لزوم تدوین الگوی وقف‌های جدید متناسب با نیازهای روز جامعه/ اخذ سند رسمی برای 1000رقبه در یک سال گذشته

مدیر حوزه‌های علمیه گفت: تدوین الگوهای وقف جدید با هدف کارآمدتر کردن موقوفات متناسب با تحولات زندگی امروز، باید در قالب طرحی جامع و فراگیر صورت بگیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ آیت‌الله علیرضا اعرافی در جریان بازدید از اداره کل اوقاف استان قم و دیدار با مدیرکل و معاونان اوقاف که به مناسبت هفته وقف انجام شد اظهار کرد: از مجموعه اوقاف قم به دلیل زحمات فراوان و تلاش در سه عرصه بقاع متبرکه، موضوعات قرآنی و احیای وقف تشکر و قدردانی می‌کنیم.
وی افزود: مرگ، رابطه انسان با این دنیا را قطع می‌کند مگر آدمی باقیات الصالحاتی از خود به یادگار گذاشته باشد که تا قیامت برای او ثواب و اجر خواهد داشت.
مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه دست اندرکاران وقف و متولیان این عرصه هم در باقیات الصالحات سهمی دارند گفت: اقدامات سازمان اوقاف و ادارات کل آن در استان‌ها، موجب احیای وقف و موقوفات شده و امیدواریم مورد رضایت الهی قرار بگیرد.


وی ادامه داد: در زمان رضاخان و محمدرضا شاه، موج وقف‌زدایی در ایران به راه افتاده بود و با وجود 40 و اندی سال تلاش برای احیا موقوفات ضایع شده، هنوز دچار عقب ماندگی‌هایی هستیم.
اعرافی با اشاره به از دست رفتن اسناد برخی موقوفات خاطرنشان کرد: البته راهکارهایی برای بازگرداندن این دست از موقوفات هم وجود دارد ولی پیچیدگی‌های خاص خود را داشته و با سختی همراه است البته اوقاف در این زمینه مسئولیت دارد و باید در حد توان، برای احیای موقوفات تلاش کند.
ضو شورای نگهبان با اشاره به وقف‌های جدید و عدم تناسب برخی از آنها با نیازهای روز جامعه تصریح کرد: سازمان اوقاف باید در این زمینه اعتمادسازی کرده و فهرست نیت‌های جدید را در اختیار خیرین و واقفان قرار دهد.


وی با تاکید بر اطلاع‌رسانی بیشتر در زمینه فعالیت‌های سازمان اوقاف برای اعتمادسازی بیشتر در سطح جامعه گفت: البته در این زمینه باید بین اوقاف، ائمه جمعه و جماعات، صدا و سیما و سایر رسانه‌ها، تعاملی سازنده برقرار شود.
اعرافی اضافه کرد: تدوین الگوهای وقف جدید با هدف کارآمدتر کردن موقوفات متناسب با تحولات زندگی امروز، باید در قالب طرحی جامع و فراگیر صورت بگیرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری فرهنگ‌سازی در زمینه وقف را یکی از ضرورت‌های امروز دانست و گفت: برای گفتمان‌سازی در این زمینه می‌توان از ظرفیت مبلغان دینی و فرصت‌های تبلیغی استفاده کرد که مدیریت حوزه‌های علمیه در این زمینه آماده همکاری با اوقاف است.


وی افزود: نگاه برخی مردم این است که موقوفات اموال ضایع شده‌ای هستند که نیازی به پرداخت اجاره متناسب با قیمت منطقه‌ای برای آنها نیست، در این زمینه هم باید فرهنگ‌سازی شود تا از عواید موقوفات بیشتر و بهتر در راستای نیت واقف بهره ببریم.
اعرافی با بیان اینکه مجموعه موقوفات، یک دولت اقتصادی بزرگ به شمار می‌رود گفت: این مهم در صورتی محقق می‌شود که هم مسئله وقف به صورت کامل احیا شود و نگاه نسبت به آن، تغییر کند.

اخذ سند رسمی برای 1000 رقبه قم در یک سال گذشته

بنابراین گزارش در ادامه این دیدار؛ حجت‌الاسلام والمسلمین عباس اسکندری در جریان بازدید آیت‌الله اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور از اداره کل اوقاف استان قم گفت: یکی از کارهای جدی اوقاف، شناسایی موقوفات و اخذ سند رسمی برای آنهاست.
وی افزود: طی یک سال گذشته، برای حدود هزار رقبه جدید سند رسمی اخذ شده است؛ تعداد رقبات استان قم هم حدود 17 هزار مورد است.


مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم با بیان اینکه سال گذشته، اوقاف قم جزو استان‌های برتر در زمینه اخذ سند برای موقوفات مورد تقدیر قرار گرفته است گفت: حدود 300 مورد پرونده اختلافی هم در جریان است البته با توجه به تلاش صورت گرفته، در بیشتر پرونده‌ها، رأی به نفع اوقاف صادر می‌شود.
وی ادامه داد: هر چه بیشتر جستجو می‌کنیم، با موقوفات ثبت نشده بیشتری مواجه می‌شویم که نشان می‌دهد وقف‌های زیادی هستند که در گذشته، حقوق آنها ضایع شده است.


اسکندری با بیان اینکه در شش ماه نخست امسال، پنج وقف جدید در قم به ثبت رسیده که ارزش ریالی آنها 450 میلیارد ریال است گفت: البته در قم، آستان مقدس حضرت معصومه(س)، مسجد مقدس جمکران و برخی موسسات تحقیقاتی و پژوهشی هم موقوفاتی دارند و آنها را مدیریت می‌کنند، ضمن اینکه موقوفات بسیاری هم توسط متولیان خاص اداره می‌شوند.


مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم تصریح کرد: بر اساس قوانین و مقررات موجود، سازمان اوقاف موظف به نظارت بر حفظ عین موقوفات و حُسن اجرای امینانه نیت واقفان است.
وی با اشاره به تنوع بالای نیت‌ها در موقوفات قم گفت: وقف‌های قابل توجهی در قم با نیت دارو و درمان نیازمندان وجود دارد که با همکاری سازمان بسیج پزشکان تاکنون 60 دوره طرح رایگان برای نیازمندان اجرایی شده ضمن اینکه طی تفاهم‌نامه‌هایی با کمیته امداد، بهزیستی و هلال احمر و همچنین دانشگاه علوم پزشکی، بخشی از داروی نیازمندان از محل عواید موقوفات تامین می‌شود.


اسکندری با بیان اینکه در مناسبت‌هایی همچون نیمه شعبان هم طی تفاهمی با هلال احمر قم، تمام داروهای مورد نیاز برای مسافران و زائران توسط اوقاف تامین شده است خاطرنشان کرد: تهیه و توزیع بسته‌های معیشتی هم که از دوره شیوع کرونا شروع شد همچنان ادامه دارد.

کد خبر 1727925

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha