همت محمدی، معاون صنایع دستی و هنر های سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس با اشاره به اینکه مستندنگاری سه رشته از صنایع دستی فارس آغاز شده است، به خبرنگار شبستان گفت: مستند نگاری به عنوان زیر بنای مستند سازی ساخت فیلم در ارتباط با رشته های صنایع دستی، بشمار می آید که در همین زمینه سرفصل های مستند نگاری توسط کارشناسان معاونت صنایع دستی استان تهیه و تدوین شده و هم اکنون این معاونت با همکاری تشکل غیر دولتی "خانه فرهنگ جاودان" مستند نگاری رشته های فوق را در دو شهر فیروزآباد و شیراز آغاز کرده است.
محمدی با اشاره به اینکه احیا و باز زنده سازی برخی از رشته های منسوخ شده در برنامه فعالیت های سالانه معاونت صنایع دستی قرار گرفته است، افزود: امید می رود با همکاری معاونت میراث فرهنگی استان بستر لازم برای ثبت این دسته از محصولات در فهرست میراث معنوی کشور فراهم شود.
معاون صنایع دستی و هنر های سنتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در ادامه اظهار داشت: با توجه به ظرفیت های علمی برخی تشکل های غیر دولتی این معاونت آماده همکاری های علمی برای مستند نگاری، ثبت و احیا این رشته ها است.
وی با بیان اینکه بدون شک در این میان نقش نمایندگان میراث فرهنگی استان در شهرستان ها بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: هنرمندان پیشکسوت در شهرستان ها به عنوان کسانی که بیشترین اطلاعات را داشته و توان همکاری را نیز دارند، قابل توجه است و انتظار هست نمایندگان محترم سازمان با اعلام نیاز و معرفی رشته های مورد نظر خود این معاونت را در تحقق برنامه مستند نگاری همراهی کنند.
محمدی خاطرنشان کرد: با گسترش زندگی شهر نشینی استفاده از تکنولوژی و محصولات صنعتی برخی از محصولات صنایع دستی شکل هنری پیدا کردند و نقش تولیدات برخی رشته ها در زندگی روزمره کمرنگ شد به شکلی که برخی از رشته ها به فراموشی سپرده شده اند.
شیشه درمه بافی: بافتی است تخت باف از نوع پودکشی، مرکب از دو رنگ تیره و روشن و برخلاف گلیم که طرح و نقش آن به سبب استفاده از پودهای رنگی است این شیوه بافت از نوع تارنما بوده و استفاده از هر رنگی به عنوان پود تاثیری در رنگ ظاهر دست بافته ندارد، تولیدات بافته شده تمام پشمی با این شیوه در عشایر ایل قشقایی نظیر خورجین ، جاجیم ، چنته ، نوار تنگ ، مفرش خوابگاه می باشد و بدلیل مشکل بودن بافت ، بافندگان کمتری به بافت آن مبادرت می ورزند.
دواتگری: از هنرهای فلزی است که سابقه چند هزار ساله دارد و عبارت است از ساخت اشیاء فلزی به روش سرد در گذشته دواتگران با کوبیدن یک قطعه سنگ بر روی فلز سرد، ظرف یا شیئی ساده را می ساختند، شیوه های ساخت ظروف در هنر دواتگری عبارتند از ساختن اشیاء بصورت یک تکه و بدون درز، ساختن اشیا با استفاده از دستگاه یا به روش خم کاری و ساختن اشیا بصورت چند تکه یا درز دار.
گچمه بافی: یکی از دستبافت های داری است که بیشتر در بین عشایر لر فارس بافته می شود، این دست بافت همچون گلیم و جاجیم ، از نوع پود کشی است ترکیبی از فرش و گلیم محسوب می شود و بیشتر در گروه گلیم های نقش برجسته به حساب می آید.
پایان پیام/
نظر شما