خبرگزاری شبستان: بررسی توانمندیهای نظامی و امنیتی کشور نه تنها در شرایط بحرانی بلکه در تمامی زمانها ضروری است چرا که با شناخت میزان توانمندیهایمان میتوانیم علاوه بر رفع نقاط ضعف در مقابله بهنگام با دشمن احتمالی موفق عمل کنیم از این رو سرویس سیاسی شبستان در گفتگویی مفصل با دریادار غلامرضا خادم بیغم، جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به بررسی این نکات پرداخته است.
بررسی توانمندی ارتش برای حضور در آبهای آزاد، ساختن تجهیزات پیشرفته نظامی، دلایل برگزاری مانور نظامی آمریکا با هدف مین روبی خلیج فارس و توانمندی ایران در بستن تنگه هرمز از دیگر موضوعات مطرح در این گفتگوست که مشروح آن را در زیر میخوانید:
دریادار بیغم در مورد ورود ایران به اقیانوس اطلس؛ نزدیک مرز آمریکا گفت: این توانایی در نداجا وجود دارد که نه تنها به اقیانوس اطلس بلکه به آبهای آزاد هر جا برود. هدف ما تأمین و برقراری امنیت برای منافع جمهوری اسلامی در دریای آزاد است؛ تردد کشتیهای نفتکش و تجاری در اقصی نقاط جهان وجود دارد و تهدید دزدهای دریایی نیز اقیانوس هند، خلیج عدن و دریای سرخ را فرا گرفته است که احتمال میدهیم در مناطق آزاد دیگر نیز وجود داشته باشد.
افزایش توانمندی نیروی دریایی متناسب با برنامهها
وی تصریح کرد: با توجه به تجهیزاتی که در اختیار داریم و با توجه به خطرات موجود برای برقراری امنیت در خطوط مواصلاتی در اقصی نقاط جهان اقدام میکنیم، ممکن است بخشی از نقاط مواصلاتی ما در تجارت به اقیانوس هند هم کشیده شود و حضور نداجا در آن منطقه هم امکانپذیر است.
دریادار بیغم ادامه داد: بحث این است که ما چقدر این آمادگی را در کارکنان خود از طریق آموزش ایجاد کردهایم و تا چه حد تجهیزات را به مرحلهای رساندهایم که بتوانیم دریانوردی طولانی داشته باشیم. در این زمینه باید گفت در طول چند سالی که پدیده دزدی دریایی به وجود آمده یگانهای شناور ما و نیروهای ورزیده و آموزشدیده انسانی با استفاده از تجهیزات مأموریتهای زیادی در آبهای دوردست انجام داده است.
توانایی حضور نیروی دریایی ایران برای حضور در دریای دوردست
دریادار بیغم با اشاره به مأموریت ناوگروه 22 در خلیج عدن اظهار کرد: این ناوگروه قریب 2 تا 3 ماه دریانوردی را برای مدت طولانی تحمل کرد و این موضوع نشاندهنده فرق عمده تجهیزات و کارکنان در چند سال گذشته است.
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به آموزشهای مستقل کارکنان و ارتقای تجهیزات اظهار کرد: ما برای حضور مستمر؛ نیازمند ارتقای تجهیزات هستیم و این فعالیتها و فعالیتهای اقتصادی همیشه ادامه دارد و نیروی دریایی برای هر یک از این برنامهها طرحهایی دارد و یکی از آنها افزایش توانمندی متناسب با برنامهها است.
وی گفت: اقیانوس هند بیش از یک منطقه برای احتمال حضور یگانها نیست و این آمادگی برای تجهیزات و نیروی انسانی در نیروی دریایی وجود دارد که بتوانند در اقیانوسهایی از جمله اطلس حضور یابند.
دریادار بیغم در مورد تحلیل سیاسی این موضوع اظهار کرد: با توجه به اینکه کار نیروی دریایی جمهوری اسلامی موضوع ناشناختهای برای سایر کشورها نیست و آنها نیز با توجه به نیازمندیهای خود باید از منافع خود دفاع کنند، بنابراین این حضور ما در دریای دوردست موضوع تازهای نیست و عادی است.
وی گفت: این حق مسلم ما است تا جایی که تعرض به آبهای سایر مناطق و منافع سایر کشورها نباشد، پیش برویم و به نظر من این موضوع ابعاد سیاسی ندارد.
پیشروی ایران در آبهای آزاد نشاندهده توانایی تامین تجهیزات مورد نیاز
دریادار بیغم اظهار کرد: این پیشروی از نظر فنی نشاندهنده توانمندیهای نیروی دریایی در ابعاد تجهیزات و موضوع آموزشی است. برای حضور در آبهای اقیانوسها باید توانمندیها را افزایش داد. دریانوردی در آبهای کوچک و دریای خزر با آبهای ساحلی و سایر اقیانوسها متفاوت است و این پیام را دارد که جمهوری اسلامی در هر دو بعد آموزش دیده و توانایی تأمین تجهیزات مورد نیاز برای مأموریتهای بسیار پیشرفته را دارد.
تجربیات و نیازمندیهای دوران دفاع مقدس آغاز جهش نو در نیروی دریایی
وی در مورد توانمندیهای نیروی دریایی اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران هشت سال دفاع مقدس را پشت سر گذاشته است، این دوران برای ما تجربیات گرانبهایی را به دنبال داشت و اعتماد به نفس را در کارکنان ما ایجاد کرد.
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش ادامه داد: تجربیات ما در این دوران و نیازمندیهای ما در آن دوران باعث شد در نیروی دریایی حرکت نوینی برای تأمین نیازمندیها آغاز شود و تجهیزاتمان را در این زمینه آماده کنیم بخصوص در زمینه تجهیزات آسیبدیده در دوران دفاع مقدس و پاسداری از منافع جمهوری اسلامی ایران.
دریادار بیغم تصریح کرد: بعد از مدتی ما شروع به بهینهسازی تجهیزات کردیم و با توجه به پیشرفت فناوری خود را بهروز کردیم.
رشد ایران در ساخت ناوشکنهای پیشرفته/مرحله نصب تجهیزات ناوشکن سهند
وی با بیان اینکه باید توجه کنیم تا مأموریتهای پیشرفته متناسب با تجهیزات باشد، ابراز کرد: امروز ما در جمهوری اسلامی به جایگاهی رسیدهایم که به ساخت زیرسطحی که در دفاع مقدس آن را نداشتیم، دست یافتیم و در مورد بحث جدید ساخت شناورهای سطحی متناسب با مأموریتها؛ پیشرفتهای خوبی کردهایم و این روند ادامه دارد.
دریادار بیغم با بیان اینکه آخرین دستاورد ما ساخت ناوشکن سهند به یاد ناوشکن سهند در رویارویی با آمریکا است، خاطرنشان کرد: این ناوشکن را در رویارویی با آمریکا از دست دادیم اما اکنون اعلام میکنیم که بیش از 30 درصد ساخت آن پیشرفت کرده است و سازه اصلی ساخته شده و در مراحل نصب تجهیزات است و خبر عملیاتی آن را به زودی میشنویم.
وی گفت: در این ناوشکن طرح تجهیزات متناسب با ابعاد مختلف ناوشکن در نظر گرفته شده است. در حقیقت در بعد تجهیزات نیروی دریایی به خودکفاییهای لازم رسیده است و میتواند تجهیزات مورد نیاز با مأموریتها را تأمین کند.
مشارکت مراکز علمی کشور با نیروی دریایی در ساخت تجهیزات
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به همکاری نیروی دریایی با مراکز علمی یادآور شد: همه این اقدامات با همکاری تمام مراکز علمی و صنایع داخلی کشور است. نیروی دریایی نیازمند تمام علم روز دنیا است و نیاز دارد این همکاری و هماهنگی با مراکز داخل کشور را داشته باشد، به همین جهت تمام تجهیزات نیروی دریایی در حد توانمندی روز دریا است.
وی در مورد مقایسه تجهیزات نیروی دریایی ایران با سایر کشورها خاطرنشان کرد: تجهیزات نیروهای مسلح در کشور رو به افزایش است و از نظر تجهیزات نظامی و تکنولوژی و تجهیزات سایر کشورها باید گفت که نمیشود مقیاسی را ایجاد کرد، اهداف ما از ساخت تجهیزات با اهداف آنها متفاوت است.
هدف ایران از ساخت تجهیزات تعدی و تجاوز نیست
دریادار بیغم گفت: تجهیزات ما برای اهدافی که در سر داریم، متناسب است؛ ما قصد زیادهخواهی و تجاوز و گسترش مرزها نداریم بلکه قصد داریم از منافع خود دفاع کنیم و امنیت را در منطقه برقرار کنیم و این شعار ما در رزمایشها است.
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش اظهار کرد: حال اگر کشورهای همسایه نیز در این زمینه همکاری کنند این امنیت بهتر برقرار میشود، بنابراین تجهیزات فرامنطقهای سایر کشورها وقتی قصد تهاجم داشته باشند در مقابل با این تجهیزات ما مطمئن باشند که این تجهیزات با توجه به شناخت ما از منطقه بسیار کارا است و اجازه هیچ تعرضی به منطقه خود را نمیدهیم.
بستهشدن تنگه هرمز به معنای بالا رفتن خطر تهدیدات
وی در مورد بستن تنگه هرمز تصریح کرد: تنگه هرمز از آبراههای بینالمللی است و برای کشورهای منطقه اهمیت والایی دارد، 40 درصد نفت جهان از این تنگه عبور میکند و بخش عظیمی از نیازمندیهای اروپا و حتی کشورهای شرق از انرژی عظیم این منطقه تأمین میشود و از اهمیت ویژهای برخوردار است و ما هم به طبع آن از این تنگه نفع داریم.
امیر بیغم ابراز کرد: بستهشدن تنگه هرمز به معنای بالا رفتن خطر تهدیدات است.
وی با اشاره به تجربیات دفاع مقدس از این تنگه افزود: در آن دوران تمامی کشتیها که به مقصد عراق وارد میشدند با کنترل کامل ما بود و برخی از مرسولاتی که حاوی تجهیزات نظامی برای کشور عراق بود توقیف میشد که این توانایی امروز با توجه به توانمندیهای نیروهای مسلح بیشتر شده است.
وی تأکید کرد: مطمئنا در زمان بحران اگر نیاز باشد به راحتی تنگه را کنترل میکنیم. هدف ما تأمین امنیت در منطقه و تنگه هرمز است، انشاءالله کشورهای فرامنطقهای نیز این هدف را دنبال کنند.
اگر نیازی برای بستن تنگه هرمز باشد برای آن برنامه داریم
امیر بیغم تصریح کرد: انشاءالله زمانی نرسد که نیازی به بستهشدن تنگه هرمز باشد اما اگر نیازی باشد ما برای آن موضوع نیز طرح داریم، البته همانگونه که ریاست ستاد کل نیروهای مسلح اعلام کردهاند ما برای تمام برنامهها طرحهای ویژه داریم که در صورت نیاز آنها را اجرا میکنیم.
چنگ و دندان نشان دادن امریکا با برگزاری مانورها در خلیج فارس
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش در مورد برگزاری مانورهای مختلف در منطقه اعلام کرد: اخیرا مانور مینروبی توسط آمریکا با همکاری 30 کشور برگزار شد که عملا چند کشور بیشتر در آن شرکت نداشتند.
وی با بیان اینکه از دیدگاه نظامی تمام نیروهای نظامی بخصوص نیروی دریایی بر مبنای تخصص نیازمند مانورهای گوناگون است، یادآور شد: این مانورها برای آزمایش قرار دادن تأسیسات و نیروی انسانی است تا از آمادگی آنها آگاهی کسب شود. ما در نیروی دریایی در طول سال مانورهای زیادی را در منطقه انجام میدهیم و هدف ما بالا بردن آمادگی دفاعی و ارزیابی از تجهیزات نو است.
دریادار بیغم ادامه داد: با این دید مثبت تمرینات آنها امر عادی است اما در نگاه دیگر با توجه به تحریمها و فشارها به جمهوری اسلامی به دلیل مخالفت با افکار و عقاید آنها که افکاری متجاوزگرانه است و منافع خود را در سایر کشورها دنبال میکند به نظر نوعی چنگ و دندان نشان دادن به ماست تا بتوانند وضعیت بازدارندگی در ما ایجاد کنند، هر چند ما به ترفندهای استکبار آشنا هستیم و این مانورها تأثیری در عزم راسخ رزمندگان و پاسداری از جمهوری اسلامی ندارد و این نوعی قدرتنمایی آنها است.
مانورهای دشمن در خلیج فارس کارایی لازم در برابر تاکتیکهای ایران را ندارد
وی گفت: این تمرینات و تاکتیکهایی که امروز در خلیجفارس ما ناظر آنها هستیم در بحرانها بر ما مؤثر نیست زیرا آنها هیچ آگاهیای از توانمندی جمهوری اسلامی و تاکتیکهای آن ندارند و به نظر نمیرسد این مانورها از کارآیی لازم برخوردار باشند.
وی با بیان اینکه اهداف برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است، خاطرنشان کرد: هدف نیروهای آمریکا این است که منافع خود را در دوردستها و سایر کشورها دنبال کنند، به همین جهت نیازمند تجهیزات بیشتر نظامی هستند و آنها را با خود همراه میکنند، مانند زیردریایی اتمی، ناوهای هواپیمابر اما ما این اهداف را دنبال نمیکنیم.
استفاده از انرژی هستهای در نیروی دریایی متنفی است
وی در مورد استفاده از سوخت هستهای در ناوها و زیردریاییها اظهار کرد: هدف ما این است که نیروی مسلح قوی داشته باشیم و از منافع خود دفاع کنیم، بنابراین به دنبال منافع خود در سایر کشورها و نیازمند ناوهای بزرگ رانش هستهای نیستیم؛ ناوهایی که بیش از شش تا هفت ماه سالها در سواحل هستند نیازمند تأمین سوخت بیشتری هستند و سیستم هستهای را دنبال میکنند تا در مدت طولانی نیازمند سوخت نباشند یا سلاح هستهای همراه دارند که هیچیک در راهبرد نظامی ما وجود ندارد.
امیر بیغم خاطرنشان کرد: بحث استفاده انرژی هستهای کاملا منتفی است، این سیاست در نیروهای مسلح وجود ندارد اما بحث فناوری آن در کشور وجود دارد و اگر نیاز باشد که آن را داشته باشیم این توانایی وجود دارد اما این موضوع از قبل در سیاستهای جمهوری اسلامی نیست.
ارتش و سپاه زنجیره دفاعی کشور
وی در مورد رزمایش مشترک با سپاه پاسداران تصریح کرد: رزمایشهای مشترک برای دفاع از کشور است که در راهبردها تدوین و تعریف شده است، طبیعتا برای استراتژی و راهبرد جمهوری اسلامی که دفاع همهجانبه است نیاز است که زنجیره دفاعی از تمام نیروها داشته باشیم.
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: نیروی دریایی ارتش و سپاه حلقههایی از زنجیره دفاعی هستند، اگر میخواهیم دفاع همهجانبه داشته باشیم این زنجیره باید به هم پیوسته باشد و نیاز داریم این تمرینات و مانورهای مشترک را داشته باشیم تا هماهنگی و همدلی لازم در نیروها به وجود آید.
دریادار بیغم اظهار کرد: هدف از انجام رزمایش مشترک نیز همین است و با توجه به ابلاغ مشترک اگر لازم شد رزمایشهای مشترک نیز انجام میشود.
ساخت ناوشکن با ورژنهای پیشرفتهتر در وزارت دفاع
وی در مورد توانمندیهای ناوشکن سهند اظهار کرد: بعد از به آب انداختن ناوشکن جماران با دستور مقام معظم رهبری؛ نیروی دریایی روند ادامه ساخت ناوشکن را آغاز کرد. در حال حاضر صنایع وزارت دفاع و کارخانجات نیروی دریایی ورژنهای پیشرفتهتری از ناوشکن جماران را در حال ساخت دارند، این ناوشکن (سهند) چندمنظوره است و تفاوتهای سازهای مانند رادارگریزی و تجهیزات فناورانه را با خود دارد. فعلا در مورد زمان آب انداختن آن نمیتوانیم صحبت خاصی کنیم و در حال حاضر 30 درصد از کار به اتمام رسیده است، این موضوع با توجه به زمان آغاز ساخت این ناوشکن از نیمه سال گذشته تاکنون بسیار مطلوب است.
ناوشکن سهند زودتر از زمان مورد نظر عملیاتی میشود
وی گفت: این ناوشکن در بیست و هشتم شهریور 91 در نوشهر با حضور رهبری در مراسم دانشآموختگی به آب انداخته شد و در فاز نصب تجهیزات است و به زودی نصب تجهیزات آن آغاز میشود و به نظر زودتر از زمان استاندارد ساخت ناوشکن، ناوشکن سهند عملیاتی میشود.
وی خاطرنشان کرد: معضل و گلوگاهی در ساخت این ناوشکن وجود ندارد و تاریخ دقیق آن را نمیتوانیم اعلام کنیم چون کار ساخت ناوشکن کار فنی است.
دریادار بیغم با اشاره به تحریمها علیه ایران یادآور شد: تحریمها باعث شد گلوگاهها برطرف شود، این تحریمها باعث شد ما بسیاری از تجهیزاتی را که نیاز داریم به صنایع مختلف داخل کشور سفارش دهیم و گلوگاهی در این زمینه وجود ندارد.
وی در مورد سفارش ساخت تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی گفت: فرمانده نداجا با حضور در سمینارهای خارج از کشور در این زمینه آمادگی جمهوری اسلامی را اعلام کرده است و آماده همکاری در بحث فنی و تعمیر و نگهداری است.
وی گفت: این همکاریها فقط در بحث ساخت تجهیزات نیست بلکه در بحث آموزشهای دریایی متناسب با استانداردهای جهانی نیز نیروی دریایی پیشرفتهای قابل توجهای را پشت سر گذاشته است. در بخش تجاری نیز صنایع کشتیسازی در بوشهر و بندرعباس آمادگی ساخت کشتیهای تجاری و نفتکش به سفارش سایر کشورها را دارند.
پایان پیام/
نظر شما