خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛زینب روحانی مقدم- امروز ۳۰ مردادماه است که به نام روز جهانی مسجد نامگذاری شده است، مکانی مقدس و مهم که از ابتدای صدر اسلام تاکنون نقش مهمی را در تحولات جهان اسلام ایفا کرده است.
مسجد، مهمانخانه خدا در زمین، جایگاه نزول برکات و خیرات آسمانی، خانه راز و نیاز، عشق و محبت، صفا و صمیمیت، ایثار و رحمت و محل آرامش موحدان است؛در مسجد است که روح انسان تعالی می یابد.
مسجد تجلی وحدت و اتحاد مسلمانان است چرا که در این مکان است که افراد نمازگزار همچون قطرههای آب به یکدیگر میپیوندند تا دریایی از اتحاد را به نمایش درآورند، همه در کنار یکدیگر در برابر پروردگار یکتا رو به سوی یک قبله میکنند و لب به حمد و ثنای آن یگانه نازنین میگشایند.
*لزوم تحکیم پیوند مسجد و «وقف»
مسجد محل پرداختن به مسائل مختلف جامعه است و از ابتدای اسلام تاکنون این نقش را به دوش کشیده است و یکی از مسائلی که امروز جامعه نیاز به توجه دارد بحث فرهنگ و سنت حسنه«وقف» است، سنتی که می تواند به حل مشکلات جامعه کمک کند.
«وقف»، سنّت حسنه ای است که از دیر باز به اشکال گوناگون در تاریخ بشر وجود داشته است و اسلام نیز آن را در مسیری روشن، منطقی، هدف دار، مترّقی و دقیق مورد استفاده قرار داده است.
آیاتی که در قرآن به انفاق، احسان، عمل صالح، ایثار و... اشاره شده، می تواند مشوق وقف باشند وقف برای مسجد نیز دارای اهمیت بسیار بالایی است زیرا مسجد یک پایگاه مهم اجتماعی در دین اسلام محسوب میشود که میتواند با فعالیتها و تلاشهایش موجب رونق و رشد مباحث مختلف در محل شود.
درست است که وقف برای مسجد از دیرباز مورد توجه قرار دارد اما چه خوب است که واقفین در شرایط امروز که با جنگ های ترکیبی دشمن مواجه هستیم به سمت مساجد حرکت کنند و وقف هایی در این زمینه داشته باشند تا در حل مشکلات جامعه در زمینه های مختلفی از جمله فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی سهیم باشند.
مسجد طی سه سال اخیر ظرفیت های خود را برای جامعه به نمایش گذاشت و نشان داد که هنوز هم برای حل مشکلات جامعه آماده است و سوق دادن وقف های جدید به سمت جامعه قطعا باعث رونق یافتن مساجد و حل مشکلات جامعه می شود.
به مناسبت روز جهانی مسجد به سراغ یکی از کارشناسان حوزه دین رفتیم تا در خصوص اهمیت پیوند مسجد و وقف گفتگویی داشته باشیم و گفتگوی اختصاصی شبستان با حجت الاسلام حسین رحیمی -معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی- را به شرح ذیل می خوانید؛
۱-با توجه به فرارسیدن روز جهانی مسجد در مورد اهمیت توجه به مساجد بفرمایید؟ مسجد در فرهنگ اهل بیت عصمت و طهارت(ع) جایگاه نزول خیرات و برکات آسمانی نامگذاری شده است جایگاهی که هم به عنوان خانه عبادت و تجلی گاه بهشت در زمین است.
پیامبر گرامی اسلام(ص) برای تشکیل حکومت اسلامی اولین کاری که انجام دادند به احداث مسجد النبی پرداختند که به عنوان نخستین جایگاه علمی، سیاسی، اجتماعی و حکومتی اسلام در آن دوران معرفی شد و به عنوان یک مرکز آموزش معارف اسلامی و مرکز حکومت و سیاست گذاری در زمان ایشان شناخته شد.
اهمیت مساجد همین قدر است که در مساجد کاری انجام می شود که مورد رضایت خداوند متعال است و خداوند در قرآن کریم فرموده «در مساجد غیر از خدا را نخوانید» به این دلیل که همه چیز در مسجد برای خدا است و مسجد باید جایگاه تبلیغ ارزش های الهی باشد.
در احادیث فراوانی بر این موضوع تاکید شده است که به مساجد توجه شود چرا که مساجد خانه های خدا بر روی زمین هستند و در مواردی آمده که مساجد خانه هر مومنی است و بالاترین و برترین مکان نامگذاری شده است.
۲-اوقاف و امور خیریه چه نقشی می تواند در پررنگ شد مساجد و فعالیت های آنان در جامعه ایفا کند؟ کسانی که در امر ساخت و احیا و آبادانی مسجد مشارکت و تلاش می کنند مسلما جایگاه بالایی دارند چه افرادی که موقوفاتی از خود به جای گذاشته اند تا مساجد همواره رونق داشته باشند.
اگر مساجد نیاز به تعمیر و مرمت داشته باشند از درآمد موقوفات می توان در این زمینه استفاده کرد و چه خوب است که به این مکان توجه ویژه ای شود.
۳-چه میزان وقف با نیت کمک به مساجد در استان خراسان جنوبی وجود دارد و بیشترین در چه شهرهایی به ثبت رسیده است؟ در خراسان جنوبی نیاز به موقوفاتی با نیت مساجد بسیار احساس می شود.
برخی از مساجد فعال و محبوب در نزد مردم هستند و افراد بسیاری به این مساجد مراجعه می کنند اما درآمد پایداری ندارند تا متولیان بتوانند کار خاصی را در این مساجد حس می شود تا موقوفاتی برای آنان به ثبت برسد که از عواید آن برای مساجد استفاده شود.
موقوفاتی که با نیت مساجد در استان به ثبت رسیده اند محدود و انگشت شمار هستند و نیاز است مردم به سمت ثبت وقف جدید در خصوص کمک به مساجد قدم هایی بردارند. خداوند متعال پاداش بسیاری برای کسانی در نظر گرفته است که در احداث و ساخت و تعمیر و مرمت خانه خدا یعنی مساجد شریک باشند و از این کار مهم غافل نشوند و می توانند موقوفاتی را به جای بگذارند که بعد از عمر آنان، مساجد از این موقوفات بهره مند شوند.
۴-سازمان اوقاف و امور خیریه خراسان جنوبی چه برنامه هایی را برای توجه کردن به مساجد در دستور کار دارد؟ در دین اسلام بر ساختن مسجد و تعمیر آن تاکید بسیاری شده است و پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند که «کسی مسجدی را بسازد خداوند متعال برای او در بهشت خانه ای می سازد.»
خداوند از اولین بانی مسجد در اسلام که مسجد قبا را ساخت اینگونه یاد می کند که «مسجدی که بر اساس تقوا بنا شده است سزاوار است که در آن به نماز قیام کنید» و این موضوع به اهمیت ساخت مساجد اشاره دارد.
سازمان اوقاف می تواند به واسطه تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف کاری کند تا مردم به سمت ایجاد وقف های جدید با نیت مساجد روی آورد و یکی از کارهایی که بر عهده این سازمان قرار دارد موضوع هیئت امنای مساجد است که با آگاهی پیدا کردن از شیوه وقف و جذب خیرین می توانند اطلاعات کافی را به دست آورند و از مشاوره ها بهره ببرند تا برای مساجد موقوفات جدید ایجاد کنند.
در این راستا مساجد، خادم و یا روحانی مسجد در جهت انجام امورات جاری مسجد دارای مشکل نباشند و یک درآمد پایدار برای مسجد داشته باشند و اوقاف می تواند به بهبود شرایط و امورات مسجد با ثبت موقوفات جدید کمک کند.
مساجد وقف انتفاعی هستند و بتحت نظر اوقاف این بنا مدیریت می شود و اوقاف به عنوان متولی موقوفات می تواند کمک شایانی به مساجد جهت ایجاد وقف های جدید با این نیت داشته باشد.
اوقاف به عنوان یک ناظر بر فعالیت های هیئت امنا فعالیت می کند و در عین حال جهت برگزاری مراسمات مذهبی و اجرای نیات واقفین ورود پیدا می کند و مسجد به عنوان یک پایگاه فرهنگی و محل اجرای نیات واقفین معرفی شود و برگزاری کلاس های مرتبط با سبک زندگی اسلامی و کلاس های حفظ قرآن کریم در مساجد که از برنامه های اوقاف است می تواند به این موضوع کمک کند.
۵-چه وظیفه ای بر عهده متولیان مساجد در جهت ترویج فرهنگ وقف قرار دارد؟ وظیفه سنگینی بر عهده متولیان مسجد است چرا که اگر متولی به فکر این مکان نباشد قطعا دچار مشکلاتی خواهد شد.
متولیان مساجد با ترویج فرهنگ وقف در بین مردم می توانند برای آبادانی و احیای مساجد قدم های مثبتی را بردارند.
نظر شما