توجه ویژه به سلامت روحی و روانی حجاج در تعریف استطاعت در حج

حجت الاسلام قاضی عسگر گفت: برای تعریف استطاعت در حج مساله هزینه سفر، سلامت بدنی و باز بودن راه را مدنظر قرار می دهیم اما به نظر می رسد علاوه بر سلامت جسم باید سلامت روحی و روانی افراد مورد توجه باشد.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام سیدعلی قاضی عسگر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در نخستین همایش بین المللی پزشکی حج کشورهای اسلامی ضمن تقدیر از میهمانان سفرا و روسای بعثه های حج کشورهای مسلمانان گفت: حج دارای ابعاد فراوان و ظرفیت های زیادی است از جمله بعد فردی، سیاسی، اقتصادی است که از این کنگره عظیم اسلامی و ظرفیت های آن باید به بهترین شکل ممکن استفاده شود و این مساله زمانی میسر است که ما به موضوع سلامت توجه جدی داشته باشیم چون اگر زائر سلامت جسمی نداشته باشد نمی تواند از برکات روحی و معنوی حج استفاده کند بنابراین پرداختن به امر سلامت یک رکن از ارکان فعالیت های اجرایی حج است.

وی با اشاره به موضوع استطاعت و اهمیت آن در حج تصریح کرد: امروز برای تعریف استطاعت مساله زاد و توشه و هزینه سفر، سلامت بدنی و همچنین باز بودن راه را مدنظر قرار می دهیم اما به نظر می رسد علاوه بر سلامت جسم باید سلامت روحی و روانی افراد نیز مورد توجه قرار داد. زائری که نمی داند به کجا می رود و نمی تواند از این سفر بهره برداری داشته باشد آیا دارای استطاعت است این مساله باید در مراکز حوزوی و دانشگاهی ما تبیین و تشریح شود.

 

وی افزود: امروز کعبه به نام همه مسلمانان در طول تاریخ ثبت است ما چندین بار در طول شبانه روز به سوی کعبه نماز می گذاری و به عبارت دیگر کعبه به منزله پرچم اسلام شناخته می شود بنابراین دو شهر مکه و مدینه می بایست دو شهر نمونه از نظر پاکیزگی باشد اما در مقایسه با سایر شهرهای عربستان اینگونه نیست که این مساله نیز باید با همکاری کشور عربستان محقق شود. مساله بهداشت در عرفات و منا یا مشعر یکی از دغدغه های ما است چرا که همواره در آنجا به صحنه هایی که زیبنده مسلمانان نیست.

حجت الاسلام قاضی عسگر با اشاره به اینکه باید برای پیشگیری قبل از درمان حساب ویژه ای باز کرد یادآور شد: زائران ایرانی در کشور ما چند سال را برای تصرف در نوبت هستند این زائر هنگام تشرف برای بهره گیری باید امادگی و سلامت جسمی داشته باشد اما با وجود بیماریها و عادت نداشتن به تحرک چگونه می توان انتظار داشت که زائر در انجام اعمال خود موفق باشد.

زائر ما تنها 7 روز در مدینه می ماند و اگر قرار باشد چند روزی را در بستر بیماری بگذراند چه احساسی خواهد داشت در صورتیکه آشنایی پزشک با بیمار خود و آگاهی از پرونده پزشکی او می تواند بسیاری از مشکلات زائر را در موسم حج برطرف کند. از سوی دیگر زائران نیز باید در زمینه رعایت نظافت و حفظ سلامت خود آموزش هایی را ببینند.

سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به موضوع حلق کردن زائران در عید قربان یکی از مشکلات به وجود آمده در زمینه نظافت و سلامت زائران را مربوط به این مساله دانست و خاطرنشان کرد: عدم رعایت بهداشت و رها کردن مسائلی که زائران برای تراشیدن موهای خود از آن استفاده می کنند موجب بروز بیماریهای عفونی و واگیردار مانند هپاتیت می شود بنابراین باید در این زمینه زائران را توجیه کرد که دیدن آموزش های لازم و رعایت نکات بهداشتی برای حفظ سلامت خود اوست چرا که عدم رعایت آنها آسیب ها را نیز متوجه شخص زائر می کند.

وی افزود: مساله تغذیه حاجیان را نیز باید جدی گرفت وقتی زائری در سن بالا به حج می رود اگر در هر وعده از نوشابه و گوشت قرمز استفاده کند طبیعی است که دچار مشکل می شود زائر نیز باید به این مساله توجه داشته باشد که حج نوعی ریاضت است نه سیاحت بنابراین در مساله تغذیه زائران دو نکته مهم باید مورد توجه قرار بگیرد اول مواد غذایی سالم و دوم نوع کالری موردنیاز که در این زمینه نیز امسال برنامه غذایی جدیدی با این رویکرد برای زائران آماده شده است.

نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت تصریح کرد: سال گذشته با توجه به عدم وجود امکانات شستشو در هتلها ما بالاجبار از ظروف یکبار مصرف برای زائران استفاده کردیم اما با توجه به موضوع سرطان زا بودن این ظروف امسال هتلها مجبور شده اند که 60 درصد از ظروف چینی استفاده کنند.

وی در ادامه موضوع اعتیاد را نیز از معضلات موجود در موسم حج برشمرد و گفت: آیا فرد معتاد واقعاً مستطیع است. جمهوری اسلامی ایران با تلاش نیروهای انتظامی توانسته است در سالهای اخیر از ورود چنین افرادی به عربستان جلوگیری کند چرا که این افراد در آنجا نیز برای ما مشکل آفرین می شود و ما این افراد را از نظر شرعی مستطیع نمی دانیم.

حجت الاسلام قاضی عسگر در ادامه وجود اضطراب و استرس برای زائران و مشکلات حمل و نقل و ترافیک های سنگین در حدفاصل منا تا مکه و داخل شهر مکه را از دیگر مشکلات موجود در این زمینه عنوان کرد و ابراز امیدواری کرد که عربستان با استفاده از امکانات و ابزارهای روز مانند منوریل ها از حجم این مشکلات بکاهد.

پایان پیام/
 

کد خبر 169549

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha