به گزارش خبرگزاری شبستان، کتاب تبیین جامعهشناختی مشارکت مردم در مساجد از بُعد جامعهشناختی به مطالعه رابطه مسجد و مردم میپردازد. در این کتاب از دیدگاه کارکردگرایی به مطالعه رابطه بین مسجد و مردم پرداخته میشود که بنیانهای نظری این رویکرد در اوایل قرن بیستم پیریزی شد.
بر اساس مطالب این کتاب، مسجد به عنوان یک سازمان اجتماعی که بیش از هزار و 400 سال در جامعه اسلامی پابرجا و نهادینه شده است، کارکردهای ویژهای را ایفا میکند که از عهده سازمانهای دیگر بر نمیآید یا انتظار انجام آن از دیگر سازمانها نمیرود که همین امر موجب بقا و دوام چند صد ساله مساجد شده است.
این اثر دو موضوع را در بررسی جامعهشناختی خود مد نظر قرار میدهد. نخست عوامل مربوط و ویژگیهای فردی و انتظارات کسانی است که در اطراف مسجد ساکناند و در امور آن مشارکت دارند و دیگری، عوامل مربوط به ویژگیهای مساجد و مسوولان آنها و عملکرد مسجد؛ اعم از عملکردهای اصلی و عملکردهای جانبی است.
روش بهکار گرفته شده در این کتاب، روش علمی با استفاده بررسی میزان تاثیرگذاری این دو دوسته عوامل بر میزان حضور و مشارکت مردم در مساجد است.
نتایج این تحقیق در پنج فصل گردآوری شده است. فصل نخست با عنوان کلیات شامل طرح مسئله، ضرورت و اهداف تحقیق، تاریخچه شکلگیری مساجد در اسلام و ایران، کارکردهای نهاد دین و مساجد در جامعه و معرفی تحقیقات پیشین است.
فصل دوم مبانی و چارچوب نظری تحقیق است که به معرفی تئوریهای جامعهشناختی دین، سازمانها و کنش اجتماعی و دیگر تئوریهای مرتبط به مساله پرداخته و در نهایت چارچوب نظری تحقیق را ارائه داده و فرضیهها را استخراج کرده است.
فصل سوم مباحث روش تحقیق را بر اساس جمعیت آماری، روش نمونه گیری و حجم نمونه و نیز تعاریف مفاهیم فرضیهها و ساختن ابزار اندازهگیری متغیرها بیان میکند.
فصل چهارم با استفاده از دادههای جمع آوری شده و با بهکارگیری روشهای آماری، فرضیههای پژوهش آزمون شده را مطرح میکند و فصل پنجم، نتایج حاصل از تحقیق را به طور خلاصه ارائه میکند و پیشنهاداتی بر اساس یافتههای تحقیق برای کمک به مشارکت هرچه بیشتر در مساجد ارائه میدهد.
چاپ نخست کتاب "تبیین جامعهشناختی مشارکت مردم در مساجد" اثر فریبا شایگان در شمارگان هزار نسخه، 206 صفحه و قیمت 45 هزار ریال از سوی انتشارات جامعهشناسان منتشر شد.
پایان پیام/
نظر شما