرآنی است. در این گروه ترجمه‌های انجام شده قرآن پس از انقلاب اسلامی تا دهه 80 مورد بررسی قرار گرفته‌‌اند.

 

حمید زاده تصریح کرد: در این دوره کتاب سال دو ویژگی شاخص و منحصر به فرد وجود دارد که طی سالهای گذشته این ویژگی‌ها را شاهد نبودیم، اولین ویژگی اینکه این دوره تنها دوره‌ای از جایزه کتاب سال است که دارای هیئت علمی شامل 9 نفر شخصیت علمی و 2 نفر شخصیت حقوقی است که محمد اللهیاری مدیرکل اداره کتاب و محمدرضا وصفی را شامل می‌شود که در نهایت این هیئت 11 نفره خواهند بود.


وی ادامه داد: این هیئت در تمامی مراحل داوری نظارت خاص خود را داشتند از انتخاب داوران، پلاک‌ها و ضوابط داوری در عملیات اجرایی و در انتها نتایج داوری‌ها  اعلام می شود.


حمید زاده خاطر نشان کرد: در این دوره به جهت اینکه در بخش اخیر اعضای هیئت علمی معرفی شدند، قسمت سوم و چهارم کاملا تحت نظارت این افراد بود و بخش‌های اول و دوم که بحث‌های کارشناسی را می‌طلبد برای دوره بیست و نهم صورت خواهد گرفت.


دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران یاد آور شد: ویژگی دوم که انحصاری این دوره است؛ اختصاص بخش ویژه به قرآن کریم خواهد بود ترجمه‌هایی که پس از انقلاب اسلامی انجام و چاپ شده در حلقه داوری این دوره قرار دارد و یک هیئت علمی برای آن انتخاب شده است.
 

وی تأکید کرد: در این بخش بیش از 40 عنوان ترجمه کامل قرآن کریم انجام شده بود که این تعداد به دو دسته تقسیم شد بخش اول از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا پایان سال 80 که 21 عنوان ترجمه را شامل می‌شود و در دوره آینده که بیست و نهمین دوره را شاهد خواهیم بود از سال 80 تا 90 مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

 

وی با بیان اینکه در دوره‌های آینده هم محور قرآنی خواهیم داشت تصریح کرد: با توجه به این مهم باید به تفاسیر قرآن، حوزه‌های قرآن پژوهشی و علوم قرآنی پرداخته شود حتی در بحث ترجمه موضوع ویراستاران و ناقلین قرآنی را خواهیم داشت چرا که در ارتقا رشد ترجمه این دو نقش بسزایی دارند. بنا بر این در هر دوره کتاب سال در نظر داریم قسمت قرآنی را شاهد باشیم.
 

دبیر بیست‌وهشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: امسال هم مثل سال گذشته جایزه ایثار و شهادت را خواهیم داشت که این امر با همکاری بنیاد شهید انجام خواهد شد.


حمید زاده با اشاره به ادبیات داستانی اظهار داشت: در این حوزه نقطه ثقل ماجرا بر جایزه جلال آل‌احمد استوار است، نتایجی که در آن جشنواره اخذ شده جوایز در آنجا اعطا شد ولی تقدیر در مراسم کتاب سال انجام می‌شود.


به گفته بخش ادبیات داستانی کتاب سال همان بخشی است که در جایزه جلال بود. اما اینکه در حوزه‌ای برگزیده داشته یا نداشته باشیم. همانند سایر حوزه‌ها است. در 66 گروهی که در آنها داوری انجام شده منتخب نداریم. این موضوع طبق ضوابط و ملاک‌های داوری صورت می‌گیرد.

 

وی تصریح کرد: در روش داوری فرم‌های تهیه شده که هر فرم شامل 100 امتیاز است پس از داوری آثار اگر معدل امتیاز داوری‌ها بالای 80 باشد اثر به مرحله منتخب راه می‌یابد. اما زیر 80 این حد نصاب را کسب نمی‌کند. لذا در گروه‌های که کم شمار هم نیستند منتخب نداریم.
 

وی همچنین گفت: آئین نامه جدیدی که ابلاغ شد این دوره کتاب سال بر مبنای آن داوری شد. هیئت علمی مقداری از کار را که امکان پذیر بود در این مسیر انجام داده است.
 

دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: اینکه تمام روش‌ها و معیارها تغییر کند یا خیر به نظر اعضای هیئت علمی بستگی دارد که اگر پیشنهادات مورد تصویب معاون و دبیر قرار گرفت و یا لازم بود به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال شود مراحل طی خواهد شد. بنابراین تا زمانی که قانون جدید را نداریم بر مبنای دستور العمل گذشته عمل خواهیم کرد.

 

حمیدزاده در ادامه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا عدم معرفی برگزیده جلال آل‌احمد به این دلیل است که رقم جایزه 110 سکه در نظر گرفته شده گفت: این سخن به یک معنا اهانت به سیاست‌گذاران و دست اندرکاران حوزه فرهنگ تلقی می‌شود چرا که پیشنهاد ما در هیئت علمی و دبیر خانه این بود که این میزان سکه شامل کف می‌شود و نه سقف زیرا ما خیزش های بلندی را بر می‌داریم و معتقدیم از حیث کمی باید تابع سیاست‌های کلی باشیم بنابراین ما در داوری‌ها و معرفی برگزیده میزان جایزه را مدنظر قرار ندادیم چرا که این موضوع یعنی متهم کردن جریان داوری است.

 

دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که بخش شعر امسال برگزیده خواهد داشت یا خیر پاسخ داد: در دوره‌های گذشته داوری‌ها بدون ملاک و ضابطه انجام نشده است چرا که هر تشکیلات ارکانی دارد؛ در مورد کارهای داوری در تمام دوره‌ها داوری‌ها توسط اعضای هیئت علمی و نخبگان آن حوزه انجام شده است. در کتاب سال اینکه یک هیئت علمی داشته باشیم که حکم رکن سیاست گذار را داشته باشد هرگز نداشتیم.


به گفته وی این دوره از کتاب سال اول بار است که هیئت علمی خواهد داشت و این هیئت رکن اول آن تشکیلات است که در گذشته این امر توسط یک فرد انجام  شده و  در بخش شعر این دوره از کتاب سال منتخبی نخواهیم داشت.


دبیر بیست و هشتمین کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در خاتمه سخنان خود با اشاره به نام هیئت داوران گفت: هیئت داوران شامل منوچهر افضلی، حسین غفاری، صادق آئینه بند، مهدی گلشنی، تقی‌خوانی، کچوئیان، نصری و حکیمی خواهد بود که دو شخصیت حقوقی یعنی نصری و اللهیاری نیز در کنار آنان هستند.

 

در ادامه این مراسم محمدرضا وصفی دبیر علمی جایزه جهانی کتاب سال،گفت: هیجدهمین دوره جایزه کتاب جهانی سال که هر ساله در جنب برگزیدگان داخل کشور انجام می‌پذیرد امسال نیز دوره خود را پشت سر گذاشت و در مجموع دو هزار و 800 عنوان کتاب شناسایی شد .


وی یاد آور شد:که در مرحله نخست داوری 354 اثر در دو رشته مطالعات اسلامی و ایرانی که مبنای آئین‌نامه این دوره از جایزه است انتخاب شده و پس از داوری در چند مرحله که در نهایت یازده اثر در بخش مطالعات اسلامی، 6 اثر در بخش مطالعات ایرانی، یک اثر ویژه که اختصاص به مجموعه‌ای از آثار در حوزه ادبیات پایداری در خارج از ایران دارد و نیز یک پژوهشگر برتر که در حوزه مطالعات اسلام و یا ایران شاخص است.


دبیر علمی جایزه جهانی کتاب سال ابراز داشت: زبان‌هایی که امسال مورد ارزیابی قرار گرفتند شامل انگلیسی، عربی، فرانسه، المانی، روسی، ترکیه، آذری، ترکیه استانبولی، بلغاری، ارمنی، صربی، ایتالیایی، بنگالی و کرواسی هستند که در مجموع در زیر گروه مطالعات اسلامی رشته‌هایی چون مطالعات و علوم قرآنی، ترجمه قرآن کریم، ترجمه نهج‌البلاغه، هنر ومعماری اسلامی، تاریخ علم در اسلام، اقتصاد و بانکداری اسلامی، علم کلام، حقوق اسلامی، تاریخ تمدن، فلسفه و در نهایت مطالعات اسلام معاصر را خواهیم داشت.


وصفی خاطر نشان کرد: در حوزه مطالعات ایرانی شاخه‌هایی از جمله زبان و زبان‌شناسی، تاریخ و جغرافیای ایران، تاریخ و تمدن ایران باستان، هنر و معماری ایرانی، نسب‌شناسی و شعر و ادبیات، جامعه‌شناسی معاصر و تاریخ انقلاب اسلامی را خواهیم داشت.

 

در ادامه این مراسم علی شجاعی صائین یادآور شد: جایزه کتاب سال عصر فردا با حضور محمود احمدی‌نژاد رئیس جمهور محترم و شخصیت‌های فرهنگی کشور بویژه چهره‌های تأثیرگذار در حوزه فرهنگ مکتوب برگزار خواهد شد.

 
وی ادامه داد: جایزه امسال با ویژگی‌های منحصر بفردی برگزار می‌شود و مفتخریم با سربلندی اعلام کنیم که داوری‌ها طبق موازین و آئین‌نامه جشنواره صورت گرفت و انشاء‌الله آثار معرفی شده در روز مراسم گواه این حقیقت باشد.
 

وی در خاتمه مراسم گفت: پس از اختتامیه بیست و هشتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و هیجدهمین دوره کتاب سال جهانی نباید این امر را پایان یافته تلقی کنیم پس باید آثار و کتاب‌های برگزیده پس از مراسم نقد شده و مورد توجه قرار گیرند.


پایان پیام/

کد خبر 18302

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha