مسجد جامع قدیمی ترین و معتبرترین مسجد استان همدان است

رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان گفت: مسجد جامع ازقدیمی ترین ومعتبرترین مساجد همدان است که با توجه به مشخصات، معماری و کتیبه های موجود متعلق به سال ۱۲۵۳ هجری قمری و بعد از آن است.

 خبرگزاری شبستان// همدان
 

مسجد جامع از قدیمی ترین و معتبرترین مساجد همدان است که با توجه به مشخصات، معماری و کتیبه های موجود متعلق به سال 1253 هجری قمری و بعد از آن است. هر چند که با مطالعه متون تاریخی بنای اولیه معبد به قرون اولیه اسلام برمی گردد.
 

موقعیت جغرافیایی مسجد جامع
مسجد جامع شهر همدان در نزدیکی میدان مرکزی شهر و در قسمت غربی خیابان اکباتان، در محدوده راسته بازارهای شهر قرار دارد. این مسجد از بناهای دوره قاجاریه است و تاریخ شروع ساخت آن در قطار بندی جلو ایوان بزرگ، سال 1253 ثبت گردیده است.
 

گنبد مسجد جامع
گنبد آن نسبتا بزرگ و دو پوششه است این مسجد رواقهای زیبا و دیدنی دارد . ضلع غربی شامل هشتی مقرنس کاری شده و شبستان کوچک و کم ارتفاع زمستانی است.
 

در های ورودی مسجد جامع
این مسجد سه در ورودی دارد که عبارتند از ورودی نوساز سمت خیابان اکباتان , ورودی قدیمی با دالان طاقدار در ضلع شرقی صحن، ورودی قدیمی با دالان هشتی مقرنس کاری شده در ضلع غربی صحن، که هر سه از زیبایی چشمگیری برخوردارند. بنای مسجد جامع همدان دارای طرحی مستطیل شکل و چهار ایوانی ناقص است.
 

فضای مسجد جامع
به طوری که فضای وسیع و روشنی را به وجود آورده اند سمت های جنوبی این مسجد شامل ایوانی مرتفع می باشد که رسمی بندی جلو آن از آجر و کاشی معرق ساده ساخته شده است و بر روی آن با کاشی فیروزه رنگ نام الله و نام پنج تن نوشته شده است.
 

صحن مسجد جامع
این مسجد که از جمله شاهکارهای هنر دوران قاجار است دارای صحنی مستطیل شکل درمیان ، سه ایوان در جهت های جنوبی، شرقی و شمالی، چندین شبستان، گنبد، گنبدخانه و 6 مناره و چند حجره است. شبستانی که سمت غرب گنبدخانه واقع شده دارای 32 ستون (چهار ردیف هشت تایی) سنگ و ستونهای آجری دیگری است که تناسب و هماهنگی میان ستون های سنگ و طاق درخور توجه است.
 

شبستان مسجد جامع
درحال حاضر مسجد دارای سه ایوان،‌ دو شبستان و گنبدی آجری و صحن وسیع و دلبازی است که حوض بزرگی را در خود جای داده است ایوان اصلی در ضلع جنوبی واقع شده و دو ضلع شرقی و شمالی نیز مناره هایی قرار دارد طاق نماهای کم عمقی نیز در ضلع جنوبی صحن وجود دارد شبستان اصلی مسجد دارای 55 ستون 11 در 5 ردیف است گنبد آجری مسجد که بر روی این شبستان قرار دارد.
 

ایوان مسجد جامع
قسمت های جنوبی این مسجد شامل ایوانی مرتفع می باشد که رسمی بندی جلو آن از آجر و کاشی معرق ساده ساخته شده است و بر روی آن با کاشی فیروزه رنگ نام الله و نام پنج تن نوشته شده است. گنبد آن نسبتا بزرگ و دو پوششه است. این مسجد رواق های زیبا و دیدنی دارد. ضلع غربی شامل هشتی مقرنس کاری شده و شبستان کوچک و کم ارتفاع زمستانی است.

 

اسدالله بیات، رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان با بیان اینکه عمده‌ ترین تحولات کالبدی مسجد به دوران صفوی، قاجار و پهلوی مربوط می‌شود، به خبرنگار شبستان گفت: شبستان اصلی و قسمت جبهه جنوبی آن شامل گنبدخانه، ایوان اصلی و دو شبستان در جبهه‌های غربی و شرقی است.
 

وی تصریح کرد: ایوان جنوبی مسجد جامع همدان با ابعاد 14، 5/8 متر و به ارتفاع 30/15 متر دارای پوشش نیم گنبدی است که بر روی تویزه اصلی ایوان تکیه کرده است.
 

رئیس میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری همدان، حفاظت، نگهداری و تثبیت ساختار موجود و اصیل اثر، کنترل و مهار عدم تعادل‌های ایجاد شده در عناصر و اجزا سازه‌ای ساختار از مهمترین اقدامات مسجد جامع دانست.
 

بیات در خصوص فرسودگی طاق و گنید مسجد جامع، گفت: تحت تأثیر بارگذاری نامناسب مناره‌ها، اجرای نامناسب پوشش بیرونی ایوان، فرسودگی مصالح و تعمیرات اشتباه دچار عدم تعادل گشته و شکسته است.
 

پایان پیام/
 

کد خبر 170360

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha