به گزارش خبرگزاری شبستان، حسین امیر عبدالهیان، معاون عربی و آفریقایی وزارت امورخارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شب گذشته به تشریح و بررسی اجرایی کردن مصوبات نشست سران جنبش عدمتعهد پرداخت. بخش های برگزیده این گفتگو را در زیر می خوانید:
- اجلاس عدمتعهد در تهران رویکردی دو بعدی داشت، بعد نخست مربوط به مسائل محتوایی و در حوزههای مختلف اقتصادی، مالی جهانی، مبارزه با تروریسم، مسئله فلسطین که موضوع مهم جهان اسلام است و بعد دوم در زمینههای فناوریهای پیشرفته علمی و هستهای صلحآمیز و سایر مسائلی که به نحو قوی و صریح در بیانیه پایانی موسوم به بیانیه تهران به آن اشاره شده است. آنچه در بیانیه پایانی مورد تاکید قرار گرفت نتیجه کار چندین ماهه و دیپلماسی فشرده با گروهها و کشورهای مختلف در محافل بینالمللی بوده است.
- پیام اجلاس تهران متناسب با تحولات منطقه ای و بینالمللی و نیازهای جامعه جهانی به ویژه 120 کشور عضو جنبش عدم تعهد بوده است. هیئتهای شرکتکننده در اجلاس تهران در جمع بندی پایانی خود تلاش کردند تا رهنمودهای مقاممعظم رهبری و ابعاد مهم و تاثیرگذار و سرنوشتساز برای سهساله آینده مدیریت و ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش عدم تعهد را مورد توجه قرار دهند.
- با توجه به تحولاتی که در مقطع کنونی در صحنه بینالمللی شاهد بودهایم جنبش عدمتعهد از اهداف اصلی بنیان گذرانش به میزان زیادی فاصله گرفته لذا ما در هر دوره بیشتر شاهد یک جلسات سوری و شکلی و البته اعلام مواضع کشورها و صدور اسنادی در سطوح مختلف بوده ایم. پس از رایزنیهای فراوان که در حاشیه اجلاس با اعضای کمیته فلسطین به عمل آمد این جمع بندی حاصل شد که براساس آن یک گروه اقدام در نیویورک تشکیل شود و این مطلب مورد اهتمام همه طرفها اعم از کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار گرفته تا در یک کارگروه مشخص مورد بررسی قرار بگیرد.
- در اجلاس تهران مطرح شد که مکانیزمی در گروه دوستان رئیس و یا تئوریکای نم که متشکل از ایران به عنوان رئیس فعلی، مصر به عنوان رئیس قبلی و ونزوئلا به عنوان رئیس بعدی، تشکیل شود لذا جمهوری اسلامی ایران از راهکار سیاسی و مسالمت آمیز برای حل بحران در سوریه حمایت کرده و همچنین کشورمان از طرح رئیس جمهور مصر و نیز طرح شش ماده ای کوفی عنان استقبال کرده چرا که ایران به دنبال آرامش وثبات، احقاق حقوق مردم و اصلاح امور در سوریه است.
- شعار این دوره از اجلاس غیر متعهدها صلح پایدار و مدیریت مشترک جهانی بوده لذا کارگروهی برای آن تعیین شده که بتوانند آن را محقق کنند، چرا که بسیاری از سران جنبش عدم تعهد در صحبت های خود از شعارهایی که برای اجلاس مشخص شده بود بسیار استقبال کردند.
- اجلاس تهران با اجلاسهای برگزار شده قبلی بسیار متفاوت بود، در اجلاس تهران برای هر موضوعی یک مکانیزم عملیاتی تعریف شد که مورد توافق و تایید تمامی اعضا قرار گرفت و برا ی هر موضوعی کارگروه فنی وعملیاتی که راهکارهای مناسب را برای عملیاتی شدن آن پیشنهد دهند به وجود آمده است، لذا نتیجه ملموس آن را در ثبات، امنیت، صلح پایدار و در جلوگیری از مداخله خارجی به عنوان راهکار مناسب برای حل و فصل اختلافات موجود بین برخی از کشورها خواهیم دید. در این اجلاس نیمی از کشورهای شرکت کننده در سطح سران بودند، در حالی که در اجلاسهای گذشته این گونه نبوده است، این سخن که برخی میگویند اجلاس عدمتعهد به ایران اعتبار داد درست نبوده چرا که جمهوری اسلامی ایران در قله سیاسی، علمی، مقاومت در مقابل نظام سلطه و استقلال بود که باعث شد میزبان کشورهای عضو عدم تعهد باشد.
- دشمنان جمهوری اسلامی ایران تمام توان خود را به کار بردند تا این اجلاس بدون حضور دبیر کل سازمان ملل متحد و مرسی رئیس جمهور مصر برگزار شود اما حضور این افراد در اجلاس تهران پیامهای قوی و صریح برای دشمنان نظام اسلامی داشت. در شرایطی که فشارهای بینالمللی به مصر بسیار زیاد است و هنوز باقیماندههای رژیم مبارک در عرصه سیاسی این کشور حضور دارند مرسی بی توجه به فشارهای آمریکا وغرب به تهران آمد و این نشاندهنده علاقه شدید او به جمهوری اسلامی و آرمان های انقلاب ایران است. بسیاری از نقطه نظرات رئیسجمهور مصر با ایران مطابق بوده و تنها در برخی از موارد همچون سوریه، وی نظرات متفاوتی داشت که اگر اطلاعات مرسی درباره سوریه بیشتر بود وی دیدگاههای خود را تغییر میداد البته در یک اجلاس بین المللی هر یک از کشورها می توانند در مورد خاصی دیدگاههای مختلفی داشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما