آیین رونمایی بین المللی از موسوعه‌ی «التفسیر الأثری الجامع» در قم برگزار شد

همزمان با هفدهمین سالگرد ارتحال علامه معرفت و با حضور اندیشمندانی از ایران و جهان اسلام چون آیت الله رضا استادی، آیت الله علی اکبر رشاد، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالکریم بهجت پور و سخنان پرفسور نورالدین ابولحیه از کشور الجزایر موسوعه‌ی «التفسیر الأثری الجامع» رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، در آئین رونمایی بین المللی از موسوعه‌ی «التفسیر الأثری الجامع» که در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد، حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی رستم نژاد معاون آموزش حوزه های علمیه با اشاره به تدوین این اثر اظهار داشت: در حدود سال ۷۹ برای «التفسیر الأثری الجامع» دعوت شدیم تا روایات اهل شیعه و سنت را جمع آوری کنیم.

وی بیان کرد: با 12 تن از دوستان این کار را بر عهده گرفتیم و 6 سال طول کشید تا اینکه تمامی فیش های روایی و منقولات روایی شیعه و اهل سنت با محوریت دو کتاب از نورالثقلین شیعه و کتاب الدر المنثور از اهل سنت جمع‌آوری شد.

حجت‌الاسلام و المسلمین رستم نژاد تصریح کرد: این یک کار بزرگی بود، استاد معرفت همزمان سوره حمد و سوره بقره را تدوین کرده بودند و در 6 مجلد چاپ شد، اما بعد از رحلت ایشان این کار توسط بنده دنبال شد.

وی خاطرنشان کرد: اهداف بسیار مهمی در این مساله دخیل بود، در این راستا در طراحی اندیشه ناب استاد، آن هدف غایی این بود که در بسته‌ای بتوانیم محاسن کلام معصوم را در روایات تفسیری در اختیار دنیای اسلام قرار دهیم.

معاون آموزش حوزه های علمیه اظهار داشت:برای این هدف غایی، لازم بود در یک ترازوی مقایسه‌ای این روایات جمع آوری شود که قابل سنجش و نمایش و میزان اشتراکات و افتراغات این دو طایفه از روایات شیعه و سنت قابل شناسایی باشد و امکان عرضه دسته هر یک از روایات به آیات قرآن و مستخرج قرآن فراهم شود و داوری نسبت به این روایات اتفاق بیفتد.

وی گفت:همچنین یک شناسه‌ای از این روایات نیز عرضه شود و تعریف این شناسه که این روایت تفسیری و تطبیقی و مصداقی و انطباقی باشد، از طرفی منابع اصلی روایات نیز مشخص شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین رستم نژاد در ادامه عنوان کرد: این کار بزرگی بود و بعد از تجمیع روایات با دو دسته از روایات مواجه شدیم که اشتراکات زیادی داشت، اما وجود تمایزی ببین این دو دسته از روایات شیعه  و یا اهل سنت عموما از صحابه و تابعین بوده و روایت انگاری اتفاق افتاده و در اختیار عموم قرار گرفته بود.

وی با اشاره به برخی از این وجوه تمایز بیان کرد: وقتی این روایات کنار هم قرار می‌گیرد می بینیم روایات شیعه در مقابل روایات اهل سنت خیلی کمتر است، نکته دوم اینکه در روایات شیعه آن که روایت تلقی شده کلامی است منتهی به معصوم شود و به غیر از معصوم استناد نمی‌شود در حالی که در روایات تفسیری اهل سنت با یک توسعه‌ای از صحابه و حتی تابعین نظریات تفسیری به عنوان روایات تفسیری در کتاب‌هایشان سند می‌خورد.

معاون آموزش حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: این تمایز ایجاد می‌کند که در این که روایت چگونه باید باشد و شیعه نگاه می کند که معصوم است، اما اهل سنت یا درالمنثور دارد از منابع و مصادیقی نقل مکان می‌کند که آنها را از عالم غیب نمی‌داند.

وی ادامه داد:سوم اینکه فراوانی معنا شناسی واژگانی در روایات درالمنثور در مقابل فراوانی مراد شناسی و اخذ پیام از آیات و روایات اهل بیت(ع) است، همچنین پیدا کردن روایات صحابه از روش های ثابت بوده و روایات اهل بیت روش مند است.

حجت‌الاسلام و المسلمین رستم نژاد بیان کرد: همچنین روایات اسباب نزول در منقولات صحابه و تابعین است و در مقابل فراوانی روایت انطباقی در روایات اهل بیت است، از سوی دیگر فراوانی روایات مطرح است و در منقولات تفسیری صحابه و تابعین در مقابل توجه ویژه به متن آیات در روایات اهل بیت(ع) بوده است.

وی خاطرنشان کرد:فراوانی روایات جعلیات در تابعین و صحابه و پرهیز شدید از اسرئیات و جعلیات در اهل بیت(ع) و فراوانی و تکثر روایات به تعدد طرق و اسناد و فراوانی ناسازگاری های روایی در منقولات صحابه در مقابل سازوارگی روایات اهل بیت(ع) مطرح است.

کد خبر 1744901

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha