برنامه ریزی های علمی جهت بهره برداری بهینه از منابع آب ضروری است

با توجه به تاثیر خشکسالی های اخیرو افت منابع آبی، برنامه ریزی های علمی جهت بهره برداری بهینه از منابع آب در مصارف کشاورزی و باغداری ضروری است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از خرم آباد، گندم به دلیل ارزانی و فراوانی در الگوی غذایی سه چهارم جمعیت جهان جایگاه ویژه ای دارد.


در استان لرستان نیز به ویژه در سال های اخیر نان به علت ارزان بودن نسبت به همه مواد خوراکی سهم مهمی در ترکیب غذایی مردم این استان دارد.


استان لرستان با متوسط بارندگی سالانه 500 میلیمتر پس از استان های شمالی کشور در رتبه بعدی نزولات جوی قرار دارد.


گرچه میزان بارندگی در استان لرستان نسبتاٌ مطلوب است ولی پراکنش آن در همه سال ها مناسب نبوده و بیشتر بارندگی در زمستان انجام می گیرد به همین دلیل مرحله رسیدگی و دانه بندی محصولات زراعی دیم که دربهار انجام می گیرد با تنش های خشکی مواجه می شود.


این امر می تواند یکی از دلایل مهم کاهش عملکرد محصولات زراعی در استان لرستان باشد، که به نظر می رسد پراکنش نامناسب بارندگی ها نیازمند برنامه ریزی های علمی صحیح جهت بهره برداری بهینه از منابع آب است.


مهندس نادر آزادبخت کارشناس تحقیقات کشاورزی لرستان به خبرنگار شبستان گفت: با توجه به اهمیت بارندگی در کشاورزی و وابستگی میزان تولید محصولات کشاورزی به ویژه محصولات دیم به نزولات جوی، ارائه اطلاعات صحیح مربوط به بارندگی و دما در طی چند سال گذشته مفید خواهد بود.


وی خاطرنشان کرد:تنها با اطلاع از چگونگی تولید گندم و بدون توجه به نزولات آسمانی به عنوان یکی از عناصر مهم در تولید محصولات دیم نمی توان علل کاهش یا افزایش محصولات را توجیه کرد.


آزادبخت اظهار داشت: نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهد که با توجه به شرایط اقلیمی مناسب( میزان بارندگی، درجه حرارت، مجموع ساعات آفتابی)، وجود اراضی حاصلخیز، استفاده از ارقام اصلاح شده پرمحصول و متحمل به تنش ها، استفاده صحیح از ماشین آلات در مراحل مختلف تهیه بستر و کاشت، مصرف بهینه کود شیمیایی، کنترل علف های هرز و رعایت میزان مناسب بذر می توان مقدار متوسط عملکرد در هکتار را در شرایط دیم به طور چشمگیری افزایش داد.


وی با بیان اینکه تهیه صحیح و به موقع زمین جهت کشت دیم از اهمیت بالای برخوردار است، عنوان کرد: نحوه تهیه بستر بایستی با توجه به بافت و ساختمان خاک، رطوبت خاک و زراعت قبلی انجام گیرد.


این کارشناس گفت: چنانچه زمین در سال گذشته آیش بوده است باید پس از برداشت محصول و پس از شروع بارندگی پاییزه و گاورو شدن زمین، در عمق 20_15 سانتی متری خاک را با گاو آهن قلمی شیار داده تا برای نزولات پاییزه و زمستانه قابل نفوذ باشد.


آزادبخت تصریح کرد: در بهار نیز باید زمین به محض گاورو شدن با پنجه غازی درعمق 10_8 سانتی متری شخم زده شود تا ضمن مبارزه با علف های هرز پوشش نرمی در سطح خاک ایجاد شود و بستر مناسبی برای کشت گندم ایجاد شود.


وی گفت: مزارع با شیب ملایم را نیز می توان پس از برداشت محصول برای ذخیره رطوبت بیشتر در حاک با دیسک شیار داد.


آزادبخت خاطرنشان کرد: در صورت عدم دسترسی کشاورزان به ادوات فوق باید زمین زراعی را در جهت خلاف شیب با استفاده ز گاو اهن معمولی شخم زد.


پایان پیام/
 

کد خبر 169006

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha