باید پیوند بین موسیقی و مجالس مذهبی را دوباره بازخوانی کرد

حجت‌الاسلام مرتضی وافی گفت:هدف از برگزاری همایش «روایت شیدایی» بازخوانی نوحه‌ها و آثاری است که در گذشته با عنوان هنر مرثیه‌خوانی مشاهده شده است.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی وافی، مدیر مرکز مطالعات راهبردی خیمه و رییس شورای سیاستگذاری همایش «روایت شیدایی» در نشست همایش «روایت شیدایی» با موضوع «پاسداشت آثار و نوحه‌های برتر عاشورایی» و معرفی آثار برگزیده عاشورایی در مطبوعات که در محل سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد،گفت : نوحه‌های اصیل در فضای تعزیه و مجالس مذهبی پایه‌های موسیقی مذهبی کشور محسوب می‌شوند.

 

حجت‌الاسلام  مرتضی وافی افزود : با معرفی بخشی از نوحه‌هایی که در گذشته به عنوان پایه‌های موسیقی، اصالت‌ها و میراث فرهنگی جامعه به شمار می‌روند، می‌توانیم مروری به سنت‌های اصیل خود و گذشته درخشان کشور در فضای مذهبی داشته باشیم، همچنین هدف نخست از برگزاری همایش «روایت شیدایی» بازخوانی نوحه‌ها و آثاری است که در گذشته با عنوان هنر مرثیه‌خوانی مشاهده شده است.


وی تصریح کرد: بخشی از آثار و نوحه‌ها در پیروزی انقلاب اسلامی محمل پیام مردم ایران و جامعه اسلامی بوده است که در این همایش به این امر پرداخته‌ایم. هدف سوم از برگزاری همایش «روایت شیدایی» نوحه‌های اقوام ایرانی بوده است، یعنی نوحه‌های که به صورت محلی کار شده است، مورد تجلیل قرار خواهند گرفت.


وی افزود: مسئولان این همایش به دنبال این امر هستند که در سال آینده نواها و نوحه‌هایی که در فضای مذهبی است را بتوانند در یک جشنواره موسیقی فجر معرفی کنند. معتقدم هنر مرثیه‌خوانی که ترکیبی از کلام، ضرب، اجرا، آهنگ، سبک و ملودی است باید یک بخشی از جریان موسیقی فجر را پوشش دهد.

 

رییس شورای سیاستگذاری همایش «روایت شیدایی» گفت: همایش «روایت شیدایی» چهارشنبه، 20 بهمن سال جاری از ساعت 15 تا 18 در تالار اندیشه حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود که برای این همایش 3 بخش تدارک دیده شده است. بخش نخست به انتخاب آثار و نوحه‌های عاشورایی مربوط می‌شود و دارای 5 نفر برگزیده است.


وی اضافه کرد: گزینش‌های این همایش از حیث و جهت، اجرا، کلام، ملودی، آهنگ و ابتکار در ابداع و ایجاد نوحه مورد توجه داوران بوده است. در بخش دوم 3 بخش ویژه تدارک دیده شده است که می‌توان به تجلیل از نوحه‌های دوران انقلاب اسلامی، موسیقی اقوام و اهالی قلم مطبوعات اشاراه کرد.


حجت‌الاسلام وافی ادامه داد: امسال در این همایش به طور ویژه از غلامرضا سازگار تجلیل خواهد شد، چراکه 3 نوحه‌ سازگار با محتوای اجتماعی و سیاسی آن دوران همراه بوده است، همچنین سال آینده از شخصیت مرحوم حاج مهدی خرازی تجلیل خواهد شد چراکه فردی را بهتر از او در فضای مذهبی جامعه با عنوان نوحه‌سرا و نوحه‌گو سراغ نداریم.


وی افزود: در بخش موسیقی اقوام از حاج سلیم مؤذن‌زاده و یک نوحه‌خوان از استان کرمانشاه تجلیل خواهد شد. در بخش آثار موسیقاتی سنتی و مدرن از حسام الدین سراج به دلیل کار «وداع» و از صادق آهنگران به دلیل کار ماندگار «نیزه شکسته» تجلیل می‌شود.

 

مدیر مرکز مطالعات راهبردی خیمه بیان کرد: بخشی از برنامه‌های همایش «روایت شیدایی» به تجلیل از آثار برگزیده مطبوعات در محرم امسال است، مربوط می‌شود یعنی داوران این همایش 40 روزنامه، مطبوعه و نشریه را مورد بررسی قرار داده و از برگزیدگان آثار عاشورایی تجلیل می‌کنند.


وی اضافه کرد: به دنبال آن هستیم که نخستین دفتر موسیقی مذهبی ایران را به نام «نوحه‌های مشکین» را در 12 دفتر افتتاح کنیم. اگر در همایش «روایت شیدایی» فرصت بود، نخستین دفتر «نوحه‌های مشکین» را در این همایش رونمایی خواهیم کرد و اگر فرصت نشد در برنامه‌ای ویژه به رونمایی آن خواهیم پرداخت چراکه این دفتر یک میراث ماندگار است.


رییس شورای سیاستگذاری همایش «روایت شیدایی» اضافه کرد: 20 استان به دبیرخانه همایش «روایت شیدایی» اثر فرستاده‌اند که از میان آثار برگزیده فقط 3 اثر به اهالی قلم شهرستان‌ها اختصاص دارد و بقیه آثار مربوط به تهران است.


وی ادامه داد: مردم ایران به نوحه‌ها و مرثیه‌خوانی‌ها توجه بسیار دارند و در برخی مواقع از آنها برای زنگ گوشی استفاده می‌کنند که معتقدم باید لایه‌ها و جنس عمیق‌تر این نوحه‌ها را به سمت نوحه‌های فاخر سوق دهیم.

 

حجت‌الاسلام وافی افزود: اگر به اصالت مردان موسیقی ایران توجه کنیم حتماً متوجه خواهیم شد که آنها یا روضه ‌خوان و مرثیه‌خوان بودند و یا اساتیدشان تعزیه‌خوان بودند، همچنین باید پیوند بین موسیقی و مجالس مذهبی را دوباره بازخوانی کرد.


رییس شورای سیاستگذاری همایش گفت: با معرفی آثار بی‌بدیل و فاخر می‌توان به اصالت‌ها و سنت‌ها رسید، همچنین در این همایش از یک نفر از مداحان که شعر و بحرطویلی را دکلمه کرده‌ است، تجلیل خواهیم کرد.


وی اضافه کرد: هیئت‌ها بزرگترین ظرفیت اجتماعی کشور محسوب می‌شوند. در دوره پیروزی انقلاب اسلامی بزرگترین ظرف فعالیت مردم در هیئت‌ها و مساجد بوده است. اگر قبول کنیم که بسیاری از حرکت‌ها را می‌توان در هیئت‌ها تعریف کرد، مثل ستاد اقامه نماز و امر به معروف و نهی‌از منکر و حجاب و عفاف همه این تشکیلات می‌توانند در یک جریان مردمی و اجتماعی بدون ورود حضور تشکیلات و سازمان‌های دولتی در جریان هیئت‌ها شکل بگیرد.


حجت‌الاسلام وافی ادامه داد: هیئت داوران کل آثار را در 8 زمینه تفکیک کرده است یعنی آثار در بخش‌های مختلف مورد تجلیل قرار می‌گیرند، همچنین در این همایش اندک اثر و نوحه‌ای داشتیم که هم از لحاظ کلام و هم از لحاظ اجرا، ملوددی و آهنگ با هم هم‌خوانی داشته باشد.


وی با بیان اینکه در همایش «روایت شیدایی» به دنبال یک موسیقی فاخر و متعالی هستیم، افزود: اگر این همایش به خوبی برگزار شود، می‌توانیم زمینه مطالعات و پژوهش‌های مردم شناسانه و جامع‌شناسانه داشته باشیم، چراکه هر دوره‌ای که نغمه‌ها و نواهایی در فضاهای جامعه ما شکل می‌گیرد، به نوعی بازخورد رویکردهای جامعه از ظرفیت‌های روحی، روانی، اجتماعی و سیاسی است.


حجت‌الاسلام وافی در پایان بیان کرد: همایش «روایت شیدایی» با مشارکت و همکاری اداره کل نغمات آئینی صدا و سیما، بنیاد دعبل خزاعی، هیئت رزمندگان اسلام، شهرداری تهران و حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار می‌شود.

 پایان پیام/

کد خبر 17950

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha