به گزارش خبرنگارشبستان بیست و یکمین دوره جایزه کتاب فصل «ویژه بهار سال 91» عصر روز گذشته حضور علی شجاعی صائین رئیس خانه کتاب، اسماعیلی سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، منوچهر اکبری عضو هیئتعلمی جایزه کتاب فصل در سرای اهل قلم برگزار شد.
در آغاز این مراسم بعد از تلاوت آیات قرآن علی شجاعی صائین عنوان کرد: بیست و یکمین دوره کتاب فصل را در حالی برگزار میکنیم که امسال ششمین دوره از کتاب سال نیز برگزار میشود.
وی افزود: پنج دوره از کتاب فصل برگزار شد ودر سایه برگزاری این مراسم با انبوهی آثار فاخر آشنا شده ایم که آنها را به جامعه فرهنگی معرفی میکنیم.
رئیس خانه کتاب گفت: اغلب آثاری که در کتاب فصل معرفی میشوند از معرفی به جامعه محروم میشدند در جایزه کتاب سال تنها یک اثر را به عنوان اثر برگزیده انتخاب میکردیم و انتخاب آن نیز مشمول امتیاز چهار داور است که باید کتاب انتخاب شده بتوانند 90 امتیاز را احراز کرده باشند، همچنین در هر فصل از کتاب فصل امکان این وجود داشت که آثاری انتخاب و برگزیده کتاب سال هم معرفی شود.
وی در ادامه با بیان اینکه کتاب فصل در سطح و کلاس کتاب سال برگزار میشود، عنوان کرد: امیدواریم در آغاز ششمین سال با نظرات راهگشای اهالی نشر به ویژه پدیدآوردگان و مترجمان راه خود را بهتر و محکمتر از گذشته برداریم تا فواید برپایی کتاب فصل و سال به اقصینقاط کشور رسوخ کند.
نمیدانستم که کتاب فصل و سالی وجود دارد
در ادامه این مراسم آزیتا مظاهری تهرانی که اثرش با عنوان «اصول نوین در پروتزهای دندانی ثابت» که به عنوان اثر ترجمه حائز رتبه آثار برگزیده شد، عنوان کرد: با ترجمه این کتاب به جامعه دندانپزشکی کمک کردهام. راه و پیشه من در حرفه دندانپزشکی و زندگی را از «کاوه سیدان» آموختم.
کاوه سیدان، مترجم دیگر این اثر، بیان داشت: وقتی خانم مظاهری ترجمه این کتاب را آغاز کرد این اثر بسیار سنگین و پیچیده بود و حتی بنده هم نمیدانستم که کتاب فصل و سالی وجود دارد و تنها سعی کردیم کار عادی را متفاوتتر انجام دهیم.
وی اضافه کرد: زمانی که ترجمه این اثر به اتمام رسید آن را برای نویسنده کتاب ارسال کردم که این کتاب حتی توانست در دانشگاه خود حائز رتبه نخست شود. در ادامه این مراسم مصطفی دلشاد تهرانی یکی دیگر از نویسندگان برگزیده کتاب فصل ویژه بهار، بیان داشت: کتاب «رخساره خورشید» درباره سیره امام علی(ع) در نهجالبلاغه به نگارش درآمده است و در حقیقت به معنای حقیقی آن نیز نوشته شده است.
وی اضافه کرد: هم در ادبیات، هم در نوع زندگی کردن سبک وجود دارد که بنده معتقدم اخلاق، حاکم بر زندگی است یعنی اگر قرار باشد انسان در زندگی بر چیزی بایستد و از آن عقبنشینی نکند و بر آن تعصب ورزد تنها اخلاق است و امام علی(ع) نیز به این امر توصیه و سفارش بسیار کردهاند.
هدف کتاب « رخساره خورشید »یک مدل و الگوی زیست مسلمانی را به مخاطب است
دلشاد تهرانی ادامه داد: کتاب «رخساره خورشید» آشنایی با نهجالبلاغه است که دارای 10بخش بوده که هر بخش آن یک اصل بر اصول حاکم بر زندگی است، همچنین هدف کتاب یک مدل و الگوی زیست مسلمانی را به مخاطب ارائه میدهد.
وی افزود: این کتاب نشاندهنده آن است که در تمام اصول زندگی میتوان تابع اصول اخلاقی باشیم که نتوان آن را شکست، یعنی حکومت و مدیریت باید تابع اخلاق باشد و این امر را حضرت علی(ع) میفرمایند چرا که ایشان هیچگاه اخلاق را زیر پای نگذاشتند. جای اخلاق در جوامع امروز آسیب دیده است که باید به این موضوع نیز بیاندیشیم.
در ادامه این مراسم منوچهر اکبری عضو هیئتعلمی جایزه کتاب فصل ویژه بهار، اظهار کرد: خدا را شاکریم که جایزه کتاب فصل از شش سال پیش از تجربه کم شروع شد و هماکنون به بالندگی رسیده است.
وی خاطر نشان کرد: هیچ مجمعی در کشور به تداوم و پویایی این مجمع یعنی کتاب فصل و کتاب سال نیست. چرا که مجامع مختلفی برگزار میشود که به یک موضوع میپردازد. همانند همایش سعدی اما در کتاب فصل و سال همه موضوعات مختلف که درباره کتابی به نگارش درآمدهاند مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند.
مجموعه عظیم 300 تا 400 داور به صورت شناور کتاب فصل را داوری می کنند
اکبری ادامه داد: برای اینکه آثار جایزه کتاب فصل و سال مورد ارزیابی قرار گیرند مجموعه عظیم 300 تا 400 داور به صورت شناور وقت گذاشته و به داوری میپردازند و آنها بیش از 7 عنوان کتاب را بررسی و طی 10 تا 20 روز بهترینها را تفکیک میکنند که تلاش شبانهروزی آنها موجب تقدیر است.
وی از تفکیک کتابهای تابستان سال 91 برای جایزه کتاب فصل ویژه تابستان خبر داد و گفت: این تفکیک سازی از چندی پیش آغاز شده باشد که باید به همه آنها خسته نباشید بگوییم که اگر تقدیر نشوند کملطفی ما را نشان میدهد.
عضو هیئتعلمی جایزه کتاب فصل ویژه ضمن انتقاد از مکان اختصاص داده شده به داوری آثار عنوان کرد: مکانی که برای داوری آثار کتاب فصل مد نظر قرار دادهاند، مناسب داوری آثار نیست چرا که 300نفر به صورت شناور از اهالی قلم در طبقه دوم که اکسیژنی در آن وجود ندارد به داوری آثار میپردازند که حتی نور هم در آن وجود ندارد و معتقدم به حرمت علما و اندیشمندان که به داوری آثار کتاب فصل میپردازند باید مکان مناسب برای داوری این آثار در نظر گرفته شود.
اکبری با اشاره به عدم شناخت برخی از برگزیدگان به جایزه کتاب فصل، اظهار کرد :جایزه کتاب سال و فصل بر اصول پاک و تزکیه بر قلم پایبند است و کتابی که غیر اصولی و با اندیشه و اصول شرع و اسلام مغایرت داشته باشد آن را برنخواهیم گزید اما با کسی هم عهد اخوت نداریم که کتابش را به عنوان اثر برگزیده انتخاب کنیم.
در ادامه منوچهر اکبری خاطر نشان کرد: داوران جایزه کتاب فصل و سال نه تشویق و نه ترغیب میخواهند و نه اینکه حاضر هستند تا به آنها سرزنش کنند چرا که داوران سرزنش بیمعنا را بر نمیتابند.همچنین وزارت و فرهنگ و ارشاد اسلامی خود را مکلف به برپایی این جایزه کرده است و همچنان آن را به صورت مستمر برگزار میکند که این امر جای خوشنودی است.
فلسفه افلاطون الهیترین فلسفه در جهان است
حسین غفاری، نویسنده و شاگرد استاد شهید مطهری در ادامه این مراسم گفت: در اهمیت کتاب «جدال با مدعی» باید بگویم که موضوع «رابطه عقل و با دین» برای همه انسانها و جهان امروز بسیار مهم است.
وی با بیان اینکه انسان در دیانت باید با عقلانیت همراه باشد، اضافه کرد: این اثر در سه بخش به نگارش درآمده است و هسته اصلی آن در قالب مصاحبه با کسانی که مخالف فلسفه و عرفان بودهاند، نوشته شده است.
غفاری ادامه داد: کتاب «جدال با مدعی» اینگونه آغاز میشود که آیا فلسفه یونانی به فلسفه ایران ارتباطی دارد؟ چرا که بنده به تفسیر به این مسئله پرداختهام.
وی با بیان اینکه شأن تاریخی یک مسئله موجب نمیشود که علم را زیر سؤال ببریم، بیان کرد: این اثر به صورت مستمر نوشته شده است، همچنین فلسفه افلاطون الهیترین فلسفه در جهان است و بنده به صورت کلی و با آوردن مآخذ آن را در آثار افلاطون نشان و مورد بررسی قرار دادهام.
غفاری ادامه داد: معتقدم با قرآن کریم و نهجالبلاغه میتوان تمام فلسفه را بازسازی کرد چرا که قرآن حجت را بر همه ادیان تمام کرده است و قرآن را تا کسی بینش عقلی نداشته باشد نخواهد فهمید.
وی افزود: امکان ندارد کسی که عقل را کنار بگذارد به دین برسد یعنی معرفت دینی بدون عقل اعتبار ندارد و به جایی نخواهد رسید چرا که همه فرقههای اسلامی آیات قرآن را میخوانند در اینجا این سؤال مطرح است که چرا همه آنها با همدیگر اختلاف دارند و دلیل آن هم به فهم قرآن مربوط میشود.
این نویسنده گفت: بخش سوم کتاب «جدال با مدعی» به مباحث عرفانی اختصاص دارد یعنی سلسله ایرادهایی که به آن پرداختهایم به وحدت وجود مربوط میشود یعنی وحدت وجود روح تعالیم همه قرآن است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در ممیزی، داوری و در حمایت به شفافیت سازی
در ادامه این مراسم رضا امیرخانی نویسنده کتاب قیدار در بیست و یکمین کتاب فصل در هنگام دریافت جایزه پشت تریبون قرار گرفت و عنوان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فرصت کمی دارد تا به تعهدات خود عمل کند چرا که وعدههایی که این وزارتخانه میدهد تحقق آن در زمان اندک غیرممکن است.
وی اضافه کرد: ممکن است برخی از تعهدات مطلوب و هزینه کمی برای ارسال داشته باشند و برخی دیگر مطلوب و در حال انجام نباشد اما باید گفت وزارت ارشاد باید به شفاف سازی بپردازد.
امیرخانی ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در ممیزی، داوری و در حمایت به شفافیت سازی بپردازد چرا که هر قدم رفتن به سمت شفافیت عکس دو قدم دور شدن از فساد محتمل است که ارشاد در زمان ممکن انجام دهد.
پایان پیام/
نظر شما