روزنامه القدس العربی در مطلبی با اشاره به حضور نیافتن عربستان سعودی در نشست گروه تماس منطقه ای درباره بحران سوریه آورده است: محمد مرسی رئیس جمهوری مصر این روزها فعال تر از هر زمان دیگری است.
این روزنامه بیان کرد: مرسی علاوه بر سفر اروپایی و دیدار با مسئولان بلند پایه این کشورها میزبان نشست گروه تماس برای حل بحران سوریه بود.
القدس العربی می افزاید: عربستان سعودی در این نشست که در سطح وزیران خارجه برگزار شد مشارکت نکرد و بهانه ای که برای مشارکت نکردن در این نشست مطرح کرد بیماری سعود الفیصل و اینکه وی دوران نقاهت خود را می گذراند.
این بهانه بسیاری را قانع نکرد زیرا عربستان قبلا عبدالعزیز بن عبدالله فرزند پادشاه و معاون وزیر خارجه سعودی را به نشستهای دیگری از جمله نشست جنبش عدم تعهد در تهران ونیز نشست موسوم به گروه دوستان سوریه که دو ماه قبل در پاریس برگزار شده بود، فرستاده بود.
این روزنامه بیان کرد: درباره علت اصلی شرکت نکردن سعودی ها در این نشست احتمالات زیادی داده شده است که برخی حضور ایران در این نشست را یکی از این دلایل می دانند زیرا ریاض مخالف ایفاگری نقش از سوی تهران درباره بحران سوریه است.
روزنامه فوق می افزاید: اگر مسئولان سعودی ایران را متهم به حمایت از نظام بشار اسد می کنند خود آنها نیز از گروههای مسلح حمایت مالی و تسلیحاتی می کنند و در امور سوریه دخالت می کند.
این روزنامه بیان کرد: دولت مصر واکنشی به تحریم نشست از سوی عربستان انجام نداد و وزیر خارجه مصر اعلام کرد که ریاض را از نتایج نشست قاهره مطلع خواهد کرد.
القدس العربی آورده است: ایران و ترکیه وزیران خارجه خود را به این نشست اعزام کردند و هر دو کشور دلایل منطقی خود را داشتند.
ترکیه مصر را دروازه نهضتهای عربی می داند، از تلاش مصر برای احیای نقش منطقه اش آگاه است، با توجه به اینکه رئیس جمهوری و دولت مصر برخواسته از بطن اخوان المسلمین است با آن همسویی می کند زیرا دیدگاههای آنها را به حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان نزدیک می بیند.
علاوه بر این ترکیه نه تنها در بعد سیاسی خواهان نزدیک شدن به مصر است بلکه به قراردادهای بازسازی نیز چشم دوخته است به ویژه که بازار بورس مصر نیز رونق پیدا کرده است.
اما ایران خواهان حرکت به سوی بزرگترین کشور عربی با سابقه تمدنی و تاریخی ریشه دار است. مناسبات و تاثیر پذیری ایران و مصر از یکدیگر در دو سوی خاورمیانه همواره تاثیر گذار بوده است.
ایران در واقع با این هدف به مصر نزدیک می شود تا بتواند روابط دیپلماتیک و تجاری خود با مصر را توسعه بخشد تا تحریم های اقتصادی آمریکا را بشکند.مساله ای که تا کنون در خصوص آن موفق بوده و نمونه آن را می توان مساله ماسبات ایران کره جنوبی دانست.
این روزنامه می نویسد: عربستان سعودی با تحریم این نشست توفیقی بدست نیاورده است زیرا دروازه مصر را به سوی ایران گشوده و علاوه بر آن این موضع سعودی ها شگفت آور است زیرا پادشاه عربستان قبلا به گرمی از احمد نژاد رئیس جمهوری ایران در نشست مکه استقبال کرده بود.
روزنامه فوق در پایان بیان کرد: نشست هرچند نتوانست کمک زیادی به حل بحران بکند اما یک باشگاه کشورهای بزرگ منطقه ای را به وجود آورده که عربستان از ورود به آن امتناع می کند موضوعی که برای جمهوری اسلامی ایران بسیار مفید است . این در حالی است که برخی مشارکت نکردن سعودی در این اجلاس را به عدم تمایل آنها برای حل بحران سوریه از طریق راهکار سیاسی می دانند به ویژه که این کشور به شکل گسترده ای به همراه قطر از گروههای مسلح حمایت مالی و تسلیحاتی می کند.
نظر شما