به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام علی ذوعلم، رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم مؤسسه تنظیم و نشر آثار رهبر معظم انقلاب و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نشست «تاملاتی در ابعاد و آثار سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی شهادت رییس جمهور فقید در گام دوم انقلاب» با اشاره به برکت شهادت در تاریخ گفت: امام حسین (ع) در حماسه کربلا خط مستقیم آزادی طلبی، خداگرایی و توحید را در جامعه تثبیت کرد تا جایی که پیامبر اکرم (ص) فرمودند: حسین و منی و ان من الحسین یعنی این خط شهادت یک سنت نیست و زمانی که از این خط غافل شویم، دچار خسران می شویم و زمانی که در این مسیر حرکت کنیم، می توانیم عزت و سرمایه خود را حفظ کنیم.
رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم مؤسسه تنظیم و نشر آثار رهبر معظم انقلاب تصریح کرد: شهادت حفظ احیای خود شهید نیست بلکه احیای جامعه است و تعبیر کلیدی شهید مطهری که خون تازه ای را به جامعه تزریق کند و میلیون ها نفر از آن زنده و احیا می شوند.
وی با بیان اینکه حرکت احیاگر امام (ره) احیاگری دین در سطح دنیا بود، یادآور شد: نماد این احیاگری در شهادت شهید مصطفی خمینی بود که به تعبیر امام خمینی (ره) از الطاف خفیه الهی محسوب می شد. در آن دوران که تفکرات جامعه بدوی مطرح می شود با شهادت شهید مطهری این عمل برافراشته و خط امام در تمام ارکان مدیریت با شهادت شهدای دیگر مانند شهید مطهری، باهنر و بهشتی تثبیت می شود.
بازسازی و بازپردازی برای خط اصیل انقلاب در مدیریت کلان
وی ادامه داد: امروز نیز خط جبهه مقاومت با شهادت سردار سلیمانی تثبیت شد. یادمان نرفته قبل از شهادت برخی سیاسیون کوته بین اظهار می کردند که چرا باید در سطح جهان به اشاعه انقلاب بپردازیم که البته امروز در قالب شهادت شهید رییسی به این امر مهم دست یافتیم. شهادت شهید رییسی بازسازی و بازپردازی برای خط اصیل انقلاب در مسیر مدیریت کلان را در کشور ترسیم کرد.
وی گفت: قبل از شهادت شهید رییسی ما دچار رخوت و سستی شده بودیم و چه بسا افرادی که سردمداران را باور کرده بودند اما این شهادت جامعه را احیا کرد و در سطح جهان کسانی که از وجدان بیدار برخوردار بودند، برانگیخته شده و بحث مجددی در احیای شهادت ایجاد شد.
وی افزود: امروز این امر به همت انقلابیون و متعهدان انقلاب باید حفظ شود.
وی در مورد بیانیه گام دوم گفت: بیانیه گام دوم خطاب به همه است و منشوری است که خط روشن مجاهدت، انقلاب عقلانی و توحید را بازخوانی کرده است.
شهید رییسی ذوب در ولایت و ملت بود
حجت الاسلام داوود مهدوی زادگان عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در ادامه این نشست گفت: شهادت شهید رئیسی به عنوان بالاترین شان قدرت در نظام سیاسی و کسی که به تحولات عظیم گام نهاده بود به یک باره سرنوشتی را رقم زد که قطعا حکمت گرانبهایی دارد که ما به آن علم نداریم. شرایط شهدای تاریخ انقلاب در مقابل کسانی که تهدید انقلاب را نشانه رفته بودند و به دنبال انحراف انقلاب بودند، موجب شد تا خون شهدا این انقلاب را بیمه کند که قطعا در مورد شهادت آیت الله رییسی نیز مصداق و جای آن دارد به شهادت رییسی در مسیر گام دوم انقلاب بپردازیم.
وی افزود: شهید رییسی مظهر اصول بیانیه گام دوم هستند. وی ذوب در ولایت و ملت بود و در خدمت ولایت و ملت به شهادت رسید و عملا نشان دادند هیچ ذره ای از منیت در او وجود ندارد که اگر بود امکان ذوب در ولایت و ملت را نداشت.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با بیان اینکه شهید رییسی خود را خادم ولایت و ملت می دانست، خاطرنشان کرد: این شهید بزرگوار از رهروان ثابت قدم بیانیه گام دوم انقلاب بود. این بیانیه نقطه عطفی دارد که در ادامه نهضت امام خمینی (ره) تلقی می شود و امروز که در شرایط جدیدترین قرار گرفته ایم، نیاز دارد تا مبتنی بر راه امام (ره) تبیین جدیدی از وضعیت امروز داشته باشیم.
وی گفت: در بیانیه گام دوم انقلاب نگاه رهبر انقلاب به زبان حال و آینده است. شهید رییسی در اندک عملکرد ۳۳ ماهه خود کارهای بزرگی از خود بر جای گذاشت که یکی از آنها توجه به وضعیت موجود، فرصت ها و تهدیدات است و در پی آن مسایل معیشتی و اقتصادی مردم و تمهیدات فرهنگی است.
وی گفت: دستگاه اجرایی گرفتار سنت های غلط و سنگینی شده بود که اجازه نمی داد اهداف انقلاب و بیانیه گام دوم را پیش ببریم و آنچه در دستگاه اجرایی حاکم بود، موضوع قدرت بود. در این سه دهه دستگاه جمهوریت مبتنی بر قدرت مداری اداره شده بود. در چنین دستگاهی موضوع خدمت به حاشیه رفته بود اما گفتمان شهید رییسی ریاست جمهوری را به گفتمان خدمت تغییر داد و در این مدت کم خدمت توانست این موضوع را نهادینه کند که ریاست جمهوری اساسا برای خدمت است و نه برای تفاخر و اعمال قدرت و تفاخر بلکه برای خدمت به ملت و ولایت است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی گفت: توجه به مسایل اقتصادی، فرهنگی، علم و فناوری و توجه به جوانان بر اساس گام دوم انقلاب از جمله ویژگی های اجرایی شهید رییسی بود. اقدامات اجرایی باید به سمتی برود که موجب احیای تمدن نوین اسلامی شود که مهمترین مکان برای تمدن نوین اسلامی دستگاه اجرایی است که می تواند تحقق بخش منویات رهبری باشد که این امر در اقدامات عملی ریاست جمهوری شهید رییسی کاملا مشهود است. معتقدم شهید رییسی مصداق بارز بیانیه گام دوم انقلاب هستند و عملا در پی تحقق این بیانیه بود. التزام ما این است و امید داریم این راه ادامه دارد و این گونه نباشد که با رفتن شهید جمهور کار بزرگی که آغاز شده است، نیمه تمام بماند.
وی گفت: یکی از دلایل عملی نشدن بیانیه گام دوم انقلاب این بود که دستگاه اجرایی پشت بیانیه گام دوم نبود اما شهید رییسی متولی این امر شد و با عینیت بخشیدن از آن از آن پیروی کرد. در آینده نیز امید داریم کسی انتخاب شود که راه این شهید بزرگوار در دستگاه اجرایی که ریلگزاری شده است را ادامه دهد و تغییر گفتمان قدرت به خدمت و تغییر نگاه به بیانیه گام دوم را عملی کند.
وی افزود: مردم در تشییع پیکر شهید رییسی و همراهان پیام خدمت وی را دریافت کردند. امیدواریم کسی که در آینده انتخاب می شود، ادامه دهنده راه این شهید باشد.
شهید رئیسی حتی در شهادت اعتقاد به جمعگرایی را عینیت بخشید
عاطفه خادمی، دبیر شورای فرهنگ عمومی نیز در ادامه این نشست گفت: در زمانی که جامعه دچار تشنج و تنش بود و نوعی تشکیک میان ساختارهای اجتماعی و سیاسی وجود داشت، شهادت شهید رییسی و هیئت همراه رخ داد و آنچه شکل گرفت، خلق عینی و قرائت جدید در حوزه حکمرانی است. خلق معنایی از جنس مردم و نزدیک شدن به نمونه حکومت مردم سالاری دینی رقم خورد تا جایی که رهبر انقلاب شهید رییسی را خدمتگزار صمیمی و مخلص یاد می کند و جنس ادبیات رهبر انقلاب جامعه و مردم را متوجه این امر می کند.
دبیر شورای فرهنگ عمومی با بیان اینکه جمع گرایی از ویژگی های بارز شهید رییسی بود، افزود: این ویژگی تا جایی برجسته شد که حتی در فضای شهادت نیز ایشان به همراه جمعی از خادمان ملت به شهادت رسیدند.
وی با اشاره به اینکه شهید رییسی از جمع گرایی در حل مشکلات استفاده می کردند، خاطرنشان کرد: این امر موجب می شد تا مردم نظرات خود را منعکس کنند و مردم در ارکان مختلف حکومت حضور داشته باشند. به رسمیت شناختن ظرفیت ها از ویژگی های دیگر شهید رییسی است که با این امر موجبات بهره وری از ظرفیت های مختلف را فراهم کردند.
مدیریت جهادی و اتصال به میدان عمل از دیگر ویژگی های شهید رییسی
وی گفت: مدیریت جهادی و اتصال به میدان عمل از دیگر ویژگی های شهید رییسی است. ساده زیستی، تمرکززدایی، استفاده از ایده های جدید و نو، عمل گرایی با تاکید بر حداکثری برنامه ها، احیای سرمایه های فرهنگی و افزایش اعتماد عمومی از ویژگی های دیگر شهید رییسی است.
وی یادآور شد: آنچه به نظر می رسد و باید اتفاق بیفتد جریان سازی خدمت و رسانه ای شدن این امر در جامعه و بدنه نخبگانی است تا این سرمایه شکل گرفته به جهت ظرفیت زمانی از دست نرود. این جریان سازی می تواند الگویی برای رجل سیاسی باشد که می خواهند پا در جایگاه ریاست جمهوری و فضای سیاسی کشور بگذارند. پیشنهاد می کنم تا تغییرات اساسی با الگو گرفتن از شهید رییسی در زیست سیاسی رجل سیاسی در قالب برنامه های مختلف پیش بینی شود.
ابراهیم متقی، رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به عنوان دیگر سخنران در ادامه این نشست گفت: اخلاق حکمرانی شهید رییسی منطبق بر نگرش اجتماع گرایانه است و در قالب همبستگی اجتماعی تعریف می شود که منطبق بر اخلاق انقلابی و اصول و قواعد عمومی است.
وی با اشاره به روند پاسخگویی شهید رییسی در طی این هفته گفت: این امر موجب افزایش اعتماد عمومی در جامعه می شد تا جایی که در شهادت شهید رییسی نهادهای اجتماعی نبودند بلکه فضای اجتماعی خود احیاگر اندیشه های انقلابی شهید رییسی شد زیرا شهید رییسی به مردم به عنوان یک بعد انقلاب معتقد بودند.
وی گفت: از ویژگی های دیگر شهید رییسی خویشتن داری در مناظره ها بود که هرگز با اقدام متقابل پاسخ نمی داد. شهید امیرعبداللهیان نیز در حوزه دیپلماسی دیپلمات جهادی بود که در حوزه اخلاق، کنش اخلاقی و در حوزه مرزبندی سیاسی و خارجی در مواضع سیاسی رودروایستی و تعارف نداشت و اخلاق اجتماعی گرایانه وی موجب همبستگی و انسجام بود و در این فضا اعتماد عمومی را رقم می زد و می توانست مواضع خود را تثبیت کند. شهید امیرعبداللهیان پیوند اخلاق سیاسی و اجتماعی را به خوبی انجام داده بود.
شهادت شهید رییسی اعتماد به سرمایه سیاسی در ایران را تقویت کرد
حجت الاسلام سیدرضا عاملی، رییس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در ادامه این نشست گفت: پس از شهادت شهید رییسی ناگفته های زندگی این شهید آشکار شد و صحنه ای از فیلم منزل مادر شهید رییسی در رسانه ها نمایش داده شد که این فیلم در جهان عرب غوغا کرد و موجب مقایسه زندگی سلاطین آنها در میان مردم شد. ناگفته های زندگی شهید رییسی تا جایی بود که جبهه انقلاب هم از آن بی اطلاع بود مانند نعمت آب و هوا که تا وقتی هست دیده نمی شود و وقتی با کمبود آن مواجه شویم به ارزش آن پی می بریم.
رییس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران تصریح کرد: شهادت شهید رییسی اعتماد به سرمایه سیاسی در ایران را دوباره تقویت کرد و ابعاد مشروعیت نظام اسلامی را در میان مردم بالا برد. امیدواریم رجل سیاسی آینده نیز در مسیر امام (ره) و آیت الله رییسی حرکت کنند. شهادت شهید رییسی و همراهان آن تا حد زیادی توانست برفک و اختلال تصویر را از چهره انقلاب بزداید و فاصله محیط های دانشگاهی با نظام سیاسی را کم کرد.
وی گفت: حضور مردم در تشییع پیکر شهید رییسی نشان داد که سرمایه انقلاب زنده است و در گام دوم ما از این سرمایه برخوردار هستیم و بعد از ۴۵ سال قدرتمند در میدان ایستاده ایم. رییسی در سطح بین المللی نیز الگوی قدرتمند حاکم عادل را به نمایش گذاشت. این شهید سه صفت مهربانی، عالم آل محمد و حاکم عادل را از امام رضا (ع) تقلید کرد.
حجت الاسلام عاملی تکمیل پروژه های ناتمام، توجه به ظرفیت های بین المللی خاموش، تلاش برای توزیع عادلانه منابع در سطح ملی را از ویژگی های برجسته شهید رییسی برشمرد و گفت: در این سال ها مرتب ایران هراسی و اسلام هراسی به نمایش گذاشته شده بود اما شهادت شهید رییسی جایگاه ایران، ولایت و رهبری را در منطقه پررنگ تر کرد و عدالت خواهی دوباره در جهان با جایگاه شهادت شهید رییسی و ولایت رهبر انقلاب شکل گرفت.
وی گفت: انقلاب اسلامی پایگاه اصلی مبارزه با ظلم در سازمان ملل شناخته شد و آیت الله رییسی این امر را با در دست داشتن قرآن در سازمان ملل تبیین کرد. امروز در جهان مطالبه بزرگی برای عدالت به وجود آمده است و شهادت این افراد تشدیدکننده این امر است.
محمد حسین ضمیریان معاون اندیشگاه بیانیه گام دوم در ادامه این نشست، گفت: گفت و گوی صادقانه که محصولش انسجام ملی بود در دوران ریاست جمهوری شهید رییسی شکل گرفت و تشییع پیکر این شهید ثمره صداقت و انسجام ملی بود. شهید رییسی سطح ریاست جمهوری را به مردم نشان داد و تراز صداقت در شیوه کاری خود را به نمایش گذاشت. باید رییس جمهور بعدی نیز در این مسیر گام بردارد.
شهادت شهید رییسی چشم کینهتوزانه به مردم و انقلاب را کور کرد
حجت الاسلام صفوی، دبیر اندیشکده اخلاق و معنویت اندیشگاه بیانیه دوم انقلاب اظهار کرد: شهادت شهید رییسی نگاه بد و کینه توزانه به مردم و انقلاب را کور کرد و آنها که خیال داشتند انقلاب را از مردم دور کنند با شهادت شهید رییسی دیدند که دل های مردم همراه با شهید رییسی است. آنهایی که ما را به تنها بودن در دنیا محکوم می کردند وقتی ۶۳ مقام ارشد بین المللی ادای احترام کردند، دیگر جرات بیان ندارند و آنهایی که به دنبال رفراندوم بودند با تشییع چند ده میلیونی مردم در تشییع جنازه شهید جمهور و هیئت همراه سکوت کردند و این از برکات انقلاب اسلامی است.
وی گفت: شهادت شهید رییسی برکات بزرگی برای ما داشت و امیدواریم امت حزب الله حافظ آن باشند و ادامه این راه بزرگ بر دوش جوانان در بیانیه گام دوم انقلاب است.
وی از ویژگی های دیگر شهید رییسی را مدیریت اخلاق مدارانه همراه با تلاش جهادی بیان کرد و افزود: جوانان انقلابی نباید بگذارند فضای حکمرانی از اخلاق انقلابی خالی شود و کسی به خود اجازه ندهد خدشه ای به این سجایا وارد کند.
رییسی احیاگر مکتب رییس جمهور تراز انقلاب اسلامی بود
در ادامه این نشست، زارعی، دبیر اندیشکده عدالت و مبارزه با فساد اندیشگاه بیانیه گام دوم انقلاب گفت: رییسی احیاگر مکتب رییس جمهور تراز انقلاب اسلامی بود. اخلاق، معنویت، تواضع، عدالت طلبی، مبارزه با فساد از ویژگی های بارز شهید رییسی است تا جایی که مبارزه با فساد را از درون دولت آغاز کرد. مردم باوری و مردمی بودن، ولایت مدار بودن از دیگر ویژگی های شاخص شهید رییسی است تا جایی که حرف ولایت در تمام موضوعات قالب بر نظر خود می دانست و همواره نگاهی توامان به مردم و ولایت را حفظ می کرد.
وی صفا و صمیمیت، صداقت در گفتار و عمل، برخورداری از نگاه منظومه تمدنی، دشمن شناسی، خستگی ناپذیری، تکلیف گرایی، توجه به محرومان، تحول خواهی بر اساس اصول انقلاب، صدق عملی را از دیگر ویژگی های شهید رییسی برشمرد.
نظر شما