خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ متولد ۱۳۴۴ است و از سال ۱۳۵۴ کار خود را زیر نظر استاد محمدعلی رستگار در کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان بیرجند آغاز کرده است. «علی شریفی» مدرس و بازیگر تئاتر در دهه ۵۰ هنگامی که در کانون پرورش فکری کودکان مشغول کار بود توسط اساتیدی چون علی عرب و زنده یاد عبداللهی به نمایش و تئاتر دعوت شد و به این ترتیب وارد گروههای رسمی تئاتر میشود.
او در زمینه حضورش در جشنوارههای مختلف استانی و کشوری به خبرنگار شبستان میگوید: سال ۱۳۵۸ در اولین جشنواره دانش آموزی خراسان بزرگ و سال ۱۳۶۱ در تئاتر استانی آزاد در قالب ۶ گروه شرکت کردیم که از این ۶ گروه؛ سه گروه از مشهد و سه گروه از بیرجند، سبزوار و شیروان به عنوان غیر رقابتی با اثر «حماسه ای»۱۲ تا ۲۲ بهمن حضور داشتند و بارها تئاتر در سنوات مختلف حائز مقام در جشنوارههای استانی، منطقه ای، فجر و ... شد.
شریفی با اشاره به سبقه تئاتر استان، ادامه میدهد: پنج دوره در دهه ۷۰ -۸۰ جشنواره عروسکی استان خراسان بزرگ به میزبانی بیرجند برگزار شد در آن برهه زمانی کار به جشنواره بینالمللی نیز راه یافت.
وی میافزاید: به تناسب و فراخور زمان تئاترها متفاوت است، در دهه ۵۰ تئاتر جنبه سیاسی و اعتراضی و در دهه ۶۰ انقلابی و مذهبی بود و در آن برهه زمانی گاهی به علت استقبال فراوان مخاطب، اجراها به ۳ سانس در یک روز میرسید.
وی با بیان اینکه اجرای تئاتر در دهه ۷۰ کمرنگ تر شد، یادآور میشود: تئاتر در دهه ۸۰ - ۹۰ به علت بروز رسانههای جدید کمرنگ و ارتباط با مخاطب کمتر و کمتر شد.
به گفته وی حضور و استقبال مخاطب باعث افزایش انگیزه میشود و در حال حاضر با وجود ارتباط گیری و استقبال مخاطب تئاتر در حال شکوفایی و رونق مجدد است.
این کارگردان بیرجندی رکن اصلی تئاتر را حضور و استقبال مخاطب میداند و میگوید: وقتی تماشاگر باشد اجرا به اوج خود در صحنه رسیده و بازیگر بدون خستگی گاهاً چندین سانس را در یک روز اجرا می کند.
وی زنده بودن اجرا را یکی دیگر از ارکان اصلی تئاتر ذکر کرده و میافزاید: این مهم یکی از جاذبه اصلی تئاتر است. وقتی اثر جذاب و خوب باشد میتواند دوباره ذائقه مخاطب را به این سمت سوق داد و باعث استقبال و ارتباط گیری مجدد مخاطب با تئاتر شود.
او که سالها خاک صحنه خورده است با اشاره به این مهم که تئاتر هنر جمعی است و در دوران طلایی رشد چشمگیر و تعداد مخاطب بالایی داشت، حمایت مخاطب را باعث دلگرمی بازیگران و برگشتن تئاتر به اوج گذشته میداند و میگوید در گذشته مسائل مالی به شدت کنونی نبود.
شریفی معتقد است اقتصاد تئاتر و مسائل مالی معضلی است چرا که برای آماده کردن کار نیاز به اعتبار بالایی است و اجرای یک تئاتر ساده ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان هزینه دارد و باید دید با اجرای کار برگشت سرمایه وجود دارد؟
وی از مشکلات پیش رو به نبود زیرساختهای مورد نیاز مانند سالن مناسب، عدم فضای کافی و مناسب در سالن ها اشاره میکند و میگوید: نسل جدید شور و اشتیاق بالایی دارد و آماده بودن زیرساختها در رساندن تئاتر به اوج خود و دوران طلایی اش نقش بسزایی دارد.
شریفی در پاسخ به این سوال که تئاتر با حضور چه افرادی در بیرجند برپا شد میگوید: به فراخور زمان تئاتر جنبه سیاسی، اعتراضی، اجتماعی و ... داشت و افرادی همچون مرحوم رستگار، مرحوم عبداللهی، نادی مقدم، دلباز، شکری نیا، نورایی و ... از گذشته فعالیت داشته و در حال حاضر از پیشکسوتان تئاتر استان هستند که در اجرای تئاتر به عنوان مهمان، مشاور و حتی بازیگر در کارها ورود میکنند.
او که با وجود پتانسیل و استعداد جوانان و نوجوانان این استان، برای تئاتر استان بازیگران جوان آینده خوبی را متصور است، ادامه میدهد: در صورت حمایت و ارتباط مخاطب با تئاتر، با توجه به توانایی و استعدادهای بازیگران تئاتر آینده روشنی برای تئاتر استان وجود دارد و امید است جوانان استان نیز مانند دیگر بازیگران قدیمی همچون فهیمه هرمزی که در زمینه تئاتر و سینما در کشور و بین الملل چهره مطرحی است، موفق شوند.
وی از اساتید خراسان جنوبی به استاد حقگو، دکتر زارعی، کامیابی مسک، عرب و... اشاره میکند و میگوید: خراسان جنوبی مهد نخپه پروری است و در صورت ارتباط گیری مناسب با مخاطب، کمک رسانهها، انتخاب برنامه و مسیر درست، تئاتر دوباره به اوج طلایی خود باز خواهد گشت.
شریفی ادامه یادآور میشود: در همه شهرستانها در صورت استقبال و نیاز، مدرس برای آموزش تئاتر اعزام میشود.
او به حضورش به عنوان بازیگر در فیلم کوتاه تلویزیونی فاز و نول اشاره میکند و میگوید: این سریال به کارگردانی مرتضی معتمدی و نویسندگی عبدالله اسماعیلی است که به زودی در شبکه خاوران پخش میشود.
او که به علت شرایط سنی در حال حاضر کمتر به عنوان بازیگر در عرصه تئاتر حضور دارد و بیشتر به تدریس و شناسایی استعدادها و نخبه پروری میپردازد، میگوید: امسال ۱۴ گروه تئاتر صحنه ای در جشنواره استانی شرکت کردند که آثار در هفته اول آبان بازبینی شده و پس از انتخاب در هفته سوم، جشنواره در قائن برگزار میشود.
شریفی از حضور تئاتر خیابانی و محیطی که سالها حذف شده بود در جشنواره امسال خبر میدهد و میافزاید: پنج گروه تئاتر خیابانی نیز در جشنواره استانی امسال حضور خواهند داشت.
نظر شما