به گزارش خبرگزاری شبستان، «هنگامه قاضیانی» که دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن را در جشنواره مقاومت از آنخود کرد، اولین مهمان برنامه بود.
وی ابتدا با ابراز خرسندی از دریافت این جایزه عنوان کرد: امشب بیشتر ترجیح می دهم درباره حمید فرخ نژاد محترم که جایش این روزها بسیار خالی است صحبت کنم.زمانی که می خواستم قرارداد بازی در این فیلم را امضا کنم اولین سوالم این بود که بازیگر مقابلم کیست و زمانی بازی در فیلم را پذیرفتم که فهمیدم حمید فرخنژاد نقش مقابل من را بر عهده دارد. زمانی که بازیگر مقابل شما شخصی است که نمونه او را در سینمای ایران نداریم میتوانید روزهای بسیار خوبی را هنگام فیلمبرداری تصور کنید.
وی ادامه داد: اما متاسفم که آقای فرخ نژاد در طول یک سالی که از ساخته شدن این فیلم میگذرد همراه گروه نبودند و نام و نشانی از ایشان نیست. من از این مساله بسیار اندوهگینم چون معتقدم که خود ما سینماییها باید هوای هم را داشته باشیم. آقای فرخنژاد عزیز شما جایگاهتان در سینمای ایران و جهان کاملاً مشخص است و سینمای ایران به شما افتخار میکند من از همین جا به ایشان خسته نباشید میگویم
در میانه صحبتهای قاضیانی صحنههایی از اختتامیه جشنواره و زمانی که وی جایزه خود را دریافت کرد پخش شد.
میلاد کیمرام نیز که برای بازی در فیلم سینمایی "ملکه" جایزه بهترین بازیگر مرد را دریافت کرد مهمان بعدی برنامه بود.
وی درباره دریافت این جایزه عنوان کرد: بسیار خرسندم که اولین جایزه سینماییام را در جشنوارهای گرفتم که از برکت خون شهدا است و این برای من بسیار ارزش دارد. همچنین از هیات داوران نیز سپاسگزارم که در سن 26 سالگی کار من را دیدند.نسل من نسل جنگ نیست اما زمانی که فیلمنامه "ملکه" را خواندم متوجه شدم که آقای گوهری و باشه آهنگر نگاه متفاوتی نسبت به جنگ دارند.
وی افزود: برای تحقیق و پژوهش درباره شخصیت سیاوش فرصت زیادی نداشتم و سه روز بعد از عقد قرارداد به آبادان رفتم اما زمانی که به آقای غلام زرقانی که در واقع همان سیاوش فیلم و دیدهبان قصه هستند صحبت کردم دیدگاهم درباره این شخصیت کاملاً شکل گرفت. بسیار سپاسگزارم از خداوند بزرگ، محمد علی باشه آهنگر و مرحوم سید ابوالقاسم حسینی تهیه کننده فیلم که فرصت حضور در این اثر را به من دادند. همیشه از خداوند خواستهام اگر چیزی را به من عطا می کند چند برابر بیشتر جنبه استفاده از آن را به من بدهد.
در ادامه صحنههایی از زمان دریافت جایزه به کیمرام نیز پخش شد.
محسن روزبهانی مهمان دیگر برنامه بود که در این دوره از جشنواره توانست جایزه بهترین جلوههای ویژه را از آن خود کند.روزبهانی که برای فیلمهای "ملکه"، "روزهای زندگی" و "33 روز" این جایزه را دریافت کرده است درباره ویژگیهای هر کدام از این فیلمها توضیحاتی داد.
وی عنوان کرد: در فیلم سینمایی "33 روز" ما تصمیم گرفتیم که از جلوههای متفاوتی استفاده کنیم چون به این نتیجه رسیدیم که همه چیز در زمینه جلوههای ویژه کلیشهای شده است. فیلم "ملکه" نیز تجربه بسیار خوب و سختی برای من بود. در این فیلم گروه جلوههای ویژه بسیار مدیون علیرضا زرین دست بودند چون ما د ر موقعیتی قرار داشتیم که فقط میتوانستیم فرم کار را درست کنیم اما تایید نهایی را آقای زرین دست بر عهده داشتند چون در آن فضا نمیتوانستیم چیزی را ببینیم.
وی افزود: جلوههای ویژه در طول این سالها پیشرفت بسیاری کرده و امنیت نیز بسیار بالاتر رفته است. در سینمای ایران همه انفجارها در صحنه اجرا میشود و بر عکس سینمای هالیوود که از جلوهای ویژه کامپیوتری در این زمینه استفاده میکند کمتر از این تکنولوژی بهره میبرد. همچنین خوشبختانه در طول این سال ها مسئولان جلوههای ویژه نیز بیمه شدهاند که اتفاق بسیار خوبی است.
اکبر نبوی منتقد و کارشناس سینما و محمد داودی فیلمبردار سینمای ایران در بخش بعدی برنامه حضور داشتند و درباره راهکارهای بقای جشنواره فیلم مقاومت صحبت کردند.
نبوی در این زمینه گفت: باید آثار مناسب در حوزه دفاع مقدس اعم از داستانی، مستند و کوتاه در کمیتهای مناسب و کیفیتهای مطلوب تولید شود تا جشنواره بتواند علاوه بر بقای خود هر ساله از کیفیت بالاتری برخوردار شود.
وی افزود: در این دوره از جشنواره مقاومت محصول دو سال سینمای ایران در بخش داستانی 16 فیلم بوده که آمار کمی به حساب میآید اما من معتقدم نیستم که حتماً باید بر روی آثار داستانی تمرکز شود بلکه آثار مستند هم بسیار قابل توجه هستند. سینمای دفاع مقدس نمی تواند بدون اتکا به انواع فیلم مستند به راه خود ادامه دهد.
داودی نیز در این باره توضیح داد: متاسفانه تاریخچه دفاع مقدس و دلایل برگزاری جشنوارههایی مثل مقاومت ثبت نشده و اسناد آن در اختیار مردم قرار نمیگیرد. به نظر میرسد که همه نسبت به جریان دفاع مقدس نیت خیر دارند اما به زیرساختها کمتر توجه می شود.
وی عنوان کرد: بعد از سپری شدن دوران دفاع مقدس مخاطب علاقمند است که با این دوران آشنا شود. این که موضوع دفاع مقدس را باز و بررسی کنیم که مردم ما چگونه با جنگ تحمیلی روبرو شدهاند کمتر مطرح میشود. باید توجه کرد که مفهوم مقاومت تنها مختص کشورهای دیگر نیست. در اوایل جنگ مردم ما نیز با مفهوم مقاومت در شهرهای مختلف ایران مثل خرمشهر و سوسنگرد آشنا شدند.
داور جشنواره مقاومت ادامه داد: پس اگر به این مفاهیم پرداخت شود خود به خود ایدههای بسیاری در اختیار فیلمسازان ما قرار می گیرد. متاسفانه تصاویری که از آن دوران وجود دارد کمتر آرشیو شده و در اختیار مردم قرار گرفته است. درباره دفاع مقدس نیز در دانشگاههای ما هیچ کار پژوهشی انجام نشده است. متاسفانه در برنامه های سینمایی ما درباره فیلم های مستند هیچ صحبتی در میان نیست. در زمینه دفاع مقدس فیلمهای کوتاه و مستند کمتر ساخته می شود اما در بسترسازی برای رسیدن به سینمای مطلوب دفاع مقدس باید به این حوزه پرداخت.
وی درباره بخش شهدای ترور که در بخش جلوه گاه نور جشنواره قرار داشت توضیح داد: این بخش راجع به کل ترورهایی است که از اوایل انقلاب تا امروز و حتی ترور شهدای هستهای صورت گرفته. مستندهای جذابی هم در باره این اتفاقات امسال در جشنواره حضور داشتند که بیشتر جوانان این مستندها را ساخته بودند.
نبوی برای تولید مطلوب در زمینه دفاع مقدس پیشنهاد داد: در سایر گونههای سینمایی منابع تئوریک زیادی وجود ندارد و فیلم ها از این نظر آسیب میبینند اما سینمای دفاع مقدس پشتوانهای تئوریک و کتابخانهای نسبتاً مطلوبی دارد. کتابهای متعددی اعم از کتاب داستان، شعر و خاطره به چاپ رسیده که دستمایههای مناسبی برای تولید فیلم هستند.
وی ادامه داد: اما متاسفانه بنا به یک فرهنگ غلط که نیاز کمکهای فکری را احساس نمی کنیم، سینماگران ما کمتر به سراغ این منابع میروند. فقدان احساس نیاز به آثار ما لطمه میزند البته وجود منابع مالی هم در تولید آثاری از این دست بسیار مهم هستند. 8 سال دفاع مقدس مدعیان بسیار اما دلسوزان کمی دارد. حتی تصاویر آماتوری هم که از دوران جنگ باقی مانده برای ما ارزشمند هستند و باید حفظ شود.
نبوی یادآور شد: معتقدم آنچه که از دوران جنگ باقی مانده عظمتش از تخت جمشید کمتر نیست. باید آثار دفاع مقدس برای بازماندگان حفظ شود چون در 100 سال آینده تنها همین اسناد است که باقی میماند. بنابراین باید این مدارک را جمعآوری و بایگانی کرد.
وی درباره کیفیت جشنواره امسال توضیح داد: خوشبختانه جشنواره دوازدهم فیلم مقاومت موفق شد سطح توقع را از برگزاری جشنواره بالاتر ببرد اما معتقدم بسیاری از بخشهای جشنواره میتوانست وجود نداشته باشد و لطمهای هم به جشنواره زده نمیشد.
تجلیل از عماد مغنیه که یکی از بخشهای جشنواره هم به نام این شهید نام گذاری شده است، از آیتمهای دیگر برنامه شب گذشته بود. منوچهر محمدی ومحسن علی اکبری تهیه کنندگان سینما و محمد خزاعی تهیه کننده و دبیر جشنواره میهمانان بخش پایانی برنامه بودند که درباره تولید در زمینه دفاع مقدس صحبت کردند.
علی اکبری ابتدا درباره برگزاری جشنواره گفت: این دوره از جشنواره بسیار پربار برگزار شد من به عنوان یکی از داوران این دوره فیلمهای بسیار خوبی را دیدم و امیدوارم که به جای هر دو سال یک بار امکان هر ساله برگزار شدن جشنواره فیلم مقاومت فراهم شود.
وی عنوان کرد: این حماسه و حس شهادت طلبی و آرمان گرایی در سینمای دفاع مقدس را باید افرادی منتقل کنند که در بطن جنگ حضور داشتهاند. حتی اگر فیلمسازان جوان ما میخواهند در این زمینه فعالیت کنند باید از حضور افراد باسابقه در این زمینه بهره ببرند. این اشتباه است اگر فکر کنیم فارغالتحصیلان ما می توانند در تولید آثار دفاع مقدس حق مطلب را منتقل کنند چون آنها از نسل جنگ نیستند و اطلاعات کمی در این زمینه دارند.
منوچهر محمدی از تهیه کنندگان باسابقه سینما در باره این دوره از جشنواره توضیح داد: فیلمها باید تلاش کنند تا به قواره و حد واندازه آقای خزاعی دبیر جشنواره برسند چون ایشان با مدیریتی که در برگزاری جشنواره از خود نشان دادهاند توانستند به استانداردهای بینالمللی هم در برگزاری جشنواره فیلم فجر و هم جشنواره مقاومت دست یابند. ایشان مدیریت پختهای در تعامل با اهالی سینما دارند.
وی درباره راهکارهای رونق سینمای دفاع مقدس گفت: سینمای دفاع مقدس را میتوان ژانر ملی سینمای ایران دانست. اگر ما به سمت نگاه کیفی در حوزه سینمای دفاع مقدس برویم و مسایل مختلفی را که تا به حال به آن پرداخت نشده بیان کنیم میتوانیم در ارایه این نوع فیلم ها موفق شویم. ما باید مفاهیم اصلی دفاع مقدس را که از دل مفاهیم انقلاب نشات می گیرد مورد توجه قرار دهیم. بعد از گذشت چندین سال ما هنوز نتوانستیم به خیلی از مسایل جنگ وارد شویم.
وی ادامه داد:این روزها سینمای ایران به دلیل فقر سوژه سراغ موضوعات فاقد جذابیت و بعضاً غیرایرانی میرود. اگر ما بتوانیم مسایل مختلفی در حوزه دفاع مقدس که تا به حال به آنها پرداخت نشده است را مورد توجه قرار دهیم سینمای ایران غنای بیشتری مییابد و دیگر لازم نیست که به سوژههای غربی گرایش پیدا کنیم.
محمد خزاعی تهیه کننده سینما و دبیر این دوره از جشنواره نیز در ادامه بحث گفت: باید دید چرا فیلمهای دفاع مقدسی ما در اکران کمتر موفق میشود و اینکه بخش خصوصی چرا در این حوزه کمتر سرمایه گذاری میکند. معتقدم که نهادهای مختلف از جمله صدا و سیما و یا موسسه رسانههای تصویری باید این فیلمها را حمایت کند و مبلغ قابل توجهی برای حق کپی رایت آنها بپردازد. بعد از مکانیسمهای حمایتی مساله اکران جهانی و مطرح شدن فیلمهای دفاع مقدسی ما در عرصههای بینالمللی نیز باید مد نظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: یکی از آسیبهای جدیای که در این حوزه وجود دارد این است که برخی فیلمسازان قصه فیلمها را به درستی بیان نمیکنند بلکه تنها یک فیلم جنگی معمولی می سازند که هیچ ربطی به 8 سال دفاع مقدس ما ندارند. نقد جنگ هیچ اشکالی ندارد اما نباید این نقدها طوری مطرح شود که خانواده شهدا احساس کنند چرا فرزندانشان به جنگ رفته و شهید شدهاند.
خزاعی ادامه داد: مساله مهم دیگر سرمایه گذاری برای نگارش فیلمنامههای دفاع مقدس است. همچنین معتقدم که باید مشخص شود متولی سینمای دفاع مقدس کیست. باید به فیلمسازانمان اعتماد شود. ممکن است فیلمسازی موضوعی را مطرح کند که در سال های بعد به اهمیت آن پی برده شود بنابراین نباید زود قضاوت و فیلمها را دچار ممیزی کرد.
علی اکبری نیز در این باره گفت: متاسفانه خط قرمزها در این حوزه بسیار سلیقهای هستند و با تغییر مسئولان ممیزیها هم تغییر میکند. در سینمای ما خط قرمزهای واقعی وجود ندارد بنابراین باید تعریف درستی از خط قرمز برای فیلمسازان ارایه شود. اگر در یک فیلم دفاع مقدس نیز انتقادی مطرح شد نباید آن را بایکوت کنیم. به دلیل وجود این مشکلات است که بخش خصوصی تضمینی برای ورود به فیلمهایی با مضامین دفاع مقدس ندارد.
نظرسنجی برنامه نیز اختصاص به طرح این سوال داشت که آثار کدام یک از کارگردانهای زیر در به تصویر کشیدن حماسه دفاع مقدس را بیشتر میپسندید.
1- محمدعلی باشه آهنگر 2- کمال تبریزی 3- ابراهیم حاتمی کیا 4- عزیزالله حمید نژاد 5- احمدرضا درویش 6- رسول ملاقلی پور
پایان پیام/
نظر شما