خبرگزاری شبستان: مدینه جایگاه ارجمند و متعالی نزد مسلمانان دارد. مقصد هجرت پیامبر خدا (ص) نخستین پاییتخت اسلام و جایگاه دعوت و انتشار این دین مبین در جهان است. آنجا محل تشعشع نور درخشنده آن، میان بشریّت بوده به طوری که خداوند متعال با نور اسلام انسانها را از شرک و گمراهی نجات داد و آنها را به توحید و هدایت رهنمون ساخت. اینک بایسته است که آثار بدیع و نشانه های برجسته و ارزشمند آن باز شناسانده شوند.
زائران و حاجیان با مشاهده و زیارت این اماکن و مساجد، خاطره های عطر آگین آن دوران و چشم انداز بدیع سیره نبوی برگستره این سرزمین را در ذهن خود تداعی کرده و بدینسان قلب ها و سینه هایشان به تپش در می آید و بر ایمانشان افزوده می شود. در ادامه سلسله گفتگوهایی که با کارشناسان بعثه رهبری در حج و زیارت پیرامون معرفی مساجد مدینه النبی(ع)، این بار با حجت الاسلام فقیهی زاده، پیرامون تاریخچه برخی دیگر از مساجد مدینه به گفتگو نشستیم که در ذیل می خوانید.
حجت الاسلام سید محمدرضا فقیهی زاده، کارشناس بعثه رهبری در حج و زیارت با معرفی مساجد شهر مدینه به خبرنگار شبستان گفت: تعدادی از مساجد شهر مدینه که از مساحت کمی برخوردار بودند، به دلیل موقعیت کوهستانی، شکل پلکانی داشته و دارای پستی و بلندی بودند این مساجد شامل مساجد فتح، سلمان، مسجد علی(ع)، مسجد فاطمه(س)، مسجد ابوبکر، مسجد عمر و مسجد ذوقبلتین هستند که پس از به قدرت رسیدن وهابیون در حجاز، آنها تلاش زیادی برای محو آثار اسلامی و اهل بیتی کردند و تعدادی از مساجد را تخریب کردند.
وی با اشاره به اینکه هدف وهابیت بی توجهی مسلمانان به این مساجد است، بیان کرد: به غیر از مساجد سبعه که یادآور جنگ احزاب(خندق) است و در حال حاضر درب برخی از آنها بسته و تخریب شده است مساجد دیگری نیز در شهر مدینه مورد بی مهری وهابیت قرار گرفته است یکی از این مساجد، مسجد رد الشمس است که در حال حاضر، درب این مسجد بر مسلمانان بسته شده است.
مسجد رد الشمس
وی به تاریخچه واقعه رد الشمس و ساخت مسجد پرداخت و افزود: در جریان محاصره قلعه بنی نضیر، رسول خدا (ص) هنگام عصر به خواب رفت درحالی که سرش روی زانوی امیر مؤمنان، علی (ع) بود نزدیک غروب خورشید بیدار شد و وقتی متوجه شد که امام هنوز نماز عصر را نخوانده است از خداوند خواست خورشید را بازگرداند تا امام نماز بگزارد این روایت در تاریخ به نام حدیث رد شمس شناخته شده است و جمعی از راویان اهل سنت نیز آن را نقل کرد این مکان مسجد رد الشمس نام گرفت ولی در حال حاضر به دلیل آنکه این واقعه به نام امیرالمومنین(ع) ثبت شده است دربش توسط وهابیت بسته شده است.
مسجد ابوذر
این کارشناس بعثه رهبری با اشاره به اینکه مسجد ابوذر هم یکی دیگر از مساجد مهم در شهر مدینه است، بیان کرد: مسجد ابوذر مسجدی است که امروزه به نام مسجد ابوذر، صحابی راستگوی رسول خدا (ص)، شهرت داشته و در خیابان ابوذر، در فاصله 500 متری مسجد النبی واقع شده است نام اصلی این مسجد، مسجد البحیر یا مسجد الاسواف یا مسجدالسجده بوده است در روایت آمده که حضرت سجده طولانی در این مسجد داشته است. سپس نام «البحیر» بر این مسجد اطلاق شد.
مسجد سقیا
وی مسجد سُقْیا(یعنی تشنه) را از دیگر مساجد مهم در شهر مدینه معرفی کرد و گفت: این مسجد در منطقه سقیا قرار دارد و بر اساس روایتی، رسول خدا(ص) از آب چاه سقیا وضو گرفته و برای مردم مدینه دعا کرده است. در روایتی آمده است که حضرت وارد حرّه سقیا شدند و در محلی که متعلق به سعد وقاص بود، فرود آمدند. در آنجا آب خواستند، سپس وضو گرفته، رو به سوی قبله کردند و فرمودند: خدایا ! ابراهیم بنده و خلیل تو، برای اهل مکه دعا به برکت کرد. من هم بنده و رسول تو، برای برکت اهل مدینه دعا می کنم.
مسجد ثنیه الوداع
حجت الاسلام فقیهی زاده ادامه داد: مسجد ثنیة الوداع هم از دیگر مساجد تاریخی شهر پیامبر(ص) است که این مسجد در مدخل ورودی شهر واقع است جایی که از مسافران استقبال به عمل می آید مدینه دارای دو ثنیه بوده است، یکی به سمت مکه و دیگری به سوی شام آنچه اکنون باقی مانده و جای آن مشخص است، مدخل شام است که در جاده احد قرار دارد در این مسیر، در قسمت غرب آن، کوه های سلع و ذباب و در سمت راست آن مسجد ثنیة الوداع قرار دارد رسول خدا (ص) در بازگشت از تبوک، در اینجا مورد استقبال قرار گرفت.
مسجد المغسله
مسجد المغسله وی المغسله را از دیگر مساجد مدینه النبی معرفی کرد و گفت: این مسجد با نام مسجد بنی دینار نیز شناخته می شود گفته شده است که رسول خدا (ص ) بارها در این مسجد نماز خوانده است این مسجد اکنون در منطقه ای قرار دارد که آن را مالحه نامند و خانه های زیادی اطراف آن را گرفته است.
مسجد ابراهیم(ع)
مسجد و مشربه ابراهیم (ع) از دیگر مساجد مدینه است که حجت الاسلام فقیهی زاده آن را معرفی و اظهار کرد: مشربه به معنای بستان است که در این مکان ابراهیم فرزند رسول خدا (ص) به دنیا آمد و در روایتی از امام صادق(ع) توصیه بر نماز خواندن در این مسجد شده است بنای مشربه در حال حاضر در این مکان از بین رفته است و به صورت یک قبرستان باقی مانده است ولی منابع شیعه در حال حاضر زیارت مشربه ام ابراهیم و نماز خواندن در آنجا تأکید شده است.
پایان پیام/
نظر شما