به گزارش خبرگزاری شبستان، معناگرایی و معنویت در پدیده های فراروانشناسی، تجربه شبهعرفانی و داروهای روانگردان از منظر روانشناسی، علل روانشناختی در گرایش به جنبشهای نوپدید معنوی، بررسی تحلیل انتقادی مراقبه از منظر روانشناختی و قانون جذب، از جمله عناوین مقالات درج شده در سومین شماره فصلنامه مطالعات معنوی هستند.
بنابراین گزارش، در مقاله "تجربههای شبه عرفانی و داروهای روانگردان از منظر روان شناختی" نوشته هادی وکیلی آمده است: با تحقیق در باب داروهای فعالساز روانی، علائق عرفانی به تجربه عرفانی گسترش یافته است. اعتقاد عمومی این بوده که چنین داروهایی برآورنده احوال عرفانی یا حالات اسکیزوفرنیک هستند؛ گرچه میان این دو گونه حالت، شباهتهای فیزیولوژیک یا پدیدارشناختی وجود دارد، ولی کارهای اخیر تفاوتهایی را نشان داده است.
علاوه بر مراقبه و هیپنوتیسم، از داروها نیز می توان برای تغییر حالات هشیاری استفاده کرد. از روزگاران کهن، مردم از داروهای برای تحریک شدن یا آرامش یافتن، خوابیدن یا بیدار ماندن، وحدت بخشیدن به ادراک های عادی و یا برای ایجاد توهم استفاده کرده اند. واژه دارو در اشاره به هر ماده (به جز غذا) که بطور شیمیایی کارگرد ارگانیسم را تغییر دهد، بکار می رود.
داروهایی که بر رفتار، هشیاری، و یا خلق و خو تأثیر می گذارند روان گردان نامیده می شوند. اعم از داروهای غیرمجاز خیابانی از قبیل هروئین و ماری جوانآ و داروهای مجاز مانند آرامبخش ها و داروهای محرک، و همچنین داروهای آشنا از قبیل الکل، نیکوتین و کافئین که در زمره این دسته از داروها به حساب میآیند.
همچنین در مقاله "معناگرایی و معنویت در پدیدههای فراروانشناختی" به قلم عبدالرضا آتشین صدف آمده است: دانش بشر، روزبهروز در حال گسترش است و بشر همواره به دنبال کشف ناشناختههای خویش و جهان خویش بوده است. درنوردیدن مرزهای دور و دراز علم و گشودن افقهای ناگشوده در جهان معاصر حیرتانگیز است. به باور بسیاری از متفکران، پیشرفت علوم تجربی با وجود فواید فراوانش، انسان را از توجه به جهان معنا و نیاز اساسیش به معنویت، غافل کرده است و پرسشی که سالهاست پیش روی انسان قرار دارد، این است که آیا بشر خود میتواند راهی به آسمان بگشاید و آیا میتوان با بضاعت انسان کنونی، وجود جهانی غیرمادی را اثبات کرد؟
همچنین مقاله "علل روانشناختی در گرایش به جنبشهای معنوی نوپدید" نوشته محمدحسین قدیری نیز به بررسی علل روانشناختی گرایش به جنبههای معنوی نوپدید با تأکید بر علل شناختی میپردازد و روش تحقیق آن، رویکرد توصیفی ـ تحلیلی با تطبیق بر نمونههای عینی است.
دو مقاله "بررسی تحلیلی ـ انتقادی مراقبه از منظر روانشناختی" به قلم پریسا گودرزی و "قانون جذب" (راز) نوشته حمزه شریفیدوست از دیگر مقالات درج شده در این نشریه هستند. در بخشی از مقاله "بررسی تحلیلی ـ انتقادی مراقبه از منظر روانشناختی" میخوانیم: تکنولوژی جدید و بهبود وضع زندگی مادی، به شیوههای گوناگونی برای بشر ایجاد اضطراب کرده و به عنوان یکی از اصلیترین عوامل برهم زننده آرامش محسوب میشود.
واقعیت تلخ تمدن مدرن، ابتلای آدمی به زندگی ماشینی و مکانیکی، رقابت در در عرصههای مختلف زندگی، حجم انبوه اطلاعات و بسیاری از موارد مشابه، سبب شده است که تعداد زیادی از مردم به عوارض ناشی از عدم آرامش از جمله اضطراب، افسردگی، انواع ترسها و بیماریهای روان تنی دچارند که این اختلالات، اغلب با اشکال در تمرکز و دگرگونیهای نابسامان در سطوح هوشیاری و لایههای آگاهی همراه است.
شایان ذکر است، سومین شماره فصلنامه معنوی، الاهیاتی، انتقادی مطالعات معنوی، با قیمت 40 هزار ریال به صاحب امتیازی پژوهشکده باقرالعلوم(ع) و سردبیری محمدحسین کیانی منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما