به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان: دومین همایش سالانه ستاد گسترش فرهنگ دعا با محوریت صحیفه سجادیه و تجلیل از شیخ کلینی (ره)، صبح روز چهارشنبه ۲۵ بهمن ماه در تالار شیخ صدوق حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) با پخش پیام آیتاللهالعظمی جوادی آملی آغاز به کار کرد.
حجت الاسلام و المسلمین صدیقی در این همایش با بیان اینکه دعا محبت، انس و خلوت با یار، ظهور درد دردمند، مراجعه به طبیب، سیم وصل به معشوق است، اظهار کرد: لذا دعا همه جا درخواست نیست، خواندن و ارتباط برقرار کردن است، بنابراین اگر دعا را قرآن صاعد بگوییم سخن گزافی نیست، از سوی دیگر آنچه از سیره اهل بیت(ع) نصیب جامعه شده است، انعکاس نور خدا بوده نه اینکه خود این بزرگان شخصا مایه گذاشته باشد بلکه آنان لسان الله، مرآت الله و بلندگوی خدا بودند که ادعیه شان هم از جانب خداوند بوده است.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به اینکه دعای کمیل سخن گفتن با خدا و کلیم خدا شدن است، افزود: این دعا دل در اختیار دلبر گذاشتن است، مناجات شعبانیه حضرت امیر (ع) اکسیری است که دل را آب میکند و انسان ملکی را ملکوتی کرده و انسان فرشی را عرشی میکند، دعا زینت روح و رقت قلب و مخ عبادت است.
حجت الاسلام صدیقی تصریح کرد: اگر ارتباط قلبی با خدا نداشته باشید و دعا نکنید خداوند حسابی برایتان باز نمیکند، این سخن طبق آیه قرآن است که اگر دعا نباشد و خدا را نخوانید خداوند شما را نگاه نمیکند.
وی گفت: بهترین ادعیه، دعاهایی است که خداوند در قرآن آورده است، همه دعاهای قرآن به معنای واقعی کلمه دعا هستند و انسان را با محبوب اش ارتباط میدهند، دعا انسان را انیس و جلیس خداوند قرار میدهد؛ از سوی دیگر ادعیه ماثور ائمه مطرح است که باید به آن توجه داشته باشیم، مساله این است که احسان و جهاد و زندگی اهل بیت(ع)، همه و همه در دعا و لبیک گفتن و خواندن خدا بوده است.
امام جمعه موقت تهران گفت: هرکدام از امامان ما دانشگاهی تاسیس کردند، گاهی دهها دعا از یک امام معصوم داریم که هر سطر از این ادعیه یک رشته تخصصی است، این معجزه ائمه است که با وجود کثرت این ادعیه، باز هم هریک از دعاها تنوع دارند و این جز معجزه نیست، این ادعیه در قله زیبایی و بلاغت هستند و هیچ تکراری نداشته و از جلوات خداوند محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه در میان صحیفه های مستند به معصومین، صحیفه سجادیه جایگاه خاصی میان عارفان و سالکان، عابدان و البته محققان دارد،خاطر نشان کرد: این مساله علت مختلفی دارد از جمله اینکه صحیفه مثل قرآن قطعی الصدور است و سند محکمی داشته و هیچ کسی در صدور این کتاب از سوی امام زینالعابدین (ع) شکی ندارد، همان طور که سخنرانان دیگر هم اشاره داشتند اولین کتاب مکتوب در حوزه دعا از سوی معصوم است، از سوی دیگر استناد صحیفه به امام چهارم را متواتر مطرح کردند.
حجت الاسلام صدیقی افزود: علاوه بر آنچه اشاره شد، نکته دیگری از سوی مرحوم مجلسی اول وجود دارد، البته مجلسی دوم شهرت وسیع تری دارد اما پدرش عمق علمی و تنوع معلوماتی دارد که او را جزو علمای خاص امامیه کرده است. مجلسی اول علاوه بر اینکه فقیه و محقق است، اهل شهود و سالک الی الله بوده است، او شرحی بر صحیفه سجادیه دارد. مرحوم مجلسی افتخار میکند و میگوید امروز در اصفهان خانه ای نیست مگر اینکه نسخه ای از صحیفه سجادیه در آن مورد توجه باشد.
وی با بیان اینکه صحیفه سجادیه را اگر انجیل آل رسول گفتند از این جهت است که مورد تایید خدا، معصومین است، اظهار کرد: صحیفه جزو متونی است که اگر به هر جامعه ای عرضه شود پذیرا خواهند بود، صحیفه را میتوان اینگونه توصیف کرد که برای جوامع بشری در ابعاد هدایت بعد از قرآن مورد نیاز است. صحیفه به نیازهای مختلف معنوی و مادی توجه کرده است.
وی ادامه داد: اگر اهل ادعیه صحیفه باشیم خداوند ما را خودکفا و مظهر خودش میکند، اگر اهل صحیفه باشیم حتی با دشمن خودمان با خیرخواهی برخورد خواهیم کرد.
بنابراین گزارش؛ سید محمد هاشمی در این همایش با بیان اینکه دعا منجی سعادت بشر است، گفت: صحیفه سجادیه از والاترین نمادهای قرآن صاعد و به درستی زبور آل پیامبر نامگذاری شده است.
جانشین وزیر و معاون حقوقی، امور مجلس و استانها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این کتاب به گزینی شیرینی از معارف الهی دارد و کسی که با این ادعیه مانوس است غیر از چشیدن لذت مناجات، بهره ای کامل از معارف الهی و اسلامی می برد.
وی تصریح کرد: این همه لطافت و ظرافتی که به جان کلمات صحیفه ریخته شده از احدی در عالم بر نمی آمده است جز وجود امام زین العابدین (ع) و لطف موجود در این ادعیه گویا برای انسان معاصر امروز است که بتواند به قله ای یکتا و همه جانبه تکیه کند.
همچنین؛ حجت الاسلام احمد غلامعلی، در این همایش با بیان اینکه اگر از ظرفیت دعا در زندگی استفاده کنیم در حیات روزمره خودمان هم تحول ایجاد میشود، اظهار کرد: لذا تصمیم گرفته شد هرسال این همایش پیوستی داشته باشد و امسال به موضوع خانواده اختصاص یافت.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم قرآن و حدیث با بیان اینکه خواندن دعا با قرائت آن تفاوت دارد، به فرازهایی از دعای ابوحمزه ثمالی اشاره کرد و ادامه داد: در این دعا مطالب متعددی از سوی امام سجاد(ع) ارائه شده است، از جمله اینکه حضرت میفرماید: خداوندا! من در ادب کردن خود به توجه و نوازش تو نیاز دارم، غافلگیرم نکن و... ، از سوی دیگر در سراسر دعای ابوحمزه ثمالی به نعمات مختلفی اشاره میشود، نعماتی که گاهی ما به عنوان نعمت به آنها توجه نداریم از جمله سخن راستین.
وی با بیان اینکه در دعای ابوحمزه ثمالی چندین نکته در مورد خانواده وجود دارد، افزود: از جمله این موارد اهمیت تربیت در خانواده است، بنابراین بر اساس این دعا اصل تربیت باید از خانواده باشد نه اینکه تصور کنیم از آموزش و پرورش است که تربیت محقق میشود.
حجت الاسلام غلامعلی گفت: این دعا افق روشنی به ما ارائه کرده و پس از درود به پیامبر اکرم (ص) و خاندان مطهرش، از خداوند درخواست میکند که کار مرا با نیکی به پایان ببر؛ این بیان حضرت همان افق روشنی است که در این دعا ترسیم شده است، همچنین حضرت در ادامه میفرماید: خداوندا از کار دنیا و آخرتم آنچه که مرا پریشان خاطر کرده است تو مرا کفایت کن و در ادامه راهکارهایی برای رسیدن به این جایگاهها در دعا از سوی آن امام همام ارائه میشود.
وی در بخش دیگری از مباحث خود گفت: امام سجاد(ع) در این دعا راهکار عملی برای موضوعات مختلف بیان میکند از جمله مسائل مذکور که اشاره شد که در این مجال برخی از این راهکارها را بیان میکنم؛ حضرت اولین راه حل را از بین بردن حب دنیا میداند، دومین مورد را شکیبایی و صداقت بیان میکند، در ادامه رشد کردن را منوط به حضور در جمع بیان میفرماید به این معنا که انسان وقتی میخواهد رشد کند به تنهایی موفق نخواهد شد بلکه رشد با خانواده ممکن است.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: نکته بعد که به عنوان راهکار در دعای ابوحمزه بیان میشود، خانواده است و از جمله مساله تربیت و گشایش و رزق مطرح و در نهایت امام سجاد (ع) به برخی آسیبها که خانواده را تهدید میکند اشاره میفرماید، از جمله اینکه رشد جامعه را در تنبل نبودن، اندوهگین نبودن، دوری از غفلت و سنگدلی بیان میکند، بنابراین بر اساس آموزههای آن حضرت جامعه وقتی موفق است که هم پرهیزگاری و هم تلاش و کوشش را با هم داشته باشد.
گفتنی است در پایان، ضمن تقدیر از برگزیدگان و چند تن از خانواده شهدا، بیانیه همایش قرائت شد.
نظر شما